У Львові вшанували пам’ять жертв Голокосту

rb61639-87c4225e
Фото Романа Балука для Львівської міської ради

Сьогодні у Львові вшанували 80-ті роковини ліквідації Львівського гетто і Янівського концтабору. Очільник міста Андрій Садовий, представники єврейських організацій, громадськість та духовенство запалили лампадки й поклали квіти до пам’ятника жертвам Львівського гетто, та спільно помолились поминальну молитву.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

«Сьогодні, будучи у часі війни, ми глибше розуміємо цю трагедію, яку пережив єврейський народ. Сьогодні український народ стоїть на передовій і захищає право вільних країн світу жити, розвиватися, бути гідними людьми. Тому ми сьогодні разом з єврейським народом, ми сьогодні з усіма людьми, які мають стержень волі бути гідними. І так буде завжди. І коли ти робиш цей крок до свободи, до волі, Бог завжди тобі помагає, попри всі випробування», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Сьогодні також відбулось покладання квітів до пам’ятного каменю на місці колишнього Янівського концтабору. А пізніше у Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору» розпочався концерт-молитва ансамблю єврейської пісні SHTRUDL-Band. 

Захід організували Єврейська релігійна громада прогресивного іудаїзму «Тейва», Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хесед-Ар'є» та Меморіальний музей «Територія Терору».

Довідка

За оцінками дослідників, Львівське гетто було найбільшим на території СРСР і третім за величиною у Східній Європі. За два роки існування через гетто пройшли понад 136 тисяч євреїв. Життя у гетто було важким: поряд із терористичним акціями і погромами окупаційної влади, був голод і антисанітарія. У гетто не вистачало води та продуктів харчування, медичного забезпечення, житла. Офіційні норми постачання взимку 1941-1942 на одного дорослого становили: 700 гр. хліба на тиждень, 400 гр. муки та 100 гр. цукру на місяць.

Німці встановили тотальний контроль у гетто. Євреї не могли пересуватись вільно містом, користуватись майном, громадським транспортом, бувати у публічних місцях. Вони мали право покидати дільницю лише тоді, коли виходили на примусову працю у Янівський концтабір та в інші місця. Коли євреїв катували і розстрілювали, то у концтаборі на Янові оркестр з ув’язнених виконував мелодію «Танго смерті».

За даними дослідників, у Львівському гетто і Янівському концтаборі загинули понад 250 тисяч людей, хоча встановити точну цифру дуже складно.

Читайте також про головні події за добу на Львівщині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: