Які свята відзначають 9 листопада (іменини, народні прикмети)

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 9 листопада в Україні та світі.

Свята та події 9 листопада

Сьогодні — Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму. Відзначається як день пам'яті, коли відбулася перша масова акція фізичного насильства Третього рейху щодо євреїв. А також Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Яке сьогодні релігійне свято

9 листопада церква вшановує пам'ять преподобного Нестора Літописця, а такод день пам'яті святої Єлизавети.

Справою життя Нестора стала книжна справа, складання літописів. «Велика буває користь від учення книжного, — говорив він, — книги наказують і вчать нас шляху до розкаяння, бо від книжних слів набираємося мудрості й стриманості… Той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами». Преподобний Нестор мав знання з історії, літератури, грецької мови та богослов'я. Окрім богословських знань, мав виняткові здібності до історії та літератури, досконало володів грецькою мовою. Збереглися його життєписи святих князів Бориса і Гліба, преподобного Феодосія, перших преподобних Печерських.

Найвизначніший твір Нестора Літописця — «Повість врем'яних (минулих) літ». Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань. Нестор-літописець у 1107 р. вирушає до Володимир-Волинського та у Зимненський і Святогірський монастирі на пошуки першоджерел. Унаслідок чого Волинський літопис було включено до «Повісті врем'яних літ» майже в повному обсязі. «Повість врем'яних літ» було завершено близько 1113 року.

Помер преподобний Нестор-літописець близько 1114 року. Житіє Нестора вперше з'явилося у друкованому Києво-Печерському патерику від 1661.

Іменини 9 листопада

Сьогодні іменини святкують: Нестор, Андрій, Капітоліна, Еротііїда, Марк, Олабин, Єлизавета, Агрипін, Олександр, Бенігнус, Єлизавета, Женєв'єва.

Народні прикмети 9 листопадає

В цей день з давніх-давен існували певні прикмети:

  • дивлячись, який сьогодні день, наші предки вміли вгадувати погоду: якщо стелиться туман – буде відлига, а якщо на сиру землю падає сніг – весною рано зацвітут проліски;
  • іній на деревах означав, що скоро вдарить мороз;
  • вітер кілька днів дме в одну сторону – чекайте на опади;
  • гусак довго плаває на воді, значить холодів ще не буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: