Львівський історичний музей відзначає 130-річчя від дня заснування

д
фото: святкування ювілею, львівська обласна рада

Сьогодні, 12 жовтня, комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівський історичний музей» відзначає 130-річчя від дня заснування. У програмі святкування – урочиста академія та відкриття виставки «Автограф Музею».

Про це повідомляє Львівська обласна рада.

Участь в урочистостях взяли в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод, начальник Львівської ОВА Максим Козицький, депутати Львівської обласної ради Тетяна Письменна і Святослав Шеремета, науковці, музейники, громадськість.

«Сьогодні надзвичайно важливо, щоб діти та молодь відвідували музеї, щоб українці, які виїхали за кордон, мали змогу продовжувати пізнавати українську історію і ділитися своїми знаннями з іноземцями. Будемо робити все, щоб наш музей розвивався, щоб сюди приходили діти та дорослі, щоб історія і надалі кувала міць у наших серцях. Перемоги нам усім! Слава Україні!», - сказав у вітальному слові Юрій Холод.

За внесок у розвиток музейної справи та з нагоди 130-річчя Львівського історичного музею Юрій Холод відзначив нагородами Львівської обласної ради працівників музею та директора комунальної установи Романа Чмелика.

Довідка

Львівський історичний музей – один з найстаріших і найбагатших музеїв України. Заснований у 1893 році як Історичний музей міста Львова. У 1940 році Історичний музей міста Львова та Національний музей імені короля Яна ІІІ (засн. 1908 р.) об’єднали в одну установу – Львівський історичний музей (ЛІМ). До його фондів увійшли також окремі колекції розформованих львівських музеїв, зокрема, Музею імені князів Любомирських, Музею Наукового Товариства імені Шевченка, Музею Ставропігійського інституту.

Збірки ЛІМу налічують понад 370 тис. музейних предметів. Окремі пам’ятки є раритетами світового значення – рукописні і стародруковані книги ХІІ-ХVІІ ст., найдавніші графічні види Львова ХVІІ-ХVІІІ ст., зброя, меблі, фотосвітлини, печатки, філателія, бони, старовинні ордени багатьох країн Європи і Азії та ін.

Щорічно музей відвідують 400 тис. гостей. Музейники організовують понад 100 заходів: виставок, презентацій, просвітницьких заходів тощо. Музейні пам’ятки та колекції експонувались на виставках у Нью-Йорку, Лондоні, Відні, Парижі, Празі, Варшаві та інших містах Європи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: