Історичну в Україні операцію з пересадки комплексу «серце-легені» провели у Львові

екекасп
фото: Перше медичне об'єднання Львова

У Львові проведено історичну операцію - пересаджено комплекс серце-легені. Це надскладне втручання. Таких операцій у світі в рік виконується лише 20-25.

Про це повідомив гендиректор Першого територіального медичного об'єднання Львова Олег Самчук.

«Пишаюся нашими лікарями, які попри війну рухаються до трансплантаційної незалежності. Комплекс серце-легені отримала 38-річна Ніна з Київщини. Від народження вона мала проблеми з серцем. Пізніше з ладу вийшли і легені. 15 років Ніна чекала на трансплантацію одразу двох органів. 9 місяців з них навіть жила в Індії», - написав лікар.

Жінка майже втратила надію, тому, коли їй нарешті подзвонили і запропонували операцію, спершу навіть не повірила.

«З кожним роком мені стає все важче і важче жити, я ледь підіймаюсь на третій поверх. Я просто хочу спробувати, як то жити нормально, що це таке повноцінне життя. Це для мене шанс, за який я хапаюся, щоб просто… дихати» - сказала жінка перед операцією.

Трансплантація тривала 10 годин. Донорське серце та легені запрацювали на операційному столі. Наразі жінка в стабільному стані в реанімації. Попереду - складний шлях відновлення.

Крім серця-легень наші трансплантологи також пересадили печінку та дві нирки, одну з них отримала дитина. Завдяки цьому було врятовано чотири життя.

Донором органів став 18-річний хлопець, який трагічно загинув у ДТП.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: