ГРВІ: медики закликають львів'ян вакцинуватися

ВВВВІ
ілюстративне фото: вакцинація, з відкритих джерел

Минулого тижня – з 9 до 15 жовтня, у Львові на гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло 5100 людей, і це на 21% більше, ніж попереднього тижня. Зараз інтенсивний показник захворюваності на 8,3% перевищує епідемічний поріг. Тож медики закливають вакцинуватися.

Про це повідомляє місцева влада.

«Згідно з моніторингом захворюваності, на 41 тиждень 2023 року зареєстровано 5100 випадків гострих респіраторних інфекцій. Інтенсивний показник становить 666,6 на 100 тисяч населення. До порівняння, за попередній, 40 тиждень, було  4205 випадків, інтенсивний показник становив 549,7 на 100 тисяч населення. Тобто маємо підвищення захворюваності на 21%», - пояснила Марта Матюшко, керівниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради.

Серед захворілих – 2227 дітей, віком до 17 років. Це 43,7% від загальної кількості захворілих.

Медики нагадують: вірус грипу небезпечний, проте вберегтися можна, дотримуючись простих правил. Найперше, вакцинуйтеся від грипу, адже грип – єдине респіраторне захворювання, проти якого існує дієва вакцина. Не забувайте про здорове і збалансоване харчування, яке зміцнить вашу імунну систему, а також – рухові вправи, які ще й пришвидшать відновлення після хвороби. За можливості, якомога частіше провітрюйте приміщення, де перебуваєте, і одягайтеся відповідно до погодних умов. Намагайтеся зайвий раз не торкатися обличчя та носа, а також якомога частіше мийте руки з милом чи використовуйте антисептик, особливо після відвідування громадських місць. І найголовніше, якщо захворіли – залишайтеся вдома і зверніться до свого сімейного лікаря! Адже вчасно і правильно розпочате лікування – це запорука швидкого одужання і уникнення важких ускладнень.

До слова, оптимальний час введення вакцини – вересень-жовтень, проте щеплення можна зробити і впродовж усього епідсезону захворюваності на грип та ГРВІ. Імунітет після введення вакцини формується через 14 днів.

Довідка

Грип – це вірусна інфекція, яка дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом: коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають люди в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, може інфікувати людей навколо протягом усього періоду хвороби – це, в середньому, 7 днів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: