Як передбачити виникнення психічних розладів

длпв
фото: caritas.ua

Розлади психіки та поведінки — це одна з найбільш складних медичних проблем, яка охоплює людей незалежно від їхнього місця проживання та соціального статусу. Психічні та поведінкові розлади можуть як кардинально впливати на життя людини, так і бути практично непомітними для сторонніх. Особливо актуальною тема ментального здоров'я для українців стала після початку повномасштабного вторгнення.

Про перші ознаки виявлення психічних захворювань та як із цим боротися на «Дні здоров’я для перемоги» у Львові розповів лікар-психотерапевт Мирон Островзький. Дивись.info ділиться його лекцією.

фото: лікар-психотерапевт Мирон Островзький розповідає про психічне здоров'я, Дивись.info

Що таке психічні розлади та які бувають види

Психічний розлад – це хворобливий стан, для якого характерні різні деструктивні зміни в психіці людини. Є чимало порушень психіки, але всі вони проявляються по-різному: нав'язливі думки, абсурдні ідеї, незв'язне мислення, неадекватна поведінка, нестандартна реакція на події тощо. Деякі види психічних захворювань викликають соматичні порушення.

Згідно зі статистикою, хвороби психіки частіше зустрічаються у жінок, ніж у чоловіків. Це пов’язано з великим числом провокуючих чинників, таких як вагітність, пологи або клімакс. У стані психічного розладу людина, як правило, не може впоратися зі звичайними побутовими проблемами, виконувати належним чином свої професійні завдання: порушення психіки позначаються на її розумових здібностях та поведінці.

«Згідно зі статистикою в Україні допомогу отримують лише 25% людей, які мають психічні розлади, зокрема алкогольну залежність. Решта зіштовхується з перешкодами у вигляді стигматизації та сорому, страху перед психіатрією, а також браку інформації та обізнаності», - розповідає лікар.

Види і характеристики психічних розладів:

1. Органічні психічні порушення.

Вони викликані, як правило, органічними хворобами мозку. Такі порушення психіки можливі після струсу мозку, забиття голови, інсульту, різного роду системних захворювань. Це негативно впливає на пам’ять, мислення, а також з’являються галюцинації, маячні думки, перепади настрою.

2. Психічні і поведінкові дисфункції, пов’язані з вживанням спиртних і психотропних препаратів.

Це порушення викликані прийомом психоактивних речовин, які не є наркотиками. До них відносяться снодійні, седативні, галюциногенні препарати.

3. Шизофренія, шизотипический і маревні стани.

Такі психічні захворювання позначаються на психоемоційному стані особистості: людина робить нелогічні вчинки та не розуміє, що відбувається навколо. Водночас знижена працездатність та соціальна адаптація.

4. Афективні розлади.

Хвороба зазвичай спричиняє погіршення настрою. Прояви порушення: біополярной афективний розлад, манія, депресія, циклотимия, а також дистимия і інші.

5. Порушення психіки, спровоковані стресовою ситуацією.

Неврози, напади паніки, страху, фобії, постійний стрес, параноя. У людини виникають страхи до різних предметів або явищ.

6. Поведінкові порушення, викликані фізичними і фізіологічними факторами.

Це різні порушення психіки, пов’язані з їжею і вживанням продуктів харчування (переїдання, анорексія), а також проблеми зі сном та сексом.

7. Поведінкові, а також особистісні розлади зрілого віку.

Проблеми зі статевою ідентифікацією, сексуальні розлади (педофілія, садомазохізм), патологічна залежність від азартних ігор, шкідливі звички.

8. Розумова відсталість.

Це вроджений стан, що виявляється затримкою розвитку особистості. У людини погіршується розумовий процес, пам’ять, адаптація в соціумі. Порушення розвивається внаслідок генетичної схильності або проблем під час вагітності та пологів.

9. Порушення в психічному розвитку.

Проявляються у вигляді проблем з вимовою, уповільнення загального фізичного розвитку, затримки моторних функцій та зниженою здатністю до навчання. Проблеми з’являються в ранньому дитинстві і пов’язані з ураженням мозку.

10. Дитячі та підліткові психологічні розлади.

Це порушення, які характерні для дитячого та підліткового віку: непослух, гіперактивність, агресивність, проблеми з концентрацією уваги.

«У 20 відсотків земної населення протягом життя з’являються розлади, пов’язані з різного роду фобіями. Правда, страх деколи виникає як реакція на загрозливу обстановку. Ще одним поширеним порушенням психіки є депресія. Вона виникає у 7 відсотків жіночої половини населення земної кулі і у 3 відсотків чоловічий. Хоча б раз у житті кожен житель планети страждає депресією», - зазначає Мирон Островзький.

За його словами, часто зустрічається збоєм в мисленні і поведінці людини також шизофренія. Люди, схильні до цього захворювання, нерідко знаходяться в депресивному стані і намагаються відгородитися від суспільного життя.

А психічні порушення зрілого віку проявляються у вигляді алкогольної залежності, сексуальних відхилень, ірраціональної поведінки.

фото: qmul.ac.uk

Симптоми психічних розладів

Основними проявами різноманітних психічних розладів є порушення розумової активності, психоемоційного стану, поведінкових реакцій, які суттєво виходять за рамки існуючих порядків і етичних норм. У людей, які страждають на психічні розладами, є різні порушення фізичного, когнітивного, емоційного характеру. Наприклад, людина може відчувати себе занадто щасливою або навпаки — знедоленою, що не зовсім узгоджується з реальністю.

«Різного роду психічні захворювання мають свої характерні особливості. Клінічні прояви одного і того ж розладу у різних людей можуть відрізнятися. І залежно від важкості її стану й порушень у його поведінці обирається певна тактика терапії», - каже фахівець.

Основні симптоми психічних розладів:

1. Астенічний синдром.

В людини спостерігається сильна втомлюваність, виснаження, зниження працездатності. Для такого стану характерна нестійкість настрою, підвищена дратівливість, сентиментальність, сльозливість. Астенія супроводжується постійними головними болями, проблемами зі сном.

2. Нав’язливість.

У людей незалежно від бажання виникають нав’язливі переживання, тривоги, страхи, фобії, невиправдані сумніви, безпідставні підозри. Стикаючись зі стресовою ситуацією або явищем, людина відчуває нервове напруження. Нав’язливі страхи змушують її нераціонально діяти, наприклад, боятись мікробів та постійно мити руки.

3. Афективний синдром.

Прояється у вигляді постійної зміни настрою (депресія, манія). Цей симптом зазвичай зустрічається напочатку психічного захворювання, а згодом залишаєтьсядомінантним протягом всієї хвороби або ускладнюється ще й іншими розладами психіки.

Депресія характеризується почуттям пригніченості, зниженням фізичної активності, болем в області серця. У цьому стані людина говорить повільно, погано мислить, не може зрозуміти суть прочитаного або почутого. Унеї з’являється слабкість, млявість, загальмованість. Під час депресії людина відчуває почуття провини, відчаю, безвихідь, трапляються й суїцидальні думки.

Маніакальний стан характеризується підвищеним оптимізмом, веселістю і безтурботністю. У людини з’являється величезна кількість планів і ідейі при тому вона занадто жвава, рухлива, говірка. У маніакальному стані люди відчувають надлишок енергії, творчий підйом, підвищення інтелектуальної діяльності і працездатності. Однак деколи гіперактивність може привести до необдуманих, неадекватних вчинків.

4. Сенестопатія.

Проявляються у вигляді неприємних відчуттів по всьому тілу. Людина відчуває поколювання, біль, печіння, стягання, проте всі ці симптоми не пов’язані з внутрішніми хворобами органів.

5. Іпохондричний синдром.

Людині постійно здається, ніби вона чимось хвора, хоча насправді ніяких патологій у неї не спостерігається. Іпохондрія нерідко розвивається на тлі депресивного стану.

6. Ілюзія.

Коли в людини виникають ілюзії, вона реальні речі сприймає помилково. Такий зоровий розлад може бути викликаний особливостями освітлення або іншими оптичними явищами. Наприклад, під водою всі речі здаються більшими, ніж у реальності, а в темну пору силуети предметів можна прийняти за монстрів.

7. Галюцинація.

Порушення психіки призводять до того, що індивід бачить, чує і відчуває те, чого не відбувається в реальності. Галюцинації можуть бути зоровими, нюховими, слуховими, тактильними. Слухові бувають різними за змістом: людина чує чийсь голос або бесіду неіснуючих людей. Голоси в голові можуть віддавати накази, змушувати щось зробити, наприклад, вбити, мовчати, кудись виїхати. Зорові галюцинації призводять до того, що людина якусь мить бачить предмети, які реально не існують. Нюхові змушують відчувати запах гниття, продуктів або одеколону. Тактильні викликають неприємні відчуття.

8. Маревні розлади.

Це є основною ознакою психозу. Людина будує свої висновки на відірваних від дійсності фактів. Її важко переконати у недоречності тих чи інших ідей.

9. Кататонічний синдром.

Проявляється у формі рухової загальмованості, ступору або сильного збудження. Під час заціпеніння людина не здатна рухатися і говорити. Кататонічне збудження, навпаки, характеризується хаотичними і часто повторюваними рухами.

10. Затьмарення свідомості.

В індивіда порушується адекватне сприйняття реальності. Людина відчуває себе відчуженою від дійсності й не розуміє, що навколо відбувається, втрачає здатність логічно мислити, не орієнтується в ситуації, часі й просторі. Людині буває важко запам’ятати нову інформацію, також спостерігається часткова або повна амнезія.

11. Деменція.

В людини знижуються інтелектуальні функції. Вона втрачає здатність до сприйняття нової інформації, не розуміє, як діяти в складній ситуації, не може знайти себе і пристосуватися до умов життя. Деменція може виникнути в ході прогресування психічного захворювання або бути вродженою (олігофренія).

ілюстративне фото з відкритих джерел

Як звернутися до спеціаліста

Деяких людей, які помічають за собою щось недобре, цікавить питання, як звернутися до психіатра. Хтось може боятися діяти, хтось просто не знає, що робити. Ось коротка інструкція:

1. Для початку, можна поговорити з невропатологом. Цей фахівець порадить, чи варто взагалі йти до психіатра, бо деякі стани можуть мати неврологічні витоки. Отже й лікуванням повинен займатися саме невропатолог.

2. Важливо розібратися в собі, зрозуміти, чи дійсно потрібен психіатр або ж спершу можна звернутися до психолога чи психотерапевта. Можливо, вам просто необхідно розібратися в собі та у своїх проблемах, тож досить буде консультації цих фахівців.

3. Якщо разом з невропатологом ви прийдете до висновку, що потрібен саме психіатр, можете попросити у цього лікаря рекомендацію або ж самостійно пошукати фахівця в інтернет-ресурсі, вивчивши відгуки клієнтів. Далі необхідно зв’язатися з цим фахівцем, з’ясувати, чи займається він лікуванням вашої проблеми і записатися до нього на прийом.

4. Звертаючись до психіатра, необхідно для себе визначити, який тип психотерапії вам підійде.

«Пам’ятайте про те, що не завжди візит до психіатра обумовлений наявністю серйозного психічного захворювання. І не варто боятися, що, відвідавши психіатра, вас замкнуть в спеціалізований заклад. Без вашої згоди або дозволу близьких цього ніхто не зробить», - підсумував Мирон Островзький.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Матеріали у рубриці Погляди є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: