Медсестринський форум у Львові зібрав учасників зі всієї України та країн Європи

img4229-711be30b
Фото Романа Балука для Львівської міської ради

У Львові 27-28 жовтня відбувся ІІІ Осінній медсестринський форум з міжнародною участю. Цього року учасники обговорюють нові виклики – війну, ментальне здоров’я українців, психологічну та фізичну реабілітацію, а також новації, які запроваджують у сфері медсестринства в Україні.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

На подію завітали чимало поважних гостей, серед яких керівники міста та області, зокрема міський голова Львова Андрій Садовий, а також міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, який розповів, що чекає на сферу медсестринства в Україні, та чому приклад Британії тут є дуже важливим.  

«Жодна система охорони здоров’я не може функціонувати без медичної сестри і брата. Зараз маємо застарілу нормативно-правову базу, невідповідність освіти тим вимогам, яким ми уже відповідаємо у своїх професійних вміннях. Тому хочемо побудувати 4-рівневу систему медсестринства в Україні, де медсестринство буде як окрема незалежна професія, яка може приймати клінічні рішення і керувати командами.

Сьогодні Україні потрібні лікарні сестринського догляду. Потреба – близько 200 тисяч ліжок по всій країні. Це те, куди рухається світ, і те, що треба нам. Потрібна потужна асоціація – і ми робимо вам до цього новий поштовх: у законопроєкті про лікарське самоврядування, який вже подали до Кабміну, є окрема палата медичних сестер і братів, що передбачатиме об’єднання людей, які будуть управляти.

Мотивація повинна бути чимось підкріплена. Зарплата українців за професіями повинна бути такою, як у найближчих країнах ЄС плюс 30%. Це той рівень, якого ми повинні досягнути якомога швидше», - розповів Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України.

Також міністр зауважив, що серед країн з передовими економіками саме до Великої Британії мігрує найбільша кількість медичних сестер – близько 35-40%. «Рівень довіри до медсестри там на першому місці, і це мотивує людей приїжджати туди, де тебе поважають і до тебе прислухаються. Тому щоб наша медична система не мала браку кадрів, крім фінансової мотивації, потрібно зробити ще перелом у свідомості: ми повинні почати поважати наших медсестер», - сказав він.

Мер Львова Андрій Садовий зауважив, що Львів приймає тисячі поранених, і робота медичних сестер є надважливою та потрібною.

«Лікар-хірург – це лікар від Бога, але медсестра – це, дійсно, руки Бога. На Львів випала особлива відповідальність, ми дуже багато приймаємо поранених – це тисячі людей. І з ким би я не спілкувався, всі мають велику повагу до медсестер. Є десятки прикладів, коли люди мали мінімальні шанси на життя, але ваші руки, ваша любов, теплота – вдихнули життя. Тому щиро дякую і низько кланяюся вам за вашу працю.

Я розумію, що є покликання, але ваша праця має бути гідно оцінена фінансово, і ми на це звернемо особливу увагу», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Ми ставимо перед собою амбітну мету – побудувати коледж європейського зразка. Дякую, що підтримуєте і допомагаєте нам. Думаю, разом ми це точно зробимо, і до нас будуть приїжджати з Європи, щоб навчатися, а не навпаки», - зауважила Леся Вовк, директорка Львівського медичного коледжу післядипломної освіти.

Нагадаємо, Осінній медсестринський форум у Львові проводять уже втретє. Гаслом є «Часточку душі віддаю людям». Окрім панельних дискусій, передбачені майстер-класи про реакцію на стрес і техніки допомоги, базові навики в реанімації, використання контейнерів для інфузійних розчинів, систему догляду за лежачим пацієнтом «Angel Med». Також передбачено інтерактивний івент про подорож до ментального здоров'я та ментальний тренінг про відновлення і протидію вигоранню.

Організатор форуму – Львівський медичний коледж післядипломної освіти, за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, USAID. Співорганізаторами є Асоціація медичних сестер Львівщини та Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня.

Читайте також про головні події за добу на Львівщині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: