«Присутній майже в кожній надзвичайній ситуації в усьому світі», - інтерв'ю з послом Суверенного Мальтійського Ордену в Україні

555
фото: посол Суверенного Мальтійського Ордену в Україні Антоніо Газзанті Пульєзе ді Котроне

Суверенний Мальтійський Орден — найдавніший лицарський орден, який сьогодні позиціонується в світі як дуже впливова крихітна держава, що має невеликі території в Італії і на Мальті. Цей орден одним із перших почав надавати гуманітарну допомогу Україні після початку повномасштабного вторгнення.

Дивись.info поспілкувалася з Надзвичайним і Повноважним Послом Суверенного Мальтійського Ордену в Україні Антоніо Газзанті Пульєзе ді Котроне. 

фото: волонтери Мальтійсьского ордену в Україні

- Для початку розкажіть трішки про себе: де Ви виросли, навчалися та про свою сім'ю?

Я народився в Римі 21 квітня 1960 року. Я жив і навчався в Римі на юридичному факультеті університету La Sapienza. Маю дружину та трьох дітей. Зараз вони вже досить дорослі і всі троє навчаються в університеті. Я живу в Римі, і працюю нотаріусом займаюся цивільним правом. В Києві я є Послом Суверенного Мальтійського Ордену

- Послом стали у 2014 році. Чому обрали саме Вашу кандидатуру?

Про це слід запитати у мого уряду. Я вже багато років був лицарем Мальтійського Ордену і запропонував себе на дипломатичну посаду, а на той час, очевидно, відбувалися певні зміни у дипломатичному корпусі Ордену, посада посла в Києві залишалася вакантною, і мені запропонували очолити посольство. Я погодився.

- Що таке Мальтійський Орден?

Це питання трохи складне і потребує досить довгої відповіді. Але я спробую стисло Вам відповісти. Мальтійський Орден виник близько 1000 років тому в Єрусалимі, де була заснована перша невелика лікарня, якою керувала спільнота монахів. Головною особливістю цієї лікарні було приймати всіх хворих незалежно від їхнього віросповідання, мови чи етнічного походження. Це залишилося візитною карткою всієї діяльності Ордену і до сьогодні. Наша гуманітарна діяльність спрямована на всіх потребуючих, незалежно від їхнього віросповідання, національності чи раси.
Після деяких історичних перипетій, у період хрестових походів, Орден був змушений покинути Єрусалим і перша «міграція» відбулася на острів Кіпр. На Кіпрі він перебував кілька років, після чого відразу ж переїхав на острів Родос. Це дуже важливий етап в нашій історії, так як саме на цьому острові Мальтійський Орден зміг здобути також і територіальний суверенітет. З цього моменту, по суті, Орден ідентифікує себе як справжню територіальну державу, як і всі інші держави світу. В наслідок турецької облоги Орден був змушений знову мігрувати, і імператор Карл V передав Ордену у власність Мальтійський архіпелаг.

Це було ідеальне місце для розвитку гуманітарної діяльності і саме тут були засновані також і перші найсучасніші лікарні в Європі. Ці землі були для Ордену також дуже важливими з точки зору стратегічного контролю над Середземним морем.

Однак у 1798 році Наполеон, в рамках єгипетської кампанії, захопив і окупував острів Мальту і змусив Орден знову мігрувати, що стало його останньою міграцією. Орден попрямував до Італії і врешті-решт дістався Риму, де й донині знаходиться його уряд та штаб квартира. Повну назву Мальтійського Ордену можна вважати історичним резюме всієї його історії так як вона звучить: Суверенний Військовий Орден Госпітальєрів Святого Йоана Єрусалимського Родосу і Мальти.

Сьогодні Суверенний Мальтійський Орден — це сучасна держава, яка налічує свої дипломатичні представництва у 113 різних країнах світу. Орден також присутній як постійний спостерігач при різних міжнародних організаціях, особливо при ООН в Нью-Йорку та Женеві. Його гуманітарна діяльність проводиться на всіх п'яти континентах і є зосереджена, перш за все, на медичній сфері, в галузі фізичної та психологічної реабілітації, і в більш широкому сенсі спрямована на допомогу усім вразливим верствам населення.

Герб Суверенного Мальтійського Ордену, присутній у всьому світі, є знаменитий восьмигранний хрест. Його вісім граней символізують вісім богословських блаженств, але передусім вірність і солідарність по відношенню до нужденних.

- Як це - бути частиною найстарішої інституції в Західній Європі?

Як ви правильно зазначили, Мальтійський Орден - це дуже давня структура та держава, яка характеризується своєю монашо-мирянською природою. По-перше, бути частиною Мальтійського Ордену - це велика честь. По-друге, робота в Мальтійському Ордені, принаймні для мене особисто, породжує великий ентузіазм і бажання завжди відкривати для себе нові кордони і бути завжди на передовій допомагаючи тим, хто страждає і тим хто потребує допомоги. Я хотів би додати, що однією з головних характеристик Мальтійського Ордену є те, що він завжди відповідає новими викликами, так як він своєю місією є присутній майже в кожній надзвичайній ситуації в усьому світі, починаючи від стихійних лих, землетрусів, епідемій і, на жаль, війн.

- Як розвивалися відносини Мальтійського Ордену та України до повномасштабного вторгнення у 2022-му році?


Відносини між Орденом та Україною дуже давні, адже Орден присутній в Україні з моменту проголошення незалежності у 1991 році. З того часу Орден завжди працював через свою структуру – Мальтійську Службу допомоги, осередки якої засновані на Заході країни, у Львові, Івано-Франківську та Берегове. Ці структури, складались з професіоналів та волонтерів, і присвячували свою діяльність служінню бідним, зокрема дітям та сім'ям у скруті, та усім тим, хто потребував психологічної та фізичної підтримки та реабілітації.

У 2008 році були встановлені офіційні дипломатичні відносини на рівні послів між Орденом і Україною. З часом діяльність Ордену ставала все більш консолідованою і поширювалася на інші області України. З початком 2014 року, наша діяльність також була поширена на Сході країни де було відкрито низку центрів психологічної реабілітації.

2019 рік став ще однією ключовою датою для наших відносин, адже було підписано міжурядову угоду про співпрацю між Урядом Суверенного Мальтійського Орденом та Кабінетом Міністрів України. Це дало додатковий поштовх нашій діяльності і, зокрема, багато в чому полегшило ввезення в Україну гуманітарних вантажів з-за кордону. Цей аспект набув неабиякої ваги з початком повномасштабної війни, оскільки це дозволило Ордену та Мальтійській Службі Допомоги бути одними з перших гуманітарних акторів, які включилися і змогли негайно імпортувати в Україну найбільш необхідну гуманітарну допомогу для населення. З початком війни сценарій звичайно додатково змінився в тому сенсі, що на додаток до звичної гуманітарної діяльності, з'явилося все навантаження гуманітарної кризи спровокованої війною. Тому ми повинні були перебудуватися з функціональної, логістичної та територіальної точки зору, та оперативно працювати у цій новій драматичній реальності.

фото: курси першої домедичної допомоги від Мальтійського Ордену в Україні


-Чи було Вам складно повірити у те, що повномасштабна війна все ж таки розпочалася?

Тут я можу відповісти не тільки як посол Суверенного Мальтійського Ордену в Україні, але також як у Дуаєн дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, так як займаю посаду Посла вже понад 8 років. Фактично за кілька днів та годин до початку повномасштабного вторгнення, через формальні та неформальні контакти та зустрічі з колегами я зіткнувся з двома сильно протилежними позиціями. Мені здавалося, що переважала думка, що, незважаючи на сигнали, які надходили, дипломатичне рішення все одно буде знайдено та ескалації конфлікту буде уникнено. Згідно з іншою орієнтацією, яка, наскільки я пам'ятаю, була в явній меншості, шлях вже був позначений і ця війна була неминучою. Чого ніхто тоді не міг собі уявити, так це руйнівних наслідків, які ця війна принесла в найрізноманітніших аспектах. У той час все це було немислимо.

- Посольство працює з різними міжнародними організаціями та іншими посольствами задля популяризації теми необхідності допомоги Україні. Що це за організації?

Що стосується ввезення гуманітарної допомоги, а під терміном гуманітарна допомога я маю на увазі не лише продукти харчування та одяг, але й медикаменти, медичне обладнання, та часто досить технологічно складні матеріали, говорячи про співпрацю з різними структурами, я хотів би спершу розповісти про мережу міжнародних структур самого Ордену. Цим хочу підкреслити наскільки з початком війни оперативно спрацювали не тільки структури Ордену, присутні в Україні, але і усі структури Ордену, присутні у всіх європейських країнах і в багатьох країнах за межами Європи. Завдяки допомозі наших структур по всьому світу ми змогли за короткий час імпортувати кілька тисяч тонн гуманітарної допомоги. Це створило неабияке навантаження на структури Мальтійської Служби Допомоги в Україні не тільки з точки зору збору самої гуманітрної допомоги, але і логістичної організації та розподілу цієї допомоги в більш ніж 70 містах і селах України, в тому числі в містах і селах, близьких до лінії фронту. Цей розподіл гуманітарної допомоги був лише одним із напрямків діяльності, який розвивали структури Мальтійського Ордену в цей період в Україні. 

Разом з тим, наша співпраця з іншими організаціями була безперервною і надзвичайно плідною. Серед різних організацій, з якими ми постійно контактуємо, є звичайно установи Організації Об'єднаних Націй.

Зокрема, я хотів би згадати ЮНІСЕФ, з яким у нас склалася дуже цікава та плідна співпраця у Львівській області у рамках проекту мобільного ігрового простору для дітей переселенців. Потім співпрацюємо постійно і з багатьма українськими державними органами, включаючи Міністерство закордонних справ, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство у справах ветеранів, соціальної політики, охорони здоров'я, з офісом Урядової Уповноваженою з прав осіб з інвалідністю, з багатьма обласними та міськими адміністраціями, особливо у Львівській області, Івано-Франківську та Києві. Наші представники контактують та співпрацюють з представниками багатьох Церков та конфесій в Україні. Серед іншого, я хотів би згадати, що минулого місяця ми підписали два меморандуми про співпрацю з двома архиєпархіями Греко-Католицької Церкви у Львові та Івано-Франківську. Ми також співпрацюємо з Римо Католицькою Церквою, з Карітасом але також і з Православною Церквою України. Ми також маємо постійний контакт з усіма дипломатичними представництвами задля постійного обміну інформацією і задля того, щоб тримати увагу міжнародної спільноти на питанні продовження надання гуманітарної допомоги Україні.

- Наскільки важливо тримати фокус уваги на війні в Україні серед міжнародної спільноти?


Я бачу в цьому центральну проблему на даний момент. Тому що я за останні кілька днів я мав нагоду спілкуватися з деякими представниками офісів ООН в Україні та з деякими місцевими церковними діячами, які помітили значне зменшення фінансування гуманітарних проектів в Україні. Саме тому зараз дуже важливо є відреагувати на цю тенденцію до зменшення та дати зрозуміти міжнародній спільноті, що, на жаль, війна триває, і що, на жаль, гуманітарні потреби стають все більшими та більшими, що, на жаль, ми стоїмо знову перед новою зимою, і що, отже, ми повинні продовжувати усвідомлювати постійну потребу українського населення в допомозі. З огляду на це, я хотів би згадати, що 23 листопада наступного року в Києві ми відзначатимемо 15 років дипломатичних відносин між Суверенним Мальтійським Орденом та Україною. Це буде хорошою нагодою не тільки підбити підсумки нашої діяльності за час війни але і хороша можливість нагадати пресі, дипломатичному корпусу і всім запрошеним про драматичну ситуацію, яку український народ продовжує переживати на цій фазі війни.

- Яких гуманітарних проектів Україна зараз потребує найбільше?

Перш за все, є потреба у продовженні всіх гуманітарних проектів, які вже ведуться на сьогодні. Щоб зробити короткий огляд найважливіших моментів, звернімося саме до наших програм, які ми реалізували до цього часу. Окрім ввезення гуманітарних вантажів, про які ми вже говорили, ми також готуємося до нової зими, і тут я хотів би згадати програму Winterization. В рамках цієї програми минулого року ми ввезли в Україну майже 600 генераторів, а також печі та системи опалення. Цього року ми знову стикнемося з тією ж проблемою.

Також потрібно збільшити програми з роздачі гарячих обідів, особливо враховуючи кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні. Нагадаємо, що Мальтійська Служба Допомоги в Україні через програму благодійних кухонь та мобільних кухонь вже роздала кілька сотень тисяч гарячих обідів тим, хто цього потребував.

Програми психологічної підтримки також є надзвичайно важливими, оскільки потреба в них з часом зростатиме. Прем'єр-міністр України, Денис Шмигаль, у рамках свого візиту до Суверенного Мальтійського Ордену на початку цього літа, підкреслив, наскільки саме цей аспект є важливим для України зараз. Ми особливо активно працюємо в цьому напрямку, залучаючи групи професійних психологів, і на сьогоднішній день ми уже надали допомогу близько 40 000 осіб. 

Інша важлива для нас категорія це безумовно діти. Діти зараз перебувають в особливо драматичному стані. Після багаторічної ізоляції спровокованої пандемією Ковід, тепер настала трагедія війни. Мальтіська Служба Допомоги є особливо віддана цьому фронту. Завдяки проекту мобільного ігрового простору командам психологів вдається досягти дітей у віддалених від великих міст населених пунктах, в той час як за допомогою стаціонарних структур у великих містах докладаються зусилля, щоб надати максимальну психологічну підтримку не тільки дітям але і їхнім рідним. Залучаючи вчителів і психологів, ми намагаємося зробити так, щоб діти проводили час разом, щоб у них була можливість спілкуватися, щоб вони гралися, займалися рукоділлям, щоб вони могли відновити той базовий спокій, який є так важливий для їхнього зростання.

Ми також вважаємо важливим продовжувати програму викладання курсів з надання першої медичної допомоги. Це проект, який ми розпочали ще до війни, і який ми вважали важливим продовжити та інтенсифікувати саме з початком повномасштабної війни, адже навчання цивільного населення першої медичної допомоги набуває ще більшого значення в такому контексті.

Звичайно, зараз є також вкрай ключовою проблема людей з ампутаціями яка з часом буде ставати дедалі актуальнішою. У Львові, за безпосередньої підтримки німецького уряду та Міністерства закордонних справ Німеччини, Мальтійська Служба Допомоги у співпраці з проектом UNBROKEN та з Першим медичним об'єднанням Львова відкрила майстерню для протезування яка уже на сьогоднішній день виготовила понад 200 протезів. Це ще один приклад налагодження чудової синергії та міжнародної співпраці.

Перелічуючи усі проекти не слід проте забувати про готовність реагувати на нові надзвичайні ситуації, які можуть виникати в умовах війни, як це сталось до прикладу з руйнуванням дамби у Новій Каховці. Завдяки готовності наших волонтерів у цій ситуації ми також оперативно втрутились, щоб підтримати постраждале населення та надати вкрай важливу допомогу.

- Експерти прогнозують що війна затримається на роки. Як ви думаєте. 

Це дуже складне питання та не можливе для прогнозування. Наразі немає жодних умов для того, щоб уявити негайне закінчення війни. Ми готуємося до того, що, на жаль, це буде тривати ще довгий період часу особливо якщо говорити про надзвичайну ситуацію та гуманітарну кризу. Однак, в якості надії, я хотів би додати, що історія часто вчить нас, що за найтемнішими моментами, рішення все ж таки знаходилося.

- Чи має Мальтійський Орден план на випадок вибуху ЗАЕС?

Мушу сказати, що з цього питання я не думаю, що існує якийсь конкретний план дій з чийогось боку на таку ймовірність, оскільки важко передбачити наслідки такої драматичної події. І стосовно цього я також хотів би додати, що не завжди легко вповні усвідомити наскільки можливий вибух на Запорізькій ЗАЕС стане проблемою не тільки для України, але й для всієї Європи та світу.

- За яких умов Мальтійський Орден може припинити допомагати Україні?

Tак, така можливість існує – це можливо тільки за умови, що Орден перестане існувати.

Наостанок, користуючись цією нагодою, хочу нагадати про одну дуже важливу, на мою думку, річ. Суверенний Мальтійський Орден є нейтральною та аполітичною державою. Ми близькі до українського народу, який страждає, близькі з гуманітарної точки зору без жодних «якщо» і «але». Тому ми були засмучені деякими твердженнями, які виникли після появи неправдивих заяв про нашу, нібито роль  посередника у звільненні 11 українських військовополонених які були звільнені Російською Федерацією в Угорщині, деякі з яких вже повернулися з Угорщини в Україну. Хтось сказав, що ми відігравали посередницьку роль у цьому звільненні, не беручи до уваги українську владу і не поважаючи норми міжнародного права. Ці чутки абсолютно неправдиві і безпідставні. Наші установи в Угорщині надали виключно гуманітарну та медичну підтримку цим 11-ом особам, які були передані нашим структурам в Угорщині.

Наша роль надавача виключно гуманітарної підтримки є надзвичайно прозорою і була офіційно визнана як угорським, так і українським урядами у спільних заявах, опублікованих протягом останніх кількох місяцівю Цей аспект був також визнаний також усіма українськими органами влади, з якими я контактував і з якими мав можливість зустрітися протягом останніх тижнів і днів. Тому, повертаючись до вашого запитання, я підтверджую, що поки Мальтійський Орден існуватиме, ми будемо поруч з українським народом, який страждає, так само, як ми будемо поруч з усіма іншими народами світу, які страждають зараз і які можуть страждати в майбутньому.

фото: проект з психологічної допомоги дітям від Мальтійського Ордену в Україні


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: