Блекаут: як це було і чи повториться це знову

лд
ілюстративне фото з відкритих джерел

Наслідки масованих атак та подальші точкові удари розбалансували енергосистему і змусили владу як на центральному так і на місцевому рівнях звернутися до громадян і бізнесу з проханням економити електроенергію до стабілізації. З’явилися також і графіки можливих відключень.

В ці дні, 10-11 жовтня 2022 року, росіяни атакували енергетичну інфраструктуру України, внаслідок чого трапився блекаут. Дивись.info розповідає, як це було.

Росіяни тоді зазнали поразок на полі бою

Удари по критичній інфраструктурі України під час російсько-української війни — воєнний злочин, скоєний російськими військовими під час повномасштабного військового вторгнення в Україну, аби примусити вище українське політичне керівництво піти на переговори з кремлівським режимом на вигідних для останнього умовах.

Зазнавши нищівної поразки в боях за Київ та Харків, Російська Федерація вдалася до відвертого тероризму: від 10 жовтня 2022 року почерговими хвилями завдавала масованих та методичних ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури України.

За словами тодішнього заступника міністра внутрішніх справ Євгенія Єніна, станом на кінець листопада 2022 року, російські військові знищили чи пошкодили понад 700 життєво важливих споруд — аеропорти, мости, нафтобази, трансформаторні підстанції та електростанції тощо.

На думку голови НЕК «Укренерго» та експертів у галузі енергетики задум російських військових полягав у тому, аби шляхом знищення ключових трансформаторних підстанцій розбити енергосистему України на ізольовані острови та завадити перетоку електричної енергії між регіонами. Тому окрім власне військових, у підготовці ударів брали участь й російські енергетики.

фото: робота енергетиків, Укренерго

11 вересня 2022

Надвечір неділі 11 вересня 2022 року, за даними Повітряних сил ЗСУ, ворог здійснив 12 пусків крилатих ракет морського та повітряного базування — «Калібр» та Х-101. Українським ППО вдалось знищити 9 із 12 ракет, однак росіяни обстріли Зміївську ТЕС та три підстанції високої напруги, внаслідок чого було знеструмлено 40 підстанцій різної напруги, відімкнено 2 повітряні лінії 750 кВ, 5 повітряних ліній 330 кВ. Також була обстріляна Харківська ТЕЦ-5, частково зруйнована адміністративна будівля, виникла величезна пожежа.

Під час обстрілів загинули 4 енергетиків, троє — дістали поранення.

Сотні тисяч споживачів залишались без світла на Полтавщині, Дніпропетровщині, Харківщині, Сумщині, Донеччині.

Проте електропостачання вдалось відновити у доволі стислі терміни.

У відповідь на обстріл президент України Володимир Зеленський виголосив промову  «Без вас».

«Навіть крізь непроглядну темряву Україна й цивілізований світ чітко бачать ці терористичні акти. Навмисні й цинічні ракетні удари по цивільній критичній інфраструктурі. Жодних військових об’єктів», – заявив президент.

фото: Ліквідація пожежі на Харківській ТЕЦ-5 після російського обстрілу 11 вересня 2022 року

10—19 жовтня 2022

10 жовтня 2022 року російські війська завдали масованого ракетного удару по енергетичній інфраструктурі України. Росіяни застосували 84 крилаті ракети повітряного, морського та наземного базування, балістичні ракети, зенітні керовані ракети, розвідувальні та ударні БПЛА типу «Shahed-136».

Від обстрілів загинули 23 особи, іще 100 — поранено.

Станом на 11 годину ранку 10 жовтня внаслідок ударів пошкоджено 11 важливих споруд енергетики у 8 регіонах та місті Києві. Частину областей знеструмлено.

Укренерго повідомила, що у деяких містах і населених пунктах країни можливі перебої з електропостачанням. Усього протягом 10 жовтня та під час менш потужних обстрілів у два наступні дні, ракетними ударами пошкодили 28 об'єктів енергетичної інфраструктури.

Ракетні удари продовжилися наступного дня, принаймні 28 ракетних ударів було завдано 11 жовтня.

Російська влада робила хибні заяви, що обстріл став відповіддю на вибух на Кримському мосту: насправді ракетні удари готувалися заздалегідь. На це вказувало спільне розслідування видань Bellingcat, The Insider і Der Spiegel про Головний обчислювальний центр ЗС РФ, підрозділ якого займається наведенням ракет.

Протягом наступного тижня, до 18 жовтня, ракетами та дронами-камікадзе росіяни уразили та пошкодили 408 об'єктів інфраструктури, із них понад 45 — об'єкти енергетичної інфраструктури, також відомо про пошкодження 180 житлових будників.

Часті обстріли енергетичної інфраструктури протягом наступних днів, а надто 19 жовтня, завдали помітної шкоди. Національний оператор НЕК «Укренерго» був змушений вдатися до планових вимкнень споживачів. Імовірно, з настанням холодів частота вимкнень може зрости, зазначили тоді у відомстві.

фото: Наслідки удару по Київській ТЕЦ-5 10 жовтня

31 жовтня 2022

Вранці 31 жовтня 2022 року відбувся третій кількісний ракетний удар по енергетичній інфраструктурі України. Російські військові здійснили кілька хвиль ракетних атак по життєво важливих спорудах України. Всього запустили 78 ракет. Із літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95/Ту-160 випустили 55 крилатих ракет Х-101 та одну Х-59 з півночі Каспійського моря та з району Волгодонська (Ростовська область). Сили та засоби Повітряних сил знищили 44 крилаті ракети. Окрім того, росіяни завдали ударів 22 ракетами з комплексу С-300 та застосували 5 безпілотників.

Цим нападом росіяни пошкодили 18 об'єктів (переважно енергетики) у 10 областях, знеструмили ділянки залізниці та сотні населених пунктів у семи областях України.

Удари російськими ракетами засвідчено в Київській, Кіровоградській, Запорізькій, Чернівецькій, Черкаській, Харківській областях, на Вінниччині збита ракета впала на цивільні будівлі. Росіяни завдали ракетні удари по Дніпровській ГЕС, Дністровській ГЕС і Кременчуцькій ГЕС.

Внаслідок ударів по об'єктах критичної інфраструктури в Київської області близько 80 % споживачів у Києві лишилися без води, були перебої зі світлом.

Крилаті ракети порушили повітряний простір Молдови. Уламки однієї збитої ракети впали поблизу Дністровської ГЕС — в селі Наславча, в багатьох будинках вибило вікна. Того ж дня Міністерство закордонних справ Молдови викликало російського посла й оголосило одного співробітника персоною нон ґрата.

фото: графік відключення світла для I групи

15 листопада 2022

15 листопада 2022 року російські військові здійснили четвертий масований ракетний удар по енергетичних спорудах України, який за кількістю випущених ракет — близько 100 одиниць, перевершив обстріл 10 жовтня з 84 ракетами.

Зі стратегічних бомбардувальників Ту-95, Ту-160 з району Каспію та Ростовської області були випущені ракети типу Х-101 та Х-555. Водночас, з акваторії Чорного моря були випущені ракети типу «Калібр».

На відміну від обстрілу 10 жовтня цього разу на бойовому чергуванні українських військ були ЗРК IRIS-T SLM та NASAMS.

У низці областей: Полтавській, Запорізькій, Херсонській, Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській та Харківській повітряна тривога тривала понад 5 з половиною — майже 6 годин.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля ракетними ударами було виведено з ладу майже половину енергосистеми України.

23 листопада 2022

23 листопада 2022 року російські військові здійснили черговий масований удар по об'єктах енергетичної інфраструктури України. З літаків-ракетоносців Ту-95МС та ракетних катерів в акваторії Чорного моря було випущено 70 ракет Х-101/Х-555 та «Калібр». Силам протиповітряної оборони вдалося збити 51 ракету та ще 5 баражуючих боєприпасів «Ланцет».

Через ушкодження інфраструктури були запроваджені аварійні вимкнення електричної енергії по всій території України. Аварійний захист спрацював на Рівненській,  Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично вимкнені. Також було знеструмлено більшість теплових та гідро- електростанцій. Через відімкнення всіх АЕС від енергомережі відновлення живлення в країні тривало порівняно довше.

Повернути знеструмлені АЕС до енергомережі вдалось наступного дня, 24 листопада. Лише Запорізька АЕС лишилась працювати на дизель-генераторах.

Внаслідок завданих пошкоджень вперше в історії енергетична система України зазнала системного збою (блекаут): втратила єдність та розпалась на ізольовані острівці. Втім, українським фахівцям вдалось відновити єдність системи у доволі стислий термін.

У Вишгороді ракета влучила у житловий багатоповерховий будинок, загинули 6 осіб, 30 постраждали. Було пошкоджено чотири багатоквартирних будинки, школу, та дитячий садок.

Через ракетний удар по об'єкту критичної інфраструктури поруч з Вишгородом постраждали 6 енергетиків. Унаслідок обстрілів також зруйновано приватний будинок у Фастівському районі. В Києві та області загинули чотири особи, серед них 17-річна дівчина. Також через ракетні удари постраждали 27 чоловік.

У всьому місті Києві зупинено постачання води, через нестачу електричної енергії обмежено роботу метро, тимчасово зупинено роботу трамваїв та фунікулера. Було повністю знеструмлено місто Львів.

В шахтах Дніпропетровської області через знеструмлення опинились заблокованими майже три тисячі гірників.

Понад 85 % потягів «Укрзалізниці» затримались в дорозі на понад годину та більше.

Через відсутність електроживлення було призупинено оформлення осіб та транспорту в пункті пропуску «Солотвино» (на кордоні з Румунією), та в пунктах пропуску «Косино» і «Дзвінкове» (на кордоні з Угорщиною).

Через перебої без електричної енергії залишилась вся Молдова.

Внаслідок обстрілів була порушена цілісність енергосистеми, возз'єднати її вдалось лише о 4-ї ранку наступного дня, 24 листопада.

Всього по всій країні внаслідок ракетного обстрілу за даними Національної поліції станом на 24 листопада загинуло десятеро осіб, серед них двоє дітей, іще 52 особи зазнали поранень. Згодом в лікарні загинула сьома людина внаслідок удару по Вишгороду.

фото: Ліквідація наслідків падіння російської ракети у чотирьохповерховий будинок у Вишгороді

Росіяни, можливо, готують нові масовані атаки й цього року

Ймовірно, росіяни накопичують ракети, аби знову масовано атакувати Україну, вважають в Об'єднаному координаційному пресцентрі Сил оборони півдня. Його керівниця, Наталія Гуменюк, каже, що окупанти, можливо, економитимуть зброю, щоб обстрілювати, коли розпочнеться опалювальний сезон.

Те, що загарбники битимуть по енергетиці України, припускали британські розвідники: 

«Росія, ймовірно, зможе створити значні запаси крилатих ракет повітряного базування (КРВБ). Існує реальна можливість, що РФ знову зосередить цю зброю проти об’єктів української інфраструктури протягом зими».

Тим часом в Міністерстві енергетики України заявили, що підготували графіки відключень електроенергії. А втім, роблять це на всяк випадок, говорили у відомстві.

Водночас міністр енергетики України Герман Галущенко переконував: енергосистема буде готова для проходження прийдешнього зимового сезону і для цього є необхідні ресурси.

Читайте також: Павербанк, вода та ліки — шпаргалка, чим потрібно запастись у разі блекауту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: