ЄС має «план Б», якщо Угорщина заблокує виділення Україні 50 млрд допомоги

e2d89bf-es690

Європейський Союз зможе обійти будь-яке вето Угорщини та надати Україні 50 мільярдів євро (53,4 мільярда доларів) допомоги, заявили офіційні особи ЄС.

Про це повідомляє Reuters.

В Євросоюзі запропонували розширити бюджетну підтримку, щоб допомогти Україні виплачувати зарплати та покривати інші витрати. 27 держав-членів ЄС мають проголосувати за відповідний пакет на саміті 14-15 грудня в Брюсселі.

Однак є побоювання, що допомога може бути заблокована прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, який заперечував проти подібної підтримки в минулому. Такі виплати зі спільного бюджету ЄС потребують одностайної підтримки всіх держав-членів.

На прохання про коментар речник уряду Угорщини Золтан Ковач сказав, що будь-яка фінансова допомога Україні має бути окремою від бюджету ЄС. За його словами, ЄС потребує нової стратегії для України, і всі фінансові рішення мають виходити з неї.

Якщо Будапешт скористається своїм правом вето, двоє чиновників ЄС заявили, що є спосіб обійти це, попросивши кожен з інших урядів ЄС на основі двосторонніх договорів створити власний пакет допомоги з Києву.

Інший чиновник ЄС, який говорив на умовах анонімності заявив, що питання грошей для України так чи інакше вирішиться і Київ отримає підтримку ЄС.

Нагадаємо, що план Європейського Союзу витратити до 20 мільярдів євро на військову допомогу Україні зустрів опір з боку деяких країн ЄС і може не бути реалізованим у нинішньому вигляді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: