У Львові презентували проєкт бюджету на 2024 рік: деталі

44444
ілюстративне фото з відкритих джерел

Підтримка Збройних сил України, освіта, медицина і соціальний захист, критична інфраструктура та резервний фонд (ліквідація наслідків ракетних ударів) – це головні напрями, на які у 2024 році планують скеровувати бюджетні кошти громади Львова

Про це повідомляє місцева влада.

Як зазначив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, йдеться про загальний бюджет Львівської громади, де не розглядають капітальні видатки.

«Вчора головні показники були презентовані для громадськості. Сьогодні перший драфт (початковий варіант проєкту) бюджету затвердили на засіданні виконавчого комітету, аби з понеділка на депутатських комісіях почати його розглядати.

Розмір бюджету на 2024 рік буде близько 13 мільярдів гривень. Ми маємо консолідовану позицію міського голови Львова та всіх голів фракцій щодо пріоритетності. Наступний рік будуть збережені видатки на підтримку Збройних сил України в розмірі мільярд гривень так само як це було цього року. І це попри те, що військове ПДФО буде вилучено з міського бюджету, підтримка військових залишається нашим пріоритетом.

4 інших напрямки: підтримка критичної інфраструктури, медицина, тобто  реабілітація та соціальна політика, а також освіта і підтримка резервного фонду – ліквідація наслідків ракетних атак.

На багато програм в проєкті бюджету або зменшені видатки, або ми взагалі від них змушені відмовитись. Багато з них важливих, але ми маємо чіткий пріоритет. Якщо на це зараз можна не витрачати кошти, то ми натомість скеруємо їх на потреби Збройних сил, саме таким чином і сформований даний проєкт бюджету», – розповів Андрій Москаленко.

Бюджет 2024 року буде меншим, аніж цьогорічний. Тому ряд видатків довелося обмежити, адже йдеться насамперед про воєнний бюджет.

  • Підтримка ЗСУ – 1 млрд грн
  • Освіта – 4 704,9 млрд грн
  • Медицина, соціальний захист – 851,4 млн грн
  • Критична інфраструктура – 873,8 млн грн
  • Резервний фонд (ліквідація наслідків атак ворога) – 350 млн грн

«Залишається найбільша стаття видатків – це освіта. Ростуть насправді видатки по всіх галузях, в основному за рахунок того, що росте зарплата, і росте вартість енергоносіїв. Так само пріоритетом є медицина і соцзахист. Залишаєтся істотною проблемою для всіх органів місцевого самоврядування підтримка теплопостачальних підприємств. Наш напрям критичної інфраструктури - 873,8 млн грн – це лише підтримка теплопостачальних підприємств. Реальна потреба за пропозицією департаменту була 1 млрд 200 млн. Поки що ми передбачили таку цифру лише для того, щоб тарифи на тепло не піднімались. Мусимо це відшкодовувати з бюджету.

В процесі обговорення частину видатків довелося зменшити, мусимо балансувати, при цьому залишається збільшення видатків по кожній зі сфер.

В нас, нагадаю забрали ПДФО військових частин, а для Львова це означає мінус 1,8 млрд грн», – зазначила Вікторія Довжик, директорка департаменту фінансової політики Львівської міської ради.

Загалом у проєкті бюджету на 2024 рік зменшили видатки на освіту, охорону здоров’я, соцзахист, культуру та мистецтво, житлово-комунальне господарство, транспорт т атранспортну інфраструктуру, інші заходи та програми. А від реалізації окремих програм довелося відмовитись. Серед них зокрема депресійна лійка, програма «Зробимо Львів кращим», «Медичний контакт-центр», програма фінансової підтримки КНП «Львівське клінічне територіальне медичне об’єднання акушерства та гінекології».

Проєкт бюджету можна переглянути за посиланням.

З понеділка проєкт бюджету на 2024 рік будуть розглядати на всіх профільних комісіях, винесуть на розгляд бюджетної комісії, консолідовану версію затвердить виконавчий комітет Львівської міської ради, а опісля її винесуть на розгляд сесії Львівської міської ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: