«Енергодім»: на Львівщині уклали угоду про відшкодування

photo_5339401453334288749_y
Фото: depositphotos.com.ua

Ефективність кредитування програми «Енергодім» залежатиме від впровадження партнерських програм з відшкодування відсотків чи частини кредиту між Фондом енергоефективності, банком та органами місцевої влади.

Таку угоду уклали з Львівською обласною державною адміністрацією, повідомив ІА Дивись.info голова правління ГЛОБУС БАНКУ Сергій Мамедов.

«Схожі компенсаторні, партнерські угоди планується укласти з місцевими адміністраціями Миколаєва, Вінниці, Івано-Франківська, Одеси, Рівного та інших міст. До кінця року ми плануємо укласти понад 8 таких угод», — розповів експерт.

Умови кредиту

Він нагадав, що учасники програми «Енергодім» мають змогу отримати беззаставний кредит без початкового внеску під 16% терміном на 5 років, а завдяки компенсаторним програмам позичальники зменшать свої витрати.

За його словами, наступного року може бути оформлено не менше 300 енергокредитів на загальну суму понад 500 млн грн, ⅔ з яких припаде саме на ті регіони, де діятимуть партнерські програми з відшкодування. 

«ОСББ може отримати компенсацію до 70% витрат лише після проведення енергомодернізації. Навряд чи будь-яке об’єднання співвласників будинку має на балансі 2-3 млн грн вільних коштів, щоб самотужки провести енергомодернізацію, а вже потім розраховувати на компенсацію ⅔ витрат. Банківський кредит дає змогу почати роботи вже наступного дня після отримання коштів. А компенсаторні програми від органів місцевої влади спрямовані якраз на те, щоб суттєво зменшити відсоткове навантаження на позичальника», — зазначив банкір.

Головною перевагою енергокредиту, як вказав фахівець, є те, що банк надає «живі» гроші на проведення необхідних робіт буквально з наступного дня після оформлення кредиту. Саме тому, на думку банкіра, у 2024 році кредитування ОСББ за програмою «Енергодім» може стати одним із ключових напрямків банківського кредитування. 

Переваги для ОСББ, які вирішать стати учасниками програми

Участь в програмі «Енергодім» передбачає можливість проведення найпростіших робіт: від утеплення фасадів до встановлення лічильників тепла, саме тому заявку на участь у програмі можуть подати буквально всі ОСББ, хто потребує енергомодернізації.

Процедура подачі заявки на участь у програмі стала значно простіше: на першому етапі ОСББ потрібно подати заявку, витяг з протоколу загальних зборів, енергетичний сертифікат будинку з відповідними світлинами, що засвідчать стан теплового обладнання. 

Як подати заявку

Двома методами:

  • звернувшись безпосередньо до банку-партнера, що дасть змогу одночасно подати заявку на кредит (ознайомитися з деталями можна тут);
  • онлайн на сайті Фонду енергоефективності (більш детальна інформація за посиланням).

Учасники програми «Енергодім» отримають компенсацію в розмірі до 70% від суми витрат на енергомодернізацію будинку, а економія витрат на опалення в осінньо-зимовий період може сягнути 50%.

Участь у програмі дає змогу поліпшити технічний і зовнішній стан будинку, покращити умови проживання тощо. Оформлення кредиту, як і отримання коштів на рахунок ОСББ, може відбутися буквально в день схвалення Фондом енергоефективності заявки ОСББ до участі в програмі.

У перспективі завдяки компенсаторним програмам від органів місцевої влади, ОСББ може розраховувати на часткову компенсацію відсотків або частини отриманого кредиту.

Разом з кредитом, ОСББ отримає додаткові банківські послуги (можливість пільгового обслуговування за іншими проєктами банку, консультаційні послуги тощо).

Нагадуємо, львівські громади впроваджують заходи з підвищення енергоефективності.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: