ХАМАС запустив по Ізраїлю 5000 ракет, Ізраїль розпочав спецоперацію: що відбувається на близькому Сході

eff42080c97355f8078b83714bcffc48

Сьогодні, 7 жовтня, бойовики сектора Гази обстріляли південь і центральну частину Ізраїлю ракетами. Десятки бойовиків з ісламістського бойового угруповання ХАМАС, схоже, увійшли на південь Ізраїлю в результаті несподіваного нападу.

Палестинське бойове угруповання ХАМАС взяло на себе відповідальність за напад, а його збройне крило заявило, що запустило 5 тисяч ракет за 20 хвилин, пише ТСН.

Ізраїльські військові активізували систему ППО Залізний купол. Вона активно збиває ракети, що продовжують летіти із сектора Газа.

Як повідомляє Jerusalem Post, у районі Гедерот через ракетну атаку загинула 60-річна жінка. Ще 16 людей по всій країні поранені — двоє в критичному стані, шість — у стані середньої тяжкості, сім — з легкими травмами.

Ізраїльські медіа повідомляють про пряме влучання в будинок у Тель-Авіві та будівлю в Ашкелоні. Також в Ашкелоні загорілися десятки автівок. В Єрусалимі було чути вибухи та працювало ППО.

Бойовики ХАМАС увійшли до ізраїльських міст Ашкелон і Сдерот.

Також місцеві ЗМІ повідомляють, що є жертви після того, як терористи ХАМАСу проникли до Сдерот. Наразі точно невідомо, скільки саме терористів проникли до країни. Зіткнення тривають.

Місто Сдерот буквально «через дорогу» від Гази, за 3 кілометри від захопленого палестинцями КПП «Ерец». Ашкелон на березі моря за 7 км від Гази. Мешканці викладають відео бойовиків, які патрулюють із автоматами площу у центрі міста.

Армія оборони Ізраїлю та поліція попросили мешканців залишитися в укриттях.

Також повідомляють про перестрілку між ізраїльськими військами і угрупованням ХАМАС у Сдероті та проникнення бойовиків на територію Ізраїлю на півдні.

ЦАХАЛ оголосив про стан готовності до війни і наносить удари у відповідь.

"Шквал ракет обрушився на південні і центральні райони Ізраїлю в суботу вранці, зокрема, і на Єрусалим, де сирени вили кілька разів, починаючи від 8:15 ранку. Щонайменше одна ракета влучила прямо в будівлю регіональної ради Гедерота, в результаті чого загинула жінка у віці 60 років", — пише видання.

"ХАМАС здійснив комбіновану операцію, що включає ракетний обстріл і проникнення терористів до території Ізраїлю. ЦАХАЛ захищатиме жителів держави Ізраїль, а терористична організація ХАМАС заплатить дуже високу ціну. Ми закликаємо громадськість дотримуватися вказівок Командування тилу і залишатися поблизу територій, що охороняються, а жителів районів, що межують з Газою, просимо залишатися вдома", — йдеться в заяві Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ).

Повідомляється також про пряме влучання ракети по будівлі в Ашкелоні. У місті спалахнули десятки автомобілів.

Як повідомив ЦАХАЛ, крім ракетного обстрілу, "терористи намагалися проникнути в одне з південних поселень".

"ЦАХАЛ оголошує стан готовності до війни. З боку Гази ведеться широкомасштабний ракетний обстріл ізраїльської території, а терористи проникають до території Ізраїлю через різні пункти в'їзду", — йдеться у заяві армії.

Реакція влади

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу збирає високопосадовців служби безпеки на нараду, міністр оборони Йоав Ґалант прямує до Гедерота. Також міністр оборони схвалив призов солдатів запасу відповідно до вимог ЦАХАЛу.

Нетаньяху заявив, що країна перебуває у стані війни після раптової атаки ХАМАС рано вранці в суботу.

«Громадяни Ізраїлю, ми перебуваємо у стані війни — не в операції, не в раундах — у війні», — сказав Нетаньяху у відеозверненні.

Крім того, міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант оголосив надзвичайну ситуацію в радіусі 80 кілометрів від сектора Газа, пише The Times of Israel. "Особлива ситуація" дозволяє військовому командуванню Тилу обмежувати збори і закривати райони. Ця зона включає великі міста Тель-Авів і Беер-Шеб.

Станом на ранок медичну допомогу отримали 16 людей по всій країні. Двоє з них перебувають у критичному стані, шестеро — у стані середньої тяжкості, семеро — отримали легкі поранення.

Командири ХАМАСу виступили із заявою

Військовий командир ХАМАСу Мохаммед Дейф виступив із заявою, в якій назвав ранкові атаки і проникнення "днем великої революції".

Він закликає ізраїльських арабів взятися за зброю і заохочує арабів на кордонах Ізраїлю приєднатися до нападу.

"Сьогодні народ повертає революцію і відроджує Марш повернення",  — сказав він.

Читайте також: США можуть запропонувати Польщі «Залізний купол» в обмін на Patriot для України – Politico

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: