На Львівщині за останній тиждень понад 9 тисяч мешканців захворіли на ГРВІ

кукук
фото: ілюстративне, з відкритих джерел

Керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ розповіла якою є захворюваність на ГРВІ та Covid-19 на території області. Відтак, Понад 9 тисяч мешканців Львівщині захворіли на ГРВІ за останній тиждень

Про це повідомляє місцева влада.

«Згідно з моніторингом на Львівщині на ГРВІ за останній тиждень захворіли понад 9 тисяч осіб з числа тих, хто звернувся за медичною допомогою. Це число є на 15% більшим ніж за попередній тиждень досліджень. При вірусологічному дослідженні зразків людей вірусів грипу знайдено не було, тому про вірус грипу наразі говорити зарано. 45% хворих становлять діти до 17 років включно», - розповіла керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

Також за результатами вірусологічних досліджень вірус Covid-19 виявили у 364 мешканців Львівщини.

«Ця кількість осіб є більшою за попередній період і ми можемо констатувати, що кількість хворих постійно зростає. Зараз найпоширенішим штамом вірусу є саме «Омікрон». Різновиду штаму «Пірола» станом на зараз на Львівщині не було виявлено, але враховуючи міграційні процеси населення є ймовірність його циркулювання у майбутньому. Перебіг захворювання цим штамом є подібною до «Омікрону», але водночас він є менш заразним, тобто його поширення не має бути таким же як уже згаданий «Омікрон», - поінформувала Наталія Іванченко.

Вона додала, що люди, які належать до груп ризику та мають ознаки ГРВІ, обов'язково повинні сконтактуватися зі своїм сімейним лікарем для подальшої координації наступних кроків.

«Оскільки на Львівщині грипу ще не має, то цей період є найкращим для вакцинації проти нього. Згідно з рекомендаціями ВООЗ цьогоріч циркулюватимуть 4 штами грипу і всі вакцини, які виготовлені цього сезону, захищатимуть від усіх чотирьох штамів. Станом на зараз на Львівщині є південнокорейська вакцина, яка захищатиме від цих штамів та зараз проходить процедуру схвалення французька вакцина. Станом на сьогодні на Львівщині 446 осіб провакцинувались від грипу. Вакцинуватися можуть діти від 6-місячного віку та без будь-яких обмежень. Вакцинуватися від грипу потрібно щороку, імунітет формується через два тижні після отриманої вакцини і захищає її від 6 до 12 місяців», - зазначила Наталія Іванченко.

Керівниця обласного центру контролю та профілактики хвороб наголосила, що вакцинуватися вкрай важливо людям, які перебувають у групі ризику.

«Такими є люди, що володіють надлишковою вагою, мають цукровий діабет, захворювання дихальної чи серцево-судинних систем чи імунодефіциту. Також до груп ризику належать люди з хронічними захворюваннями печінки та нирок. Люди, робота яких передбачає з великою кількістю людей, також належать до груп ризику за епідпоказниками, зокрема це: медичні працівники, співробітники закладів освіти, працівники торгівлі та транспорту, а також журналісти. У випадку хвороби перелічених осіб, вони можуть заразити велику кількість людей і водночас мають більшу загрозу інфікування також. Тому цим особам вкрай важливо вакцинуватися для запобігання захворюванню на грип», - наголосила Наталія Іванченко.

За словами Наталії Іванченко на Львівщині надалі продовжується вакцинація від Covid-19, тому кожен повинен мати дві базові дози вакцини, бустерної дози, а також другої бустерної дози. Останню дозу рекомендують робити людям, які належать у груп ризику.

«Станом на сьогодні кількість людей, які отримали другу бустерну дозу на Львівщині, становить менше одного відсотка. Бустерну дозу отримали 8% і першу чи другу дозу отримали 47% населення області. Отож, ковід нікуди не зник та надалі поширюється. 55 осіб госпіталізували минулого тижня з підозрою на це захворювання, тому вкрай важливо вакцинуватися і вакцина є безкоштовною. Згідно з інформацією МОЗ в області буде в області вакцина для безкоштовної вакцинації медичних працівників, але конкретних часових рамок ще не визначено», - резюмувала Наталія Іванченко.

Вона також додала, що безкоштовні вакцини проти Covid-19 є у закладах охорони здоров'я Львівщини виробників Pfizer та Jonson&Jonson.

«Стосовно інших захворювань також є безкоштовними вакцини проти кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та туберкульозу. Вакцину проти групи можна придбати в аптеках або у закладах охорони здоров'я недержавної форми власності, де її можна придбати та зробити профілактичне щеплення», - додала керівниця обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної лікарні Андрій Орфін розповів, що станом на зараз у закладі знаходяться 23 пацієнти у яких виявили коронавірусну інфекцію.

«До нас поступають пацієнти у середньому чи тяжкому станах. Четверо з пацієнтів знаходяться під апаратами штучної вентиляції легень у реанімаційному відділенні. Усі інші пацієнти отримують кисневу терапію у відділеннях лікарні. Клінічна картина залишається без змін та у хворих спостерігається гарячка, біль у горлі, а у декого нежить. Є ряд пацієнтів, яких турбують розлади шлунково-кишкового тракту у вигляді діареї. Через тиждень пацієнти звертаються до нас з розладами дихання та ознаками пневмонії, що супроводжується низьким вмістом кисню в крові», - зазначив Андрій Орфін.

Він наголосив на важливості своєчасного звернення до сімейного лікаря у випадку захворювання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: