Молодіжні організації на Львівщині: чому важливо гуртувати людей

5544
ілюстративне фото з відкритих джерел

Молодіжні громадські організації — об'єднання громадян віком від 14 до 35 років, метою яких є здійснення та захист своїх прав і свобод, а також задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших спільних інтересів. На Львівщині ведуть діяльність 24 молодіжні центри. Більшу частину створили в умовах повномасштабної війни.

Під час форуму молодіжних центрів та молодіжних організацій у Львові відбувалася панельна дискусія на тему «Чому на Львівщині вдалося організувати проєкт по створенню для молоді і які плани на майбутнє».

В обговоренні взяли участь начальник Львівської ОВА Максим Козицький, голова Львівського офісу UNICEF Нінке Воппен, польовий радник Львівського офісу агенції ООН у справах біженців Святослав Дитюк та керівниця проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» Олена Черних.

фото: панельна дискусія на форумі молодіжних центрів та молодіжних організацій у Львові, Дивись.info

На Львівщині діють 24 молодіжні центри

З початку року у громадах Львівщини створено 16 молодіжних центрів, загалом по області налічуються 24 таких осередки.

«Створення молодіжних центрів здійснюється в межах проєкту «Розвиток мережі молодіжних центрів та просторів у Львівській області» за підтримки фонду ЮНІСЕФ. Загальний бюджет становить 6,5 грн грн, які через конкурсну складову скеровуються на облаштування приміщення центру, закупівлю техніки, поточний ремонт. Станом на зараз 16 громад залучені до проєкту.
У найближчій перспективі завдяки цьому проєкту планують залучити до молодіжних ініціатив близько 100 тисяч осіб»
, – розповів Максим Козицький.

За його словами, обласний молодіжний центр плідно співпрацює з міжнародними партнерами, завдяки яким вдалося залучити значні кошти в межах грантових проєктів. Це, зокрема, Дитячий фонд ЮНІСЕФ, Рада Європи, Посольство Сполученого Королівства та  Національне українське молодіжне об’єднання.

В межах своєї діяльності центр реалізує такі проєкти: «Довгострокова програма підтримки новостворених молодіжних центрів у Львівській області від Ради Європи», «Лава ідей» за підтримки Британської ради Посольства Сполученого Королівства, «Підтримка безпечних середовищ для розвитку молоді в Україні» від Terre des hommes через НУМО.

Фінансовий ресурс, який додатково залучив центр на розвиток молодіжної галузі регіону станом на зараз, становить 7, 5 млн грн.

«Таким чином, обсяги залученого фінансування ззовні вже більш, ніж вдвічі перевищили видатки на центр, зокрема з обласного бюджету, який становить на цей рік – 3,4 млн грн», – додав очільник ЛОВА.

Такі центри залучають молодь до громадського життя

Особливим пріоритетом молодіжної політики в Україні є розвиток мережі молодіжних центрів та просторів європейського зразка, які є осередками практичної роботи з молоддю. Це унікальні установи, що сприяють розвитку молодих людей, громадянській освіті, популяризації здорового способу життя, волонтерства, молодіжному підприємництву, підвищенню рівня мобільності молоді тощо. Їх напрями роботи формуються відповідно до потреб та інтересів молодих людей конкретного населеного пункту.

«Для нас дуже важливо, що молодіжний центр — це не просто будівля, а це люди, які залучені у процес. Тож відкриття центру тільки початок. Логічним продовженням є набуття молоддю нових навичок та навчання нових способів взаємодії у колективі та колективу із суспільством», - зазначає голова Львівського офісу UNICEF Нінке Воппен.

Головними ключовими словамимолодіжного центру є діяльність з молоддю та діяльність, спрямована на молодь, активне середовище для розвитку, що підтримує творчість та ідентичність молоді, безпечний, такий, що залучає молодь у позитивний/життєстверджуючий спосіб життя. На основі методу відкритої молодіжної роботи участь молоді в діяльності центру є добровільною, розвиваючою, такою, що відповідає віку та здібностям, доступною та безкоштовною, створюючи рівні можливості для кожної молодої людини незалежно від статі, кольору шкіри, вірувань, культурної спадщини.

Молодіжний центр є аполітичним, без релігійних уподобань, керується у своїй діяльністю законами та іншими правовими актами.

«Молодіжні форми це простори можливостей для молодих людей знайти себе та брати участь прийнятті рішень, які стосуються їхнього життя у громадах. Вони можуть пропонувати корективи у плани органів місцевої влади. Молодь може брати участь у транспортній, молодіжній політиці чи навіть охороні здоров'я», - пояснює керівниця проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» Олена Черних.

Діяльність молодіжного центру сприяє розвитку здібностей людського потенціалу

Беручи участь у діяльності молодіжного центру, людина може навчитися відповідальності, знаходити відповіді на такі питання, як вибір майбутньої професії або відмінності в культурах та ставленні. Окрім цього, зрозуміти глобалізацію суспільства, розвивати такі практичні навички, як самостійне планування та реалізація можливостей для навчання та молодіжної роботи. Великою часткою цільових груп центрів є молоді люди, які через діяльність молодіжного центру хочуть набути конкретних навичок.

Середовище молодіжних центрів допомагає молоді знаходити друзів і однодумців, створює почуття приналежності до колективу та зв’язує з місцем проживання. Окрім цього, молодіжний центр пропонує людям з меншими можливостями варіанти для досягнення успіху та підняття самооцінки, допомагає ухвалювати позитивні рішення та навчає їх брати на себе відповідальність за свої рішення.

Щоб молодіжні центри могли впливати на молодь, необхідно знайти відповідні форми для їх участі. Існує можливість як активної, так і пасивної участі. У випадку активної участі, самі молоді люди пропонують ідеї, і беруть участь в їх реалізації з моменту їх виникнення. У випадку пасивної участі, молода людина бере участь у заходах, створених і керованих молодіжними центрами. Активна участь, або контакт, часто вимагає проведення заходів для пасивної участі, тематичних заходів, орієнтованих на молодь програм, а також надання у відкритому приміщенні на перший погляд розважальних інструментів, які є дуже важливими для налагодження контакту.

«Це також стосується й інтеграцій внутрішньо переміщених осіб, а саме молоді, у громади тут, на місцях. Такий підхід є формою адаптації. Для нас це є дуже важливо: молодь з окупованих територій діє спільно з молоддю Львівщини», - каже радник Львівського офісу агенції ООН у справах біженців Святослав Дитюк

ілюстративне фото з відкритих джерел

Про молодіжний форум

11-12 листопада 2023 року у Львові відбувся Форум молодіжних центрів та організацій. Захід об’єднав майже дві сотні осіб, серед яких молодіжні працівники та працівниці, представники та представниці молодіжних центрів та громадських організацій області.

Мета Форуму — об'єднати на одному майданчику усі існуючі центри, які працюють з молоддю у Львівській області та молодіжні організації області з метою консолідації зусиль у роботі з молоддю.

Гранти, програми з розбудови потенціалу та навчання, ресурси, обміни та інші дії підтримки Ради Європи в молодіжному секторі, представлені на Форумі в рамках різних сесій.

До учасників та учасниць Форуму з вітальними словами звернулись голова Департаменту молоді Ради Європи Тобіас Флессенкемпер (онлайн), начальник Львівської ОВА Максим Козицький, голова Львівського Офісу ЮНІСЕФ Нінке Воппен.

Тобіас Флессенкемпер висловив солідарність та підтримку, підкреслив, що з лютого 2022 року проєкт молодіжного сектору Ради Європи «Молодь за демократію в Україні» сприяє розвитку молодіжної політики та молодіжної роботи в Україні під час війни шляхом мапування потреб та серії навчальних програм з питань соціальної згуртованості, травма-інформованої молодіжної роботи, неформальної освіти. Все це спрямовано на вирішення нових проблем у сфері молоді, включаючи масове переміщення по всій країні, загальну незахищеність у всіх аспектах життя.

У своїй промовіТобіас Флессенкемпер також подякував Львівському обласному молодіжному центру за плідну багаторічну співпрацю. У 2021 році молодіжний центр став партнером програми посилення участі молоді для молодіжних центрів в Україні. Цьогоріч молодіжний центр вже ініціював партнерство щодо нової програми розбудови спроможності новостворених молодіжних центрів у Львівській області для посилення неформальної освіти для молоді та з молоддю на рівні громади.

Максим Козицький відзначив молодіжних лідерів та лідерок громад подяками та взяв участь у дискусії «Чому на Львівщині вдалось реалізовувати проєкт по створенню центрів для молоді і які плани на майбутнє».

«Наша ціль розвинути мережу молодіжних центрів, щоб у кожній громаді Львівщини, молодь могла реалізовувати свої прагнення, творити зміни та робити внесок у розвиток держави на місцях.Дякую молодим ініціативним людям Львівщини, які волонтерять і допомагають воїнам, прагнуть знати та робити більше, не стоять осторонь, проявляють бажання та лідерство. Ви – наше теперішнє і майбутнє. Вірте у свої сили та мрійте великими речима!Вдячність міжнародним організаціям за підтримку та надані ресурси. Запрошуємо партнерів, організації та молодь до співпраці!», - зазначив Максим Козицький.

Олена Черних, керівниця проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ», взяла участь у дискусії «Чому на Львівщині вдалось реалізовувати проєкт по створенню центрів для молоді і які плани на майбутнє» та представила спеціальну грантову програму Європейського молодіжного фонду для молодих людей з Україні у розмірі до 15000 євро для пілотних активностей громадських організацій.

Про досвід роботи молодіжних центрів зі знаком якості Ради Європи розповіли запрошені гості: Аля Ковачи, Молодіжний центр Брежіце, (Словенія), Крістіан Гранат та  Санна Ярвенсіву, Молодіжний центр Марттінен, Віррат, (Фінляндія) та Берні Сміт, Молодіжний центр KDYS у Кілларні (Ірландія). Зокрема розповіли про навчальні візити українських делегацій до Фінляндії та Ірландії, організовані у жовтні 2023 року у співпраці з молодіжними ценрами України, проєктом Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ» та Міністерством молоді та спорту України.

Організатором Форуму став Львівський обласний молодіжний центр.

Зазначимо, що на Львівщині ведуть діяльність 24 молодіжні центри. Більшу частину молодіжних центрів на Львівщині створили в умовах повномасштабної війни. У цьому процесі суттєву підтримку надали міжнародні організації – ЮНІСЕФ, Управління верховного комісара ООН у справах біженців та Рада Європи.

фото: форум молодіжних центрів та молодіжних організацій у Львові, Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: