АМГ – таємний гормон тих, хто планують вагітність

медичні пробірки
Фото https://depositphotos.com/

Майже всі, хто не відкладають життя “на потім” і планують вагітність вже сьогодні, з тривогою чекають на результат аналізу на антимюллерів гормон (АМГ). Навіщо репродуктологи і гінекологи призначають такий аналіз при невдалих спробах завагітніти? 

Глобальний показник безпліддя складає 17,5%. Згідно з новим звітом Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), приблизно кожна шоста доросла людина в усьому світі впродовж життя стикалася з безпліддям, а жінки з цієї кількості – можливо, і з аналізом на АМГ. Що ж таке антимюллерів гормон, про який знають далеко не всі? 

Доволі довго цьому гормону приділяли мало уваги. Німецький фізіолог Йоханнес Петер Мюллер ще у ХІХ столітті встановив, що в організмі людини є особлива біологічна речовина, яка визначає здатність до зачаття, вона отримала назву “антимюллерів гормон”, або інгібуюча речовина Мюллера. 

Вчений виявив, що ембріони людини до 6-го тижня вагітності мають однаковий розвиток статевих органів – “протока Мюллера” або “жіноча протока”, з якої згодом формуються піхва, матка і маткові труби у жінки. У плода чоловічої статі на 9-му тижні ембріонального розвитку починає виділятися особливий гормон, під впливом якого “протока Мюллера” розсмоктується. Тобто дія цього гормону спрямована проти (анти) розвитку Мюллерової протоки – тому й назвали гормон “антимюллерів”. 

Він присутній в організмі кожної людини, незалежно від статі. Його наявність в організмі є вкрай важливим показником стану здоров'я, зокрема репродуктивної системи й фертильності (плідності або резерву якісних яйцеклітин в організмі жінки) – але не єдиним. Тому варто зазначити, що аналіз на АМГ призначається комплексно з іншими дослідженнями.

Лікарі рекомендують жінкам здати аналіз на цей гормон у разі: 

  • довгих і безрезультатних спроб зачаття;
  • планування першої вагітності після 30 років;
  • ЕКЗ (перед процедурою штучного запліднення);
  • нерегулярного менструального циклу; 
  • невиношування вагітності (її мимовільного припинення);
  • раннього клімаксу найближчих родичів жіночої статі у сім’ї;
  • дисфункції яєчників.

Під час статевого дозрівання рівень АМГ в організмі жінки значно підвищується і досягає свого максимуму у 20-30 років, а потім поступово знижується. Від циклу до циклу його концентрація може змінюватися. Коли у жінки настає менопауза, антимюллерів гормон зникає.

Правила підготовки до обстеження:

  • аналіз венозної крові беруть натще;
  • краще здавати біоматеріал вранці, до 10:00;
  • напередодні не курити і не вживати алкоголь;
  • за кілька днів уникати фізичних і нервових навантажень, стресів;
  • повідомити лікаря про вживання гормональних препаратів.

Не варто самостійно оцінювати результати аналізів. Отримані показники слід надати лікарю – саме він зможе виявити наявність відхилень. Для жінок репродуктивного віку в крові референтними (нормальними для більшості здорових жінок) значеннями концентрації АМГ є 1-12,6 нг/мл.

Сподіваємось, що наша стаття трохи розвіяла загадковість антимюллерового гормону і в Україні стане на “кільканадцять” маленьких українців та українок більше.


Публікація на правах реклами. Редакція не несе відповідальності за факти, викладені у статті. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: