До кінця року можуть знизити ставки за всіма кредитами, — експертка

Depositphotos_548154252_S
Фото: depositphotos.com.ua

До кінця грудня спостерігатиметься зниження ставок за всіма банківськими кредитними продуктами. Залежно від першого внеску, терміну позики та виду кредиту зниження складе від 3% до 5%.  

Про це ІА Дивись.info повідомила Олена Дмітрієва, Перша заступниця голови правління ГЛОБУС БАНКУ.

За її словами, суттєве зниження облікової ставки з 20% до 16% та очікувана її груднева корекція ще на 1-2% - до 14-15%- є потужним поштовхом до зниження ставок за кредитами та розвитку партнерських програм банків з виробниками, постачальниками тих чи інших товарів.

Каже, що залучені під кредитні програми кошти стали «дешевшими», а відтак дають змогу комерційним банкам більш активно розвивати різні напрями кредитування, насамперед:

  • іпотеку,
  • автокредитування,
  • споживче кредитування
  • кредитування бізнесу (на придбання основних засобів бізнесу: широкого спектра устаткування, автотранспорту тощо). 

Читайте також: Не проґавте грант: трійка можливостей для бізнесу на Львівщині

Вона нагадала, що вже відбулося зниження іпотечних ставок на придбання житла на первинному ринку відразу на 3% (залежно від першого внеску та терміну позики  сплата за кредитом складе від 7% до 19% річних), ставок за автокредитами на 2-3% (залежно від першого внеску та терміну позики розмір ставки становить до 12% річних), ставок за споживчими кредитами на 2-3% та на 3% знизилися ставки за кредитами для придбання основних засобів ведення бізнесу.

Крім зниження ставок, як зазначила експертка, створені сприятливі умови для розвитку партнерських програм із ритейлерами, постачальниками, виробниками тих чи інших товарів, продукції та спільних програм між банками та девелоперами для придбання житла на первинному ринку. За її прогнозом, у першому кварталі 2024 року понад 60-70% всіх схвалених банківських кредитів припадатиме саме на спільні програми.

«Завдяки партнерським програмам позичальник отримує більш вигідні умови кредиту: це додаткова гарантія якості придбаного товару, менший розмір кредитної комісії, швидке оформлення позики (у банківському застосунку, відділенні банку чи у компанії-продавця), більш гнучкі умови розтермінування тощо», — підкреслила експертка.

На її погляд, у грудні будуть сформовані основні умови кредитних програм на перший квартал 2024 року. І залежно від виду позики, загальне зростання кількості виданих банківських кредитів із січня по березень 2024 року, порівняно з аналогічним періодом поточного року, може зрости щонайменше на 15-20%. 

Вона зауважила, що в перспективі 1,5-2 місяців залежно від виду кредиту (враховуючи додаткові умови, як то, наприклад, перший внесок за автокредитами та іпотекою), термінів його погашення тощо кредитні ставки можуть скоротитися ще на 1-2%.

«До середини грудня більшість банків готуватиметься до чергових змін, при цьому напрацьовуючи якісно нові кредитні та депозитні програми на випадок зменшення облікової ставки до 14-15%», —розповіла Олена Дмітрієва.

Поради для тих, хто планує оформити кредит

  1. Бажано поцікавитися, які партнерські програми діють між банком та постачальником, продавцем необхідного товару. Партнерські програми передбачають низку переваг для покупця, як, наприклад, зниження комісії за оформлення кредиту чи можливість оформлення розтермінування на вигідних для позичальника умовах.
  2. Оптимальний перший внесок на придбання житла, автомобіля чи побутових речей становить від 10% до 30% від вартості (чим більший перший внесок, тим менше кредитне навантаження на позичальника).
  3. У випадку оформлення іпотечного кредиту на придбання житла на первинному ринку за умовами партнерських програм позичальник отримує додаткову гарантію надійності девелопера та може розраховувати на більш вигідні кредитні ставки.
  4. Бажано поцікавитися про розмір комісій та прихованих платежів (у надійних банках він не повинен перевищувати 2-3% від суми позики).
  5. Варто звернути увагу, чи є ставка за кредитом фіксованою, а не плаваючою, що може в майбутньому ускладнити своєчасне погашення позики.

«Економічний поступ попри війну стимулюватиме розвиток банківського кредитування: комерційні банки формують оптимальні кредитні умови за всіма видами позик, як то, приміром, іпотечні програми для придбання житла на первинному ринку чи кредити на придбання основних засобів ведення бізнесу. Саме тому найближчим часом зростання кількості позичальників буде вагомим: з другої половини грудня настане найбільш слушна пора для потенційних клієнтів оформити максимально вигідний для них кредит», — додала Олена Дмітрієва.

*Головна світлина: depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: