Львівські лікарі видалили 5-місячній дівчинці пухлину

266

Нейрохірурги Дитячої лікарні Святого Миколая видалили 5-місячній дівчинці жирову пухлину, яка тиснула на спинний мозок і порушила рухливість ніжки.

 Про це повідомляє Перше медичне б’єднання Львова.

Сім’я Мельників із окупованого міста Берислав, що на Херсонщині. Рік тому родина виїхала на Львівщину. Тут і народилася маленька Вікторія. На 33-му тижні вагітності лікарі діагностували ваду розвитку в дитини — спінальну ліпому. А вже на 37-му крихітка з’явилася на світ. Контролювати стан новонародженої відразу взялися нейрохірурги.

За словами медиків, така «пухлина» розвивається з клітин жирової тканини. Новоутвір росте, тисне на спинний мозок та натягує його. Водночас нервові корінці вплітаються та вростають у жирову тканину. Як наслідок, порушуються функції нижніх кінцівок та тазових органів. Зокрема, виникають слабкості в кінцівках та проблеми з ходінням в туалет. У таких випадках спінальну ліпому потрібно видаляти. Львівські нейрохірурги вирішили, що оперуватимуть маленьку Вікторію, коли їй виповниться 6 місяців. Позаяк втручання з видалення спінальної ліпоми дуже виснажливі та травматичні для маленьких дітей. Тож лікарі хотіли зачекати, коли дівчинка трішки підросте та зміцніє. Однак утворення стрімко росло і втручання довелося робити на місяць раніше, ніж планували. МРТ показало, що жировик збільшився в 4 рази і займав уже третину хребта — в ділянці від живота до сідниць. Крім того, батьки крихітки помітили, що ліва нога їхньої донечки, втрачає чутливість, слабне та викривляється. Тож лікарі негайно взялися оперувати Вікторію.

Операція тривала шість годин і минула успішно. Лікарям вдалося уникнути пошкоджень спинного мозку та нервів дитини. Функціональність ніжки повністю відновилася. Вікторія вже повернулася додому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: