«Пити чи не пити» або Як алкоголь впливає на наш організм

ю
фото: з відкритих джерел

В оптимальних дозах алкоголь може покращувати засвоєння білка, коли ми їмо, наприклад, м’ясо. З іншого боку, надмірне вживання алкоголю завдає потужного удару по печінці, легенях та мозку людини.

 «Пити чи не пити? Розмова не тільки про воду» про це на «Дні здоров’я для перемоги» у Львові говорила головна лікарка Львівського обласного центру громадського здоров'я Мар'яна Служинська. Дивись.info ділиться її лекцією.

фото: лікарка Львівського обласного центру громадського здоров'я Мар'яна Служинська розповідає про шкоду алкоголю, Дивись.info

Як алкоголь впливає на наш організм

Те, який алкоголь як на нас впливає залежить від низки факторів, починаючи від культурного рівня та освіти, й завершуючи асоціаціями людини з конкретним алкогольним напоєм. Також важливу роль грає те, як швидко алкоголь всмоктується в організм.

«Якщо ми будемо вживати некритичну кількість алкоголю, нехай це буде вино або напої, в яких кількість алкоголю не перевищує 20 об'ємних відсотків, то максимальна концентрація алкоголю в крові може реєструватися, за деякими даними, протягом 30 хвилин», - каже фахівчиня.

У випадку зі слабоалкогольними напоями, додає вона, всмоктування алкоголю починається вже в ротовій порожнині, він швидко потрапляє в кров та починає свою «чарівну» дію.

Інша справа, коли ми вживаємо велику кількість алкоголю. В таких випадках його максимальна концентрація реєструватиметься впродовж перших двох годин вживання.

Загалом коли спиртне потрапляє в організм, близько двадцяти відсотків спожитої рідини потрапляє в кров через стінки шлунка. Інша кількість проходить етап переробки і надалі потрапляє в інші органи. Те мале кількість спиртного продукту, що потрапило в кров, розноситься кровоносною системою по всьому організму і тягне за собою певні зміни.

Вплив на підшлунову залозу

Кожен процес, пов'язаний з переробкою продуктів розпаду спирту безпосередньо чи опосередковано пов'язаний з підшлунковою залозою. Саме тут виробляються ті ферменти, які несуть відповідальність за функціонування травної системи. Результат роботи цієї залози - це вироблення ферментів необхідних організму.

«Тяга до пляшки і неможливість контролювати цей потяг проводить до того, що розвивається панкреатит, який обертається в подальшому в форму хронічного захворювання. Порушення в роботі цього органу здатні привести до появи ракових пухлин, які є неоперабельними. Здавалося б, шкода алкоголізму позначається в основному на перерахованих вище органах. Але людський організм влаштований таким чином, що механізми роботи всіх органів взаємопов'язані. Тому, вживання спиртовмісних напоїв завдає згубний вплив кожного органу», - пояснює Мар'яна Служинська.

Нирки та печінка

Нирки страждають, як і печінка. Цьому органу доводиться пропускати через себе величезні кількості рідини, що призводить до сильного перенапруження в результаті перенесених навантажень. Потік, що проходить через ці органи, знижується через їх збільшення. Це призводить до того, що скупчення токсинів сприяє розмноженню бактерій і мікроорганізмів. Найпоширеніші ниркові захворювання у алкоголіків - це цистит, сечокам'яна хвороба і онкологічні пухлини.

Шлунково-кишковий тракт

Скупчення токсинів, утворених в результаті постійного вживання алкоголю, веде до того, що організм починає сприймати алкогольний продукт як отруйну речовину. Щоб себе очистити, йому доводиться витрачати величезну кількість ресурсів зі свого запасу. Будь-яке вживання спиртного сприймається кожним органом як сигнал, що він отруєний.

За своєю структурою етанол схожий з розчинником. Завдяки цьому фактору, всмоктуваність цієї речовини шлунковими стінками відбувається дуже швидко. В результаті постійного впливу подібного продукту страждає слизова оболонка шлунково-кишкового тракту, що призводить до атрофії клітин, що відповідають за поглинання корисних речовин. Шлунок змушений виробляти величезну кількість соку, для того щоб нейтралізувати спирт. Але разом з ним нейтралізуються і всі корисні елементи, які потрапляють в організм з їжі, що вживається.

«Порушення шлунково-кишкового тракту на тлі залежності, може бути виражено такими хворобами, як виразка шлунка або гастрит. Хронічний алкоголізм здатний спровокувати серйозні патології цього органу», - застерігає лікарка.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Крім того, алкоголь сприяє закупорці судин, і це призводить до формування аневризм.

Шкода алкоголю на організм людини може виражатися в розвитку таких хвороб:

  • хронічний гастрит і холецистит;
  • дивертикули травних органів;
  • шлункова виразка;
  • роздратування кишечника;
  • збільшення кислотності;
  • появи пухлин і злоякісних новоутворень.

Кожне вживання спиртного завдає величезної стрес організму, після якого йому потрібен час для відновлення.

Підлітковий алкоголізм

«Шкода напоїв, що містять в своєму складі алкоголь, сильно недооцінена. Багато людей свято вірять в те, що вживання спиртовмісних напоїв корисне для організму. Цей факт має наукове підгрунтя, однак багато хто навіть не здогадуються, що максимальна добова доза становить близько десяти грамів. Ця порція не здатна принести бажаного результату, який жадають отримати люди від вживання подібних напоїв», - розповідає експертка.

Алкоголь має сильний вплив на не до кінця сформований організм. Через вживання алкоголю в ранньому віці можуть початися процеси деградації, збої механізмів роботи внутрішніх органів і навіть збої в роботі нервової системи. Коли хвороба починає свій розвиток в досить юному віці, можна сміливо говорити про те, що людина власноруч скорочує тривалість свого життя більш ніж на третину.

В Україні щорічно від алкогольного отруєння гине кілька сотень дітей, які не досягли віку шістнадцяти років. У групі ризику знаходяться не тільки діти з неблагополучних сімей, але і будь-який інший клас населення.

За словами Мар'яни Служинської, поширенню цього захворювання сприяє оточення молодої людини. Якщо батьки вважають звичайним явищем проводити свої вечори в компанії навіть такого легкого напою, як пиво, то це неодмінно відкладеться у свідомості дитини. В подальшому це призведе до того, що зловживання цим напоєм буде вважатися для нього нормальним явищем, а не ознакою захворювання.

Як формується залежність від алкоголю

У вживанні спиртного немає нічого наднебезпечного, коли людина знає свою дозу і вміє вчасно зупинитися. Головна загроза залежності полягає не у фізичному впливі спиртного на організм, а саме у психології процесу. Саме цей фактор, штовхає багатьох людей перейти ту межу, за якою знаходиться спокійне життя.

«Недбалість до свого здоро'я, життєві труднощі або інші фактори провокують людину регулярно зловживати алкогольні напої. Подекуди, звичка виходить з під-контролю й стає пріоритетною в житті людини», - розповідає лікарка.

Часто, зазначає Мар'яна, люди виправдовують свою тягу до алкоголю наступними словами:

  • я перестану пити, коли мені це стане необхідно;
  • я не маю залежності і вживаю напої тільки за компанію;
  • мені потрібен алкоголь, щоб вгамувати фізичний біль;
  • після роботи мені потрібна розвантаження;
  • я п'ю не більш інших;
  • я п'ю для того, щоб урізноманітнити своє життя;
  • невеликі порції алкоголю корисні для організму;
  • п'ю від нудьги.

За її словами, якщо ви хоча б раз виголошували або чули ці слова від близьких людей, то це вагомий аргумент задуматися про те, на якій стадії залежності знаходиться людина. На жаль, людська психіка влаштована таким чином, що більшості простіше відмахнутися від цих чинників словами, що все, що відбувається, стосується інших людей. Подібні виправдання — один з найпростіших способів скотитися до найважчих форм алкоголізму, коли руйнується особистість людини.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Лікування алкоголізму

Лікування алкогольної залежності складається з декількох важливих етапів:

  • Детоксикація.
  • Медпрепарати.
  • Відвідування психолога.
  • Групові заняття.

Необхідно обов'язково провести детоксикацію організму, а також використовувати не тільки медикаментозні, а й психологічні способи вирішення проблеми. Закон про алкоголізм передбачає обстеження у лікаря-нарколога, який направить далі до фахівців або ж підбере самостійно комплексне лікування пацієнтові. При цьому важливо враховувати особливості кожного організму, щоб підібрати індивідуальне лікування для отримання належного результату.

Якщо людина страждає алкогольною залежністю, то родичі не повинні відкладати лікування. Вирішувати проблему варто відразу ж після її виникнення.


Матеріали у рубриці Погляди є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: