Львівщина — серед регіонів, де малий та середній бізнес взяв найбільше пільгових кредитів

Close up of businessman hand signing contract
Фото: depositphotos.com.ua

У 2024 році запит малого та середнього бізнесу на кредити за пільговою програмою «5–7-9» може бути більшим за 100-150 млрд грн. 

Про це ІА Дивись.info повідомила Оксана Шульга, директорка департаменту малого та середнього бізнесу ГЛОБУС БАНКУ.

Зважаючи на дані аналітиків, залежно від відсоткової ставки, суми позики, у 2024 році потенційна кількість виданих кредитів може бути на рівні 60 тис. шт. 

«Ці прогнози не враховують низку факторів, як, наприклад, розвиток економіки (зокрема очікується, що зростання ВВП у 2024 році може перевищити 5%), розмір облікової ставки (очікується, що впродовж 2024 року вона може скоротитися до 18-15%), обсяги макрофінансової допомоги від країн-партнерів та МВФ (на наступний рік Україна потребуватиме понад 43 млрд $ прямої бюджетної допомоги), а також дуже важливим стане ситуація на фронті та можливі руйнівні наслідки дій ворога», —зазначила вона.

За її словами, від початку дії програми підприємці отримали майже 74 тис. кредитів на загальну суму 242 млрд грн. А від початку повномасштабного вторгнення за програмою «5–7-9» вже видано понад 39 тис. кредитів на загальну суму понад 152 млрд грн.

«За час повномасштабного вторгнення кількість пільгових кредитів за програмою зросла майже вдвічі. І динаміка видачі нових кредитів дає підстави прогнозувати, що у 2024 році популярність програми може зрости як мінімум на 40%. Ці дані наочно демонструють важливість державної підтримки розвитку малого та середнього бізнесу, а також довіру підприємців до програми», —підкреслила експертка.

Фахівчиня звернула увагу на те, що впродовж 2023 року спостерігається зростання попиту на всі види кредитів для бізнесу, як на поповнення обігового капіталу, так і на придбання основних засобів для ведення бізнесу (наприклад, медичне обладнання, сільгосптехніка, спеціалізований транспорт тощо). 

Щодо структури кредитів за галузями економіки, то, як твердить Оксана Шульга, понад 40% від усього обсягу виданих кредитів від початку дії програми «5–7-9» припадає на:

  • сільське господарство (більш як 29,7 тис. кредитів),
  • 32% складають позики у сфері торгівлі (понад 24 тис. кредитів),
  • 12% стосуються сфери послуг (майже 9,3 тис. кредитів),
  • 11% - це промисловість (8,2 тис. кредитів),
  • 2% - будівництво (1,5 тис. кредитів),
  • 2% - інші галузі (понад 1,4 тис. кредитів).

Серед регіонів лідерами за сумами укладених кредитних договорів є:

  • Київ,
  • Львівська область,
  • Дніпропетровська область,
  • Київська область,
  • Одеська область,
  • Харківська область.

Експертка наголосила, що майже всі комерційні банки, що беруть участь у програмі, обрали для себе певні стратегічні напрямки кредитування. Водночас учасники програми все більше звертають увагу на інвестиційне цільове кредитування. Наприклад, кредити на придбання дорожньої та будівельної техніки, сільгосптехніки, комерційного транспорту, енергоефективне та енергоощадне виробниче обладнання, медичне обладнання, частково об’єкти комерційної нерухомості тощо. 

За її розрахунком, 2024 року частка таких інвестиційних цільових кредитів може скласти понад 70% від загального обсягу нових позик.

Оксана Шульга вважає, що наступного року для успішної реалізації програми дуже важливим стане обсяг фінансування програми та розвиток цільових регіональних програм, які повністю або частково покривають відсотки за наданими кредитами. Вона розповіла, що спеціальні програми Київської міської державної адміністрації та Київської обласної державної адміністрації компенсують підприємцям-учасникам програми відсотки за кредитами 99% і 100% відповідно.

Головна світлина: depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: