Від сьогодні кваліфікаційне оцінювання суддів відновлять в Україні

суд
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

У понеділок, 13 листопада, в Україні відповідна комісія відновлює кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаній посаді. Зокрема таке оцінювання мають пройти 1 884 судді місцевих та апеляційних судів.

Про це повідомили на сторінці Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Там розповіли, деяким суддям доведеться таку процедуру розпочинати зі складення іспиту (109 осіб). Водночас більшість (1 775 осіб) допущені до другого етапу – дослідження досьє та проведення співбесіди.

Так, в перший день роботи комісії планують провести співбесіди з дев’ятьма суддями.

За інформацією кваліфікаційної комісії, до етапу співбесід долучається Громадська рада доброчесності (ГРД). Вона має сприяти Комісії у встановленні відповідності судді чи кандидата на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності.

Крім того, відомо, що напередодні відновлення комісія кваліфікаційного оцінювання спільно з Громадською радою доброчесності погодили перелік індикаторів, які свідчать про невідповідність судді чи кандидата на посаду судді критеріям доброчесності та професійної етики. Вони аткож прийняли принципи їх застосування. Зокрема, заступник Голови Комісії Руслан Сидорович зазначив, що Комісія спільно з ГРД й надалі працюватиме над вдосконаленням таких індикаторів.

У комісії також підкреслили, що всі співбесіди транслювалися в прямому етері на офіційній ютуб-сторінці Комісії в інтернеті.

Довідка

За даними комісії, останнє засідання ВККСУ щодо процедури кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді проводилось ще 5 листопада 2019 року. Тоді вже через два дні припинились повноваження членів Комісії другої каденції.

Після цього в червні 2023 року обрали новий склад ВККСУ. Такий крок дозволив, відновити всі процедури Комісії, зокрема проведення кваліфікаційного оцінювання суддів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: