«На роботу в броніку та з аптечкою»: рік, як звільнили Херсон

photo_5366201151613162272_y
Жінка обіймає українського військового під час звільнення Херсона. 11 листопада 2022 рік. Фото: Херсонська ОВА/Telegram

Торік 11 листопада Сили оборони України деокупували Херсон, який був поневолений із березня, себто 256 днів. Попри те, що росіяни продовжують атакувати місто й регіон, місцеві мешканці ходять на роботу, роблять покупки та виховують дітей.

Як живе Херсон сьогодні ІА Дивись.info розповів військовий, імені якого ми не можемо назвати.

Він каже, що життя продовжує вирувати, але подекуди є чітке відчуття, що люди живуть у місті, у якому триває війна, адже ледь не щодня в Херсоні чути вибухи. Попри це, в місцевих крамницях вже є асортимент до різдв'яно-новорічних свят. У Херсоні людно, хоч не так, як було до початку повномашстабного вторгнення РФ.

«Люди стараються триматися стінок (йдеться про безпеку - Ред.). Усі комунальники обов'язково одягнуті у бронежилети та каски. Місто живе, відчуття війни точно є, адже постійно долинають звуки вибухів. Херсон доволі поруйнований у багатьох місцях», — розповідає нам військовий.

Додає, що школи та дитсадки не функціонують через перманентну небезпеку.

Деокупація Херсона  — як це було

256 днів — саме стільки часу Херсон пробув під російською окупацією. Місто звільнили у межах контрнаступу Сил оборони України восени 2022 року.

Місцеві мешканці зустрічали українських воїнів із квітами, прапорами України та слізьми. Той день і той вечір нарекли святом свободи. Люди допізна скандували «Слава ЗСУ» та співали українські пісні.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Наступного дня у звільненому місті запрацювала обласна та міська ради.

14 листопада, через три дні після деокупації, щойно звільнений Херсон відвідав президент України Володимир Зеленський.

Тоді він казав: «Важливо бути тут, всі ж ризикують. Військові ризикують щоденно, важливо бути тут, підтримати людей, ми ж тут про Херсон говоримо. І по-людськи хочеться отримати емоції та енергію від людей». У Херсоні офіційно замайорів прапор України.

Мешканці Херсона обступили українського військового у день звільнення міста, 11 листопада 2022 рік.

Днем за днем у деокупованому Херсоні почали відновлювати мобільний зв'язок, електрику та водопостачання. Дали зелене світло на постачання гуманітарної допомоги.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Дивись новини Львова й України (@dyvys.info)

17 листопада. «У нас немає опалення, немає світла, немає води, немає мобільного зв'язку та інтернету, але немає росіян. Я дуже щасливий, бо тепер ми вільні»! — мешканець Херсона в інтерв'ю іноземним журналістам дуже чітко передав настрій херсонців у ці дні. 

Херсон — рік по тому

З нагоди річниці звільнення міста від російських загарбників президент Володимир Зеленський виступив зі зверненням. Він нагадав, що херсонці пережили місяці окупації без зв’язку та інформації, але «з вірою в Україну».

«Місто-герой. Місто-символ. Місто-надія. Місто наших людей, які не підкорилися ворожій силі й надихали своїм спротивом усіх нас і весь світ… Увесь Південь України торік переконався, що Росія ніколи не приходить “назавжди”, хоч би скільки разів вона це не повторювала. Бо Україна завжди повертається – завжди! Коли знаємо нашу мету. Коли це спільна мета. Коли ми в єдності. І коли єднаємо інших навколо української мети», — зазначив глава держави.

Він додав, що сьогодні – одна з тих річниць, які формують в українців упевненість, що ми зможемо перемогти ворога.


Тим часом минулої доби, 10 листопада, російські окупанти випустили по Херсонщині 696 снарядів, а по Херсону — 15.

Військові РФ поцілили  у житлові квартали населених пунктів області; пункт незламності та завод у Бериславському районі. Через ворожі атаки 2 людини загинули, ще 8 — отримали поранення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: