Українські пілоти в США наступного тижня почнуть навчання на F-16

eb457c1ea4cb896b699cdcf6fd1dd094
Фото: Lockheed Martin

Українські льотчики вже пройшли мовні курси і наступного тижня мають розпочати навчання на винищувачах F-16 на авіабазі Військово-повітряних сил Національної гвардії США в штаті Аризона.

Про це пише Politico, передає ТСН. 

Новини з’явилися після того, як Вашингтон оголосив, що очолить коаліцію країн, які навчатимуть українських пілотів.

Очікується, що наступного тижня українські пілоти почнуть навчатися польотам на винищувачі F-16 на базі ВПС Національної гвардії в Тусконі, штат Аризона, за словами чотирьох офіційних осіб США.

Невелика кількість пілотів, які прибули до Сполучених Штатів минулого місяця для участі в курсах англійської мови на авіабазі Лекленд у Техасі, склали свій перший іспит на знання англійської мови та прямують на базу національної гвардії Морріс в Аризоні. Одному з чиновників, якому, як і іншим, було надано анонімність, щоб говорити перед оголошенням. Там вони тренуватимуться з головним центром підготовки F-16 для ВПС, повідомили двоє офіційних осіб.

Пілоти спочатку навчаться основам керування F-16 у класі та на тренажерах, а потім перейдуть до керування реальними реактивними літаками, як це типово для будь-якої програми підготовки пілотів ВПС. Однак курс може бути прискорений через нагальну потребу повернути їх на поле бою, сказав перший чиновник.

Група українських пілотів бере участь у програмі вивчення англійської мови в Центрі англійської мови Інституту оборони США в Лакленді, повідомила речник ВПС Роуз Райлі.

«Тестування визначить їхні наступні курси і час, коли пілоти зможуть почати навчання F-16. Варіанти місця проведення тренувань наразі ще розглядаються», – сказав Райлі.

Ця новина з’явилася після того, як США оголосили в середу, що разом з Нідерландами та Данією вони очолить коаліцію країн, які навчатимуть українських пілотів і екіпаж керувати й обслуговувати F-16. Наразі 11 країн підписалися на допомогу в навчанні, а Нідерланди, Данія та Бельгія нададуть літаки.

Під час прес-конференції в Брюсселі на початку цього тижня міністр оборони Ллойд Остін заявив, що F-16 прибудуть на поле бою не раніше наступної весни.

Навчання розпочинається на тлі занепокоєння, що у Пентагону закінчуються гроші для продовження надсилання військової допомоги Україні, після того, як законодавці в останню хвилину ухвалили законопроєкт про витрати, щоб запобігти закриттю уряду, який не включав фінансування Києва. І це сталося через кілька днів після того, як бойовики ХАМАС здійснили несподіваний напад на Ізраїль, спровокувавши конфлікт, який сколихнув регіон.

Чиновники в Києві вже не перший рік добиваються доставлення сучасних винищувачів на поле бою. Українські військові, співпрацюючи з Міністерством оборони, зуміли інтегрувати західні ракети повітряного базування у свої винищувачі радянських часів, за словами одного з американських чиновників, зусилля, які, як повідомляло Politico, тривали в березні. Однак українські чиновники кажуть, що сучасні винищувачі дадуть їм перевагу.

Президент Джо Байден нарешті схвалив міжнародні зусилля з підготовки українських пілотів для польотів на F-16 у травні, але коаліції знадобилися місяці, щоб узгодити деталі програми. Спочатку офіційні особи сказали, що пілоти та супроводжувачі навчатимуться в Європі; минулого місяця Пентагон оголосив, що частина навчання буде проходити в США.

Група українських пілотів, які навчаються в Європі, вже навчаються на тренажерах F-16, повідомив раніше цього місяця речник ВПС України Юрій Ігнат. Наступний етап — «польоти з інструктором на справжніх літаках», — сказав він.

Нагадаємо, що Бельгія обіцяє відправити до Україні винищувачі F-16 у межах військової допомоги. Також країна візьме участь у навчанні пілотів ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: