День таблиці множення: трішки про матаметику

333
фото: таблиця множення, з відкритих джерел

Щорічно в першу п’ятницю жовтня відзначають Всесвітній день таблиці множення. Звичайно ж, це свято присвячене популярному та важливому інструменту навчальної програми, що стоїть в основі математичної освіти.

А сьогодні, 7 жовтня, всесвітній день таблиці множення.

Історія появи Всесвітнього дня таблиці множення

Ідея відзначати це свято з'явилася на початку ХХ століття, коли вчені та педагоги почали усвідомлювати рівень знань суспільства в галузі математики та її важливість у повсякденному житті. Для мільйонів школярів та їх батьків таблиця множення просто необхідна для освоєння математичних навичок.

Вперше День таблиці множення відзначили у Франції, але він дуже швидко поширився по всьому світі. Відзначати Всесвітній день таблиці множення стало традицією у багатьох країнах.

Значення таблиці множення

Таблиця множення – це фундаментальний елемент математики, який допомагає вирішувати широкий спектр завдань у повсякденному житті. При швидких розрахунках у супермаркетах та складних інженерних обчисленнях таблиця множення завжди залишається незамінною.

Вивчення таблиці множення сприяє розвитку логічного мислення та аналітичних навичок. Вирішення математичних завдань вимагає вміння аналізувати інформацію та застосовувати правила.

Знання таблиці множення є основою вивчення більш складних математичних концепцій, таких як алгебра і геометрія.

Від розрахунку бюджету до приготування їжі, знання таблиці множення допомагає нам вирішувати повсякденні завдання швидше та ефективніше.

Як відзначити День таблиці множення?

Відзначити це свято можна багатьма цікавими та пізнавальними способами:

  • школи та інші навчальні заклади проводять конкурси, вікторини, майстер-класи, інтерактивні ігри та інші заходи, спрямовані на покращення знань в області таблиці множення;
  • існує безліч ігор та головоломок, заснованих на табличних множеннях, які допомагають дітям навчатися та весело проводити час;
  • організуйте змагання між дітьми чи друзями з швидкого вирішення завдань множення;
  • використовуйте онлайн-ресурси та програми для вивчення таблиць множення в інтерактивній формі.

Погодьтеся, таблиця множення - це фундаментальне знання, яке стане у нагоді кожному з нас у повсякденному житті. Вона допомагає вирішувати різні завдання, починаючи з розрахунків у магазині, закінчуючи аналізом даних та плануванням. Без розуміння основ множення та ділення, важко уявити собі сучасний світ.

Як виникла таблиця множення

Попри те, що таблицю множення прийнято називати таблицею Піфагора, її автором був зовсім не давньогрецький математик. Принаймні, цьому немає жодних підтверджень. Тоді як факти, що підтверджують зворотне – є.

Археологи не раз знаходили дерев’яні дощечки з фрагментами записів, що підтверджують, що підрахунок за допомогою таблиці вели вже в древній Японії та Китаї. На розкопках на місці японського міста Нара знайшли табличку, відноситься до VIII століття.

До цього в околицях Кіото, там, де колись знаходилася ще одна японська столиця, Хэйнан, були виявлені більш пізні таблиці, датовані X-XI століттями. Але найцікавіше те, що знайдена в Нара табличка списана ієрогліфами, за стилем схожими на давньокитайський лист VII-X століття, періоду правління династії Тан.

Китай? Японія? Месопотамія?

Всі ці збіги дали вченим підстави припустити: в Японії таблиця множення потрапила, швидше за все, з Китаю. В епоху, про яку йде мова, культурні зв’язки та торговельні відносини між двома імперіями були дуже міцними. А значимість Китаю була надзвичайно велика, враховуючи Великий Шовковий шлях, що об’єднує Європу і Азію.

Щорічно безліч японців приїжджало в Китай для вивчення різних наук і досягнень. Але ось як таблиця опинилася в Китаї? Вчені кажуть, що саме в Піднебесній і могли придумати знамениту таблицю.

Підтверджує цю версію знахідка, вік якої становить не менше трьох тисяч років, і ця знахідка – не що інше, як черговий фрагмент таблиці, знайдений кілька років тому в одній з південних провінцій. Можна припустити, що придумана в Китаї таблиця множення разом з торговими караванами проникла в Індію, звідки поширилася по Азії і Європі.

Разом з тим, при розкопках стародавніх міст Месопотамії були знайдені глиняні таблички з клинописом, на яких теж зображена таблиця чисел. І вік цих знахідок – не менше п’яти тисячоліть. Так що має право на життя і ще одна версія – таблиця множення була винайдена саме там. Або ж її придумали паралельно в різних кінцях планети, адже з необхідністю вести підрахунки великих чисел люди зустрічалися повсюдно.

Чому Піфагор?

В європейській культурі винахід таблиці множення приписують Піфагору. «Таблицею Піфагора» система числення називається не тільки російською, але й на італійській, французькій та інших мовах.

Піфагор не залишив після себе жодного письмового трактату, і всі відомості про нього ми зараз можемо почерпнути з життєписів, зроблені не раніше, ніж через два століття після його смерті у 490 році до нашої ери.

Твердження, що авторство належить цьому давньогрецькому вченому, з’явилося завдяки послідовникові вчення Піфагора – неопіфагорійцю Нікомаху, що жив на рубежі I і II століть нашої ери. За словами Нікомаха, записав таблицю в іонійській нумерації, таблиця сходить до «самому Піфагору».

фото: зображення Піфагора, з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: