У дитсадку Львова наказали прибрати патріотичні символи з майданчика

382628916_3725821247680828_7755110016556892720_n
Будиночок на майданчику львівського дитсадка, який перемалювали із синьо-жовтих кольорів. Фото, надане ІА Дивись.info співрозмовниками

У львівському дитсадку №128, що у Франківському районі Львова, адміністрація вирішила перефарбувати майданчик із синьо-жовтих кольорів. Пояснюють це спекулюванням на патріотизмі. Батьки, за чий кошт облаштовували куточок для дозвілля, обурюються і припускають, що пані головний методист міста з дошкільної освіти, ймовірно, транслює проросійські наративи.

Про це ІА Дивись.info розповіла матір хлопчика, який відвідує дитсадок, Наталія Семен.

«Прийшовши по дитину у садочок, побачила, як наші виховательки поспіхом перемальовували дитячий майданчик… Влітку батьки власним коштом і своїми силами все це пофарбували. Я здивувалася і спитала в чому справа. Тоді вихователі мені сказали, що консультантка з дошкільної освіти Центру професійного розвитку педагогічних працівників Львова Олена Володимирівна Наконечна на одній із нарад сказала забрати синьо-жовтий колір з предметів на майданчику. Бо за її словами, наявність цих кольорів на майданчику оскверняє українську символіку… Також на даху хатинки був намальований тризуб… його теж сказали замалювати… Та ми вчасно втрутилися…І цього не зробили», — каже нам у коментарі жінка.

Цю інформацію підтверджує також і пан Юрій, донька якого відвідує садок. Говорить, що самотужки малював тризуб на одному із будиночків і не вважає, що патріотичні кольори та національна символіка на майданчикові біля дитсадка якимось чином паплюжиться.

«Треба з'ясувати, навіщо це робилось і з якою методою», — додав він.

Юрій та Наталія вважають, що такий вчинок не припустимий, тож переконані, що варто звернути на це увагу суспільства.

Нині ж дитмайданчик у дошкільному закладі №128 перефарбований. Звідти забрали кольори національного прапора. Як розповіла ІА Дивись.info одна із виховательок, Ольга Павлівна, вказівка щодо перефарбування майданчика надійшла від Олени Наконечної.

«На одній із таких зустрічей пані (Олена - Ред.) Наконечна сказала, що ми не правильно використовуємо символіку, коли малюємо, наприклад, прапор на парканах. Це є неповага. Вона сказала, що майданчик потрібно перемалювати, натомість намалювавши щось інше на синьо-жовтому кольорі - квіточки чи кружечки. Вважаю, що малювати на символіці є виявом неповаги, тож я із помічником просто замалювали один колір зверху червоним», — каже вихователька.

Додала, що зберегти герб було її ініціативою, адже символ намальований на дашечку будиночка, тож діти, стверджує, не зможуть «ходити по цьому ногами».

Додає, що вихователь-методист дитячого садка сказала вихователям, що це був наказ пані Наконечної.

«Якщо цього ми не зробимо, говорила методист, і Наконечна прийде із перевіркою, вона буде копати ногами. Це була пряма мова», — ділиться вихователька.

Сама ж Олена Наконечна у коментарі ІА Дивись.info відповіла, що це була не її вказівка, а рекомендація, оскільки, на її погляд не потрібно тулити прапор України повсюди, тим паче розфарбовувати бордюри, по яких ходять ногами, чи лавки, на які сідають.

«У серпні ми зустрічались із вихователями-методистами і у нас є такий напрям як національно-патріотичне виховання діток і ми обговорювали, чи доречно у кольори прапора розфарбовувати перила чи, наприклад, бордюри. Прапор має вчити дітей, що його треба берегти та шанувати. Однак вказівки перефарбовувати дитмайданчики я не давала, бо не маю таких повноважень. Я консультую: займаюсь навчальною частиною, можу давати рекомендації. Те, що у дитсадку вихователь-методист вирішив замалювати це, було його ідеєю і я не маю до цього жодного стосунку», — каже вона.

Натомість зі слів Наталії Семен, після її допису на сторінці у Facebook, де вона висловила обурення щодо такого вчинку вихователів та зокрема пані Наконечної, остання контактувала із нею.

Допис Наталії Семен у соцмережі, після якого розпочалось обговорення цієї ситуації. Скриншот

«Але вона казала, що її слова перекрутили, що вона не має повноважень щось перевіряти…. Але ж майданчик перефарбували, і посилаються на те, що це було зроблено за вказівкою О.Наконечної… І вихователі собі самі це не вигадали. Ми з батьками бачили, як вони перефарбовували все. Хотілося б, щоб винні були покарані, бо жодного документу, щоб замалювати синьо-жовтий колір на майданчику, не було, але це сталось. Отже, хтось їм наказав це зробити», — додає Наталія.

ІА Дивись.info намагалась отримати коментар в управлінні освіти Львівської міської ради, втім обіцяної відповіді ще з 28 вересня не отримала.

Із власних джерел нам стало відомо, що цієї п'ятниці, 6 жовтня, представники відомства мають відвідати дитсадок, де стався інцидент, та оголосити про майбутні дії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: