Гігієна порожнини рота: як доглядати за зубами

іа
ілюстративне фото з відкритих джерел

Стоматологи підкреслюють, що стан зубів лише на 10-15% залежить від спадковості та харчування, а найважливіший вплив має гігієна. Тому всім без винятку потрібно регулярно приділяти увагу правильному догляду за порожниною рота.

Тему гігієни порожнини рота на «Дні здоров’я для перемоги» у Львові підняв доцент кафедри терапевтичної стоматології Володимир Синиця. Дивись.info ділиться його лекцією.

фото: доцент кафедри терапевтичної стоматології Володимир Синиця показує, як правильного чистити зуби, Дивись.info

Чому необхідно доглядати за гігієною ротової порожнини

Попри доступність інформації про те, яким повинен бути догляд за ротовою порожниною, лікарі-стоматологи регулярно стикаються із зубним нальотом та відкладеннями зубного каменю у населення. На жаль, багато людей приділяють недостатньо уваги навіть звичайному чищенню зубів. Водночас правильний догляд за ротовою порожниною вкрай важливий для запобігання карієсу, усунення неприємного запаху та надійної профілактики передчасної втрати зубів. Якщо правила гігієни ротової порожнини не дотримуються, на зубах накопичується наліт, а в проміжках між ними активно розкладаються невеликі шматочки їжі. Звичайно, візуально такі зуби виглядають непривабливо, а дихання стає несвіжим.

«Якщо ігнорувати правила догляду за зубами та порожниною рота протягом тривалого часу, наліт, що накопичився, твердітиме. З часом на зубах з'явиться зубний камінь. Такі зуби вже не вийде відчистити в домашніх умовах, чищення не прибере й неприємний запах. Відкладення каменю потрібно знімати у стоматолога, інакше ясна запалюватимуться та будуть кровоточити, ризик розвитку карієсу збільшиться в рази», - розповів Володимир Синиця.

До того ж якщо відсутній гігієнічний догляд за ротовою порожниною, утворюється джерело хронічної інфекції. Через це порушується робота імунітету та збільшується ризик виникнення різних проблем зі здоров'ям, зокрема:

  • серцево-судинних патологій;
  • ревматизму;
  • порушень у роботі травного тракту;
  • захворювань нирок;
  • дерматологічних проблем;
  • порушень у роботі ендокринної системи та ін.

Правильний догляд за зубами та порожниною рота допомагає зберегти здоров'я рота, зубів, ясен та всього організму в цілому.

Як доглядати за порожниною рота

Якщо ви цікавитеся, як правильно доглядати за зубами та ротовою порожниною, вам не обійтися без покупки комплексу різних засобів для підтримки гігієни. Для відмінного результату звичайної зубної щітки та пасти з мас-маркету буде недостатньо. Адже навіть при скрупульозному очищенні щітка фізично не може якісно очистити міжзубний простір, де так люблять накопичуватися залишки їжі та розмножуватися патогенні бактерії. Тому потрібно використовувати основні та додаткові засоби гігієни порожнини рота:

  • Зубна щітка. Такий виріб варто підбирати в індивідуальному порядку з урахуванням актуального стану зубів та їхнього розміру. Оптимальний варіант може порадити стоматолог. Більшість людей успішно користуються щітками із середньою жорсткістю щетини. Однак при кровоточивості ясен або за підвищеної чутливості зубної емалі краще віддати перевагу більш м'яким виробам. Жорсткі щітки стануть відмінним вибором для людей з протезами або для тих, хто має цілком здорову порожнину рота.
  • Зубна паста. Вибір таких засобів дуже широкий. Паста може бути лікувальною або профілактичною, кремовою або у вигляді гелю, з різним вмістом активних компонентів, зокрема й фтору. Підібрати оптимальний лікувальний засіб допоможе лікар, за таких умов може виникнути необхідність одночасного використання відразу декількох засобів.
  • Зубна нитка або флос. Незамінний виріб для здоров'я зубів, без нього догляд за ротовою порожниною та зубами буде неповноцінним. Забезпечує надійне очищення міжзубних проміжків, знижуючи ризик розвитку прихованого карієсу та усуваючи залишки їжі, які можуть спричинити неприємний запах. Особливо зручними у повсякденному використанні є зубочистки із освіжаючою ниткою. Такі вироби зручніше тримати в руці, аніж звичайну нитку, також вони просякнуті освіжаючими компонентами для свіжого дихання. Догляд за зубами та порожниною рота дитини здійснюється за допомогою спеціальних дитячих зубочисток з ниткою.
  • Міжзубні йоржики. Щоб догляд за зубами та ротовою порожниною був ще більш глибоким та повноцінним, варто використовувати такі аксесуари, які мають форму звичайного йоржика. Вони виготовлені з м'яких еластичних матеріалів і добре проникають між зубами, очищать та полірують поверхні в важкодоступних місцях. Такі аксесуари не травмують ясна, але водночас допоможуть уберегтися від розвитку карієсу в будь-якому віці, зокрема під час складного ортодонтичного лікування.
  • Ополіскувачі. Сучасні правила догляду за ротовою порожниною рекомендують використовувати такі засоби як завершальний етап усіх гігієнічних процедур. Вони додатково очищають ротову порожнину, заспокоюють і тонізують слизові оболонки, знижують ризик запалень і надовго дарують свіжість дихання. Також існують ополіскувачі, які зміцнюють емаль та знижують ризик утворення зубного каменю.

«Усі перелічені засоби допоможуть здійснювати догляд за ротовою порожниною щодня. Але їх використання не скасовує потреби регулярно відвідувати стоматолога для огляду — профілактичний прийом проводиться раз на півроку», - додав доцент.

Як чистити зуби та порожнину рота

Здавалося б, чистити правильно зуби можуть усі люди — ми вчимося цьому ще в ранньому дитинстві. Але, як показує практика, багато хто ігнорує правила догляду або просто не розуміє, як діяти правильно. Тож як правильно це робити:

  • Використовуйте горошину зубної пасти. Для початку очищайте зовнішню поверхню зубів. Щітка має рухатися від коріння зубів до торцевої частини. Не варто здійснювати хаотичні горизонтальні рухи, вони не мають сенсу.
  • Проведіть чищення внутрішньої поверхні зубів, рухаючись аналогічно.
  • Займіться жувальною поверхнею зубів. Тут можна робити зворотно-поступальні рухи, періодично змінюючи кут нахилу щетини.
  • Перейдіть до очищення ясен – м'яко помасажуйте їх щіткою, рухи мають бути обережними.
  • Поверніть щітку тильною стороною до язика (у більшості моделей там є особливий скребок). Ним потрібно м'яко очистити поверхню язика протягом 20-30 секунд.
  • Акуратно пройдіться по небу — тут можна використовувати щетину.
  • Виплюньте залишки зубної пасти, прополощіть рот звичайною водою та перейдіть до використання флоса або йоржика для зубів. Рухайтеся м'яко, не тисніть надмірно на ясна та приділяйте увагу кожному зубу.
  • Використовуйте ополіскувач протягом 30-40 секунд.

Такий комплексний догляд за ротовою порожниною слід повторювати мінімум 2 рази на день, вранці та ввечері. Втім професор зазначив:

«Людям з ортодонтичними конструкціями (тими ж брекетами) необхідно займатися ним після кожного прийому їжі. Але в цьому випадку як доглядати порожнину рота повинен проінформувати лікар - вибір засобів для догляду може відрізнятися».

Як доглядати за зубною щіткою

Дуже важливо утримувати зубну щітку настільки чистою, наскільки це можливо, оскільки забруднена бактеріями щітка призводить до появи ще більшої кількості мікробів, що у свою чергу, провокує розвиток захворювань і розповсюджених проблем таких як неприємний запах з рота, запалення і карієс.

Нескладні правила догляду за зубною щіткою:

1. У кожного члена сім'ї повинна бути індивідуальна зубна щітка. Міняйте щітку після будь-яких захворювань ясен і зубів. У звичайному режимі її слід міняти кожні 2-3 місяці.

2. Не зберігайте всі зубні щітки в одній склянці для зубних щіток, тому що бактерії можуть з легкістю потрапляти з однієї щітки на іншу. У кожного члена сім'ї повинен бути свій стакан для зберігання зубної щітки, тому не варто економити місце у ванній кімнаті.

3. Викидайте щітку, якщо щетинки починають гнутися. На сучасних щітках існують колірні індикатори зносу щетини. Рекомендуємо зубну щітку "Лесной бальзам для чутливих зубів і ясен".

4. Після чищення зубів необхідно дуже ретельно промивати зубну щітку від залишків їжі.

5. Зберігати щітку бажано так, щоб вона могла добре висохнути, наприклад, в склянці голівкою догори. Це помітно знижує кількість мікроорганізмів в зубній щітці, а щетинки зберігають свою твердість і форму.

6. Стаканчик для зберігання зубної щіточки завжди повинен бути чистим.

7. Не зберігайте зубну щітку на повітрі або просто неба, в такому випадку на ній осідає пил, бруд, потрапляє волога. Найчастіше такі ситуації можливі в літню пору на дачних ділянках.

8. Не можна зберігати щітку в не просушеному стані в закритому футлярі, оскільки вона не встигає висихати, на ній утворюється плідне середовище для життя бактерій. Також від постійного впливу вологи зубна щітка швидко приходить в непридатність. Такі футляри використовуються виключно для транспортування зубної щітки.

фото: ілюстративне фото з відкритих джерел

Матеріали у рубриці Погляди є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: