Процес декомунізації найповільніше проходить у двох громадах Львівщини

image-44
Фото: інтерактивний Львів

Процес декомунізації найповільніше проходить у двох громадах Львівської області. У місті також є кілька монументів радянської доби, які ще не знесли.

Про це повідомили під час засідання робочої групи з питань декомунізації при військовій адміністрації регіону у вівторок, 24 жовтня.

Де на Львівщині ще не позбулись радянських пам'ятників

У Львівській громаді є кілька великих пам’ятників, які возвеличують армію окупанта і досі перебувають у громадському просторі Львова. Це – так званий «Пагорб слави», об’єкт в Ситихові й інші пам’ятники, барельєфи та меморіальні дошки в населених пунктах Львівської громади.

Разом із Лопатинською, де є понад 10 об’єктів монументальної пропаганди, Львівська громада є найменш декомунізованою в області.

Меморіальний комплекс «Пагорб слави» у Львові від 1994 року є частиною історико-архітектурного заповідника «Личаківський цвинтар». Тут поховані російські та радянські військові, які загинули під час Другої світової війни. Загальна площа території 0,76 га, на якій розташовані три великі пропагандистські скульптури та десятки могил.

Декомунізація — як триває процес

Зі слів очільника робочої групи та першого заступника начальника ЛОВА Андрія Годика, від початку року в області вже знесли понад 260 радянських монументів. А залишилось ще менш ніж пів сотні.

Демонтаж пам'ятників-символів радянського режиму відбувається на підставі рішення Львівської обласної ради від 20 вересня 2022 року. Документи рекомендують територіальним громадам демонтувати усі пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіали, які символізують тоталітарний окупаційний режим.

У Львівській обласній раді створено міжфракційну депутатську групу «За декомунізацію та деколонізацію Львівщини», мета якої – завершити демонтаж радянських памʼятників та українізацію топонімів до кінця нинішнього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: