Дискусія щодо будівництва біля львівського медуніверситету: що відбувається

длорпамс
фото: ділянка, на якій планують звести проект

Між Львівським медичним університетом та компанією «Парктрейд» тривають дискусії щодо будівництва на місці гаражного кооперативу.

Дивись.info дізнавалася деталі ситуації.

Між університетом та забудовником відбулася відкрита зустріч

Обговорення проєкту між забудовником та представниками університету відбулися 21 листопада у Личаківській районній адміністрації.

Нагадаємо, на території Львівського медичного університету компанія-забудовник «Парктрейд», яка належить депутату Львівської міської ради Назару Бербеці та Тарасу Дідику, має намір збудувати апарт-готель із громадським освітнім хабом. Наразі там - гаражі, які є у власності того ж забудовника.

фото: відкрита зустріч між забудовником та університетом у Львові, ЛНМУ

Єдиного рішення наразі не знайшли

Професори та студенти медуніверситету виступили проти будівництва. На їхню думку, майбутня будова суперечить чинному законодавству щодо охорони памʼяток архітектури місцевого значення - а саме до них належить весь архітектурний ансамбль споруд по вулиці Пекарській, 52.

«Під час зустрічі ознайомилася із проєктними рішеннями забудовника, вислухали позиції студентів та викладачів. Наразі єдиного рішення не знайшли, дискусії щодо цього питання тривають», - розповів Ігор Держко, завідувач кафедри філософії та економіки ЛНМУ.

Забудовник прагне компромісу

У січні 2023 року новостворене ТзОВ «Компанія "Парктрейд"» купило всі 54 гаражі на вулиці Пекарській, 52. Ділянка не належить медуніверситету, а межує з нею. Акціонер Назар Бербека зазначив, що компанія не зобов'язана проводити дебати з університетом, але прагне досягти компромісу:

«Ми не змагаємося з університетом, не хочемо протиставляти їм щось і ту ситуацію якось переламувати. Наша ціль — показати намір запланованої забудови, вислухати зауваження, відреагувати на них, продемонструвати, як ми їх виправляємо і мати діалог. Так, було багато заперечень, подібні діалоги ми проводили раніше. Є частина тих, хто проти, але є і та частина університету, хто підтримує нас. І їх все більше. Ми відкриті. Але якщо позиція університету не зміниться, то ми будемо напрацьовувати такий об'єкт, який задовільнить цю сторону».

Крім того, освітній хаб, розміщений в апарт-готелі, стане громадським простором для нетворкінгу і навчання, аби у ньому зустрічались і студенти, і науковці для дискусій, профільних консультацій, подій. Компанія готова передати частину приміщення місту й університету та зробити благоустрій поруч безкоштовно: 

«Ми не робимо житлову функцію там. Порадившись з архітекторами, зрозуміли, що біля закладів освіти є практика зведення гуртожитків, будинків для гостей, апартаментів. Тож проєкт не суперечить цьому місцю».

фото: планування громадської зони проєкту

.

Проєкт розроблений з урахуванням містобудівного законодавства

Ділянка площею 0,29 га на вулиці Пекарській, 52, розташована біля анатомічного корпусу медуніверситету. Під час розробки проєктної пропозиції компанія керувалася затвердженою містобудівною документацією та нормативними документами, зазначив головний архітектор проєкту Володимир Йосипчук.

«Проєкт відповідає правилам зонування Личаківського району та принципам нового будівництва в історично сформованому середовищі. Мультифункційна будівля з громадським приміщенням, спрямована на розширення функцій студентського кампусу, відповідає усім вимогам».

Водночас Володимир Йосипчук також зауважує, що позиція медуніверситету буде врахована під час наступних обговорень. Бо під час попередніх, каже, діалог був більш емоційним, ніж конструктивним.

«Завжди можна знайти рішення, котрі задовільнять обидві сторони. До прикладу, університет висловлює побоювання щодо будівництва, бо певні корпуси навчального комплексу не мають фундаментів. Але цілком можливий кейс, коли за сприяння девелопера можна це вирішити — виконати технічні методи для підсилення фундаменту. Фактично це стосується усіх висунутих нам проблем».

фото: планування проєкту

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: