Ринок нерухомості у жовтні: які зміни у попиті та пропозиції на новобудови, вторинний  ринок та оренду

апр
ілюстратинве фото з відкритих джерел

Український маркетплейс підсумував ситуацію на ринку нерухомості у жовтні та представив звіт. Експерти аналітичного центру дослідили кількість пропозиції та вартість житла на первинному та вторинному ринках, також окремо розглянули ринок оренди.

Про це Дивись.info повідомив Український маркетплейс DIM.RIA.

Первинний ринок

У жовтні 2023 року працюють 75% відділів продажу новобудов по всій Україні. Звіт аналітиків DIM.RIA показує, що за місяць по всій Україні в експлуатацію введено чотири новобудови на сім секцій. Протягом року було здано 84 новобудови на 178 секцій, із них по Києву – 12 будинків на 30 секцій. Загалом, станом на жовтень 2023 року частка готових новобудов від загальної кількості становить 25%. У Київській області 117 готових новобудов і це найбільша кількість серед усіх областей.

Ціни
Станом на жовтень 2023 року найвища середня вартість за м² у столиці і складає 57 460 грн
(враховуючи всі типи квартир за кількістю кімнат). Якщо аналізувати вартість за м² протягом
року, то найбільше зросла ціна у Івано-Франківській області – 48%. Також помітно зросли
ціни у Житомирській області – на 24% та Сумській та Черкаській областях – на 22%.

Вторинний ринок

Досліджуючи пропозицію на вторинному ринку продажу нерухомості спостерігається помірне падіння. Так, у Черкаській області пропозиція знизилася на 28%, у Вінницькій та Житомирській областях – на 11%, якщо порівнювати із вереснем 2023 року. Проте, у Дніпропетровській області кількість пропозиції збільшилася на 31%, а у Сумській області – на 28%.

Ціни

За даними дослідження протягом року вартість житла на вторинному ринку зросла по всій Україні, проте найбільше зростання на однокімнатну квартиру зафіксовано у Чернігівській області – 42%. Експерти DIM.RIA визначають, що найбільша середня вартість однокімнатної квартири складає 87 374 долари США у Києві. У Львівській області  однокімнатна квартира вартує 65 700 доларів США, а у Закарпатській області 51 627 доларів США. 

Ринок Оренди

Кількість оголошень збільшилася у Києві та області на 21% порівняно з вереснем 2023 року. Також аналітики визначають значне збільшення пропозиції у Чернівецькій області – на 90%, Закарпатській області – на 74%. Якщо аналізувати зміни у пропозиції за рік, то найбільше впала пропозиція у Сумській області – на 97%.

Ціни

Станом на жовтень 2023 року ціна оренди однокімнатної квартири у столиці 17 161 грн, а в області – 9 210 грн. Вартість квартири у Києві впала на 19% до вересня 2023 року. Також за місяць знизилася ціна на однокімнатну квартиру у Чернігівській та Чернівецькій області, відповідно, на 28% та 18%. 

Найнижча вартість оренди однокімнатної квартири у столиці зафіксована у Деснянському районі – 8 274 грн. У Дарницькому та Оболонському районі ціна складає 14 564 грн і 14 468 грн відповідно. Найвища ціна орендованого житла у Печерському районі – 30 264 грн за однокімнатну квартиру. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: