Для реставрації балконів у Львові продовжили набір заявок

в
фото: Роман Балук

Подавати заявки на реставрацію балконів на головних фасадах будинків-пам’яток мешканці можуть до 15 грудня. Програма передбачає реставрацію та ремонт (реставраційний) балконів, еркерів, лоджій, які належать до житлових квартир, що є у приватній власності та розташовані на головних фасадах будинків – пам’яток культурної спадщини у Львові.

Про це повідомляє міська рада.

В ЛКП «Бюро спадщини» нагадують: щоб взяти участь в Програмі, необхідно:

1.    З’ясувати, чи є будинок  пам’яткою культурної спадщини і чи балкон розташований на головному фасаді та чи перебуває в незадовільному/аварійному стані.

2.    З'ясувати  у сусідів-власників балконів, чи вони готові внести свою частку співфінансування, а саме 10 000 грн за кожен балкон, еркер чи лоджію та чи надають згоду на доступ до балконів і на використання інженерних мереж.

3.    Якщо усі власники готові взяти участь та дотримуватися вимог, передбачених Програмою, представнику ініціативної групи потрібно завантажити заяву, заповнити її та відправити у ЦНАП.

До заяви обов’язково потрібно вкласти усі передбачені додатки:

- копії укладеного(-их) охоронного(-их) договору(-ів) з органом охорони культурної спадщини на кожну квартиру з балконом, який пропонується для реставрації;
        - копії технічних паспортів кожної квартири з балконом;
        - копії поверхових планів будинку – пам’ятки культурної спадщини (для їх отримання необхідно звернутися в управляючу компанію або ОСББ).;
      - фотофіксацію стану балкону(-ів), еркера(-ів), лоджії(-й);

- довіреність про уповноваження особи на участь у Програмі (нотаріально посвідчену).

- якщо ж хтось із власників відмовляється від участі у Програмі, учасник до заявки має долучити відповідну письмову відому.

Мешканцям наголошують: всі ці додатки необхідно подати разом з заявою, донести пізніше - не можна.

У ЛКП «Бюро спадщини» додали, що першочергово реставруватимуть ті балкони, заявки на які були подані у попередні роки і де вже є розроблена проєктно-кошторисна документація. Станом на сьогодні таких об’єктів є 12.  На ще одному, 13-му, вже тривають реставраційні роботи – йдеться про 2 балкони на вул. Гоголя, 10.  

Програма співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури була затверджена у 2019 році та діяла впродовж 2020-2021 років. Тоді, у співфінансуванні з мешканцями, відреставрували 5 балконів та два еркери у будинку на вул. Стецька, 4. У минулому році, з початком повномасштабної війни, Програма була призупинена, цьогоріч її відновили.

Фінансова частка мешканців-учасників Програми  залишилася незмінною – 10 тис. грн за реставрацію одного балкона. Решту вартості робіт оплачує місто. Також у сфері відповідальності міста – виготовлення та експертиза проектно-кошторисної документації, проведення тендерних закупівель, укладення договорів з підрядниками.

До слова, якщо балкон перебуває в аварійному стані, але розташований не на головному фасаді будинку - пам'ятки, або ж будинок не є пам’яткою, то мешканці теж можуть відремонтувати його на умовах співфінансування. Йдеться про затверджену цьогоріч Програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків у проведенні невідкладного чи капітального ремонтів, реконструкції, ремонтно-реставраційних робіт спільного майна у багатоквартирних будинках Львівської МТГ. Тут мешканець має оплатити 20% від вартості робіт, а 80% профінансує місто. Для участі у цій Програмі необхідно подати заявку у районну адміністрацію, або у департамент житлового господарства та інфраструктури, або ж через ЦНАП. Детальніше про умови участі тут

Довідка

З 2008 року в межах спільної з Німецьким товариством міжнародної співпраці (GIZ) програми «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста» і за бюджетні кошти у Львові відреставрували 246 балконів та 3 еркери в будинках – пам’ятках архітектури. 

Загалом у Львові є 380 тис. балконів. З них – 372 тис., що складає 98%, перебувають у приватній власності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: