У Львові відновлюється захисник, який переніс два інсульти та два інфаркти

-ed04cb20
Фото: ЛМР

У Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN), що у Львові, проходить реабілітацію 59-річний Іван Голюка  — офіцер із Прикарпаття, який переніс два інфаркти та два інсульти. Зараз із ним працюють фізіотерапевти, ерготерапевти та психолог.

Про це розповіли у міській раді Львова.

Чоловік майже 20 років працював у поліції, згодом очолив регіональний центр реабілітації для силовиків. Коли розпочалась повномашстабна війна в Україні, вступив до лав територіальної оборони, служив у Донецькій області, де обійняв посаду заступника комбата з морально-психологічного забезпечення.

Тоді й у чоловіка почались проблеми із серцем, на які він не заважав. На обстеження пішов лиш тоді, коли йому стало геть погано. У лікарні в Запоріжжі в офіцера діагностували повторний інфаркт. Перший, виявилось, він переніс на ногах. Тут Івана Голюка прооперували та встановили стент, аби відновити кровотік в ушкодженій ділянці серця. Але було запізно: судини захисника на той момент теж вразила хвороба, тож його скерували пацієнта до Києва на ще одну операцію – аортокоронарне шунтування. А після неї  — на реабілітацію до Львова.

У першу ж ніч в пацієнта діагностували ішемічний інсульт. Після обстеження з'ясувалось, що вдруге.

«Такі інсульти, зазвичай, виникають як ускладнення після хірургічних втручань. Саме тому, як нам розповів військовий, він відчував і досі часом відчуває однобічне оніміння в кінцівках. А ось другий інсульт минув значно легше. Проблеми з мовленням та координацією рухів тривали лише декілька годин. Пацієнту вчасно провели медикаментозне лікування і він не має неврологічного дефіциту»,  — пояснює кардіологиня та лікарка фізичної реабілітаційної медицини Ганна Бордюженко.

Читайте також: Ерготерапія — це про незалежність: як на Львівщині допомагають пацієнтам відновити втрачені через травми навички

Зараз пацієнт відновлюється та почуває себе краще. З ним працюють фізіотерапевти, ерготерапевти та психолог.

Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: