Як живуть у львівському модульному містечку

66
фото: Модульне містечко у Львові, Дивись.info

Містечко для переселенців, що на Сихові, наразі єдине діюче у Львові. Там проживають усього тисяча людей, майже 40 із них — на кріслах колісних.

У модульному містечку побувала журналістка Дивись.info. Про життя людей тут розповів адміністратор поселення Віктор.

фото: Модульне містечко у Львові, Дивись.info

Модульне містечко — єдине діюче у місті

Станом на листопад 2023 року модульне містечко у Львові, що на Сихові, складається з восьми двоповерхових будинків. Перші та другі поверхи є автономними, тобто фактично це шістнадцять окремих локацій. Загалом — 352 житлових модулів. У кожному модулі є кухня, простір для дозвілля або дитяча кімната, жіночі та чоловічі душові та вбиральні.

«Люди сюди заїхали у січні цього року. Модульне містечко себе повністю виправдало: коли були відключення, того ніхто просто не помічав. Люди спокійно курсували по містечку, бо прогрівається окремо коридор, він має окремі обігрівачі. І, що важливо, вся інфраструктура, тобто кухня та санвузли, знаходяться в середині будинку. Тож тут заважди тепло», - розповідає Віктор.

фото: кухня у модульному містечку у Львові, Дивись.info

Під час першого заселення, згадує він, у поселення з'їхалися три старих містечка. Усього — близько 700 людей. Пізніше відбувалися доселення та ротації. Як результат — тут тепер мешкають близько тисячі внутрішньо переміщених осіб. Й оскільки пріоритетними у черзі на поселення з самого початку були багатодітні сім'ї та одинокі матері, дітей — третина.

фото: дитяча кімната у модульному містечку у Львові, Дивись.info

«А останнім часом до нас багато заселяється людей з інвалідністю. Це люди, які мали поранення, лікувалися, дехто очікує зараз протезування, й потрапили сюди. Тож тут є люди на візках, на милицях, люди з ампутаціями».

Модульне містечко підключене до міських мереж водо- та елеткропостачання. Люди живуть тут безкоштовно: не платять за оренду та комунальні послуги. Також кожного дня для них передбачений повноцінний обід. Безкоштовна тут і побутова хімія, є посуд. Всім іншим внутрішньо переміщені особи забеспечують себе самостійно.

фото: коридор у модульному містечку у Львові, Дивись.info

Для людей з інвалідністю тут створюють умови

Самі будинки були спроектовані без врахування умов інклюзивності. До прикладу, душ має висоту заступу більше 16-ти сантиметрів. Це пов'язано з особливостями облаштування каналізації. Тому Центр соціальної підтримки та команда адміністраторів послення спільно розробили проєкт модифікації містечка. Його реалізовують за підтримки місцевої ради та благодійників.

«На кожному першому поверсі ми облаштували душ для людей з інвалідністю. Там вони можуть помитися сидячи. Крім того, там є інклюзивні туалети з відкидними поручнями. Загалом все згідно зі стандартами. Крім того, від благодійників ми отримали звичайні побутові ліжка. Бо стандартні ліжка тут не підходять для людей на кріслах колісних: вони двоповерхові й перший поверх — надто низький», - каже Віктор.

Що стосується інших стандартів, таких як висота порогів та ширина коридорів, зауважує Віктор, то вони усі враховані. Тобто люди на кріслах колісних можуть пересуватися доріжками на вулиці та у будинках.

фото: душ, облаштований для людей з інвалідністю, у львівському модульному містечку, Дивись.info
фото: вбиральня, облаштована для людей з інвалідністю, у львівському модульному містечку, Дивись.info

Як переселенцю зареєструватися для поселення

Охочі поселитися можуть звертатися за телефоном гарячої лінії (032) 254 60 15, за яким формується черга. 

Довідка

Облаштування нових модульних будинків стало можливим завдяки співпраці Міністерства розвитку громад і територій та польського уряду. В нові будинки переселили людей із інших трьох модульних містечок, що розташовані за адресами: вул. Уласа Самчука, поблизу Стрийського парку; вул. Івана Пулюя; пр. Червоної Калини, 72А. 

Станом на сьогодні у Львові зареєстровано 106 488 внутрішньо переміщених осіб. Загальна кількість ВПО перевищує 150 тисяч. 

фото: Модульне містечко у Львові, Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: