Вона прийде вже цієї неділі: якою буде зима на Львівщині 2023-2024

вапкпреоніруекп
ілюстративне фото з відкритих джерел

Прийдешня зима на Львівщині не особливо відрізнятиметься за температурою від аналогічного періоду минулого сезону. Однак останні кілька десятиліть спостерігається потепління.

Про зиму на Львівщині Дивись.info поспілкувалася зі синоптикинею Оленою Смалюх.

Зима на Львівщину прийде на вихідних

Прийдешніми вихідними холодна повітряна маса прийде на Львівщину. Вона надійде з північного заходу ще сьогодні, 24 листопада, й принесе справжню зиму: з від'ємними температурами і вночі, і вдень, а також — снігом. Весь цей період на дорогах зберігатиметься ожеледиця.

«В суботу ще буде мокрий сніг, а вже з неділі ми спостерігатимемо звичайний снігопад. Така погода зберігатиметься першу декаду грудня», - прогнозує фахівчиня.

Субота, 25 листопада

В цей день буде хмарно, але з проясненнями. Вночі місцями можливий невеликий мокрий сніг та сніг. Вітер — 5-10 м/с. Температура вночі — 0.5° морозу. Вдень — від 1° морозу до 4° тепла.

Неділя, 26 листопада

В неділю буде хмарно, часом можливий сніг, а на дорогах, знову ж таки, ожеледиця. Вітер — 9-14 м/с, але вдень можливі пориви до 15-20. Температура вночі — 2-7° морозу, вдень — від мінус 4° до 1 ° тепла.

«Варто наголосити, що 1-2 грудня на область насунуть атмосферні фронти з південного заходу. Вони принесуть незначне й короткотривале потепління і спостерігатиметься інтенсивніше випадіння снігу».

ілюстративне фото з відкритих джерел

Зима в області не буде аномальною

Детального прогнозу, який би став правдивим на 100% на кілька місяців заздалегідь не дасть жоден метеоролог у світі. Просто наука ще не може відповісти на ці питання. Але загальні тенденції та деякі орієнтири все ж таки є і вони цілком можуть відповідати дійсності. Тобто, інформація про можливість лютих морозів, або навпаки – тепла взимку має право на існування. У той же час, передбачити, якими будуть раптові негаразди, чим наразі грішить погода у всьому світі внаслідок глобального потепління і інших чинників – не візьметься жоден спеціаліст. 

«В грудні 2023 року погода на Львівщині буде в межах норми. А в січні-лютому 2024 — на 1-2° вище за норму», - зазначає Олена.

Грудень 2023

Погода на Львівщині у цей місяць очікується із середньою температурою повітря на добу близько 1 градуси тепла. Нічна температура повітря коливатиметься в межах від 8 градусів тепла до 5 морозу. Вдень – від 0 до 11 градусів тепла. Найвища температура повітря, очікувана у грудні, в окремі дні може досягати 11 градусів й опади у вигляді дощу.

Січень 2024

Погода в січні 2024 також буде теплою, як для зими. Середня температура також коливатиметься близько перших позначок тепла на термометрі. Денна температура – від -2 до +9 градусів. Вночі – від -9 до +5. Опадів прогнозується небагато, але хмари вкриватимуть небо дуже часто.

Лютий 2024

В останній місяць календарної зими погода не буде лютою. Середня температура не загрожує страшними морозами або неймовірним теплом взимку. Вночі стовпчик термометра спускатиметься до -5 градусів, а вдень підійматиметься до +10. Кількість опадів також не має бути надмірною.

«Тут ми спостерігаємо потепління. В період з 1991 по 2000 роки відсоток теплих місяців в холодний період (ред — холодний період це листопад-березень) становив 20-25, то зараз теплих місяців стало 40-50%».

фото: з відкритих джерел

Листопад 2023 року

Загалом же цьогорічний листопад очікується, що буде теплішим, ніж минулого року. Ймовірна середньомісячна температура на рівнині — 4.7° тепла. В горах — 4°. Це вище за кліматичну норму.

«Метереологічна інформація порівнюється з кліматичними нормами, які міняються кожних 30 років. Згідно з новими кліматичними нормами 1990-2020 років, температура у цьогорічному листопаді є вищою на 0.7°-1.7°», - пояснює Олена.

Кількість опадів — близько норми.

Найхолодніші дні — з 15 по 20 жовтня, якраз у той період увімкнули опалення.  Проте через кілька днів, зважаючи на потепління, подачу призупинили та знову відновили тепло у будинках з 6 листопада.

«До речі, за останнє тридцятиріччя опалювальний сезон зазнав суттєвих змін і зменшився в середньому на 10-15 днів. Це відбулося внаслоідок більш пізнього переходу температури нижче за 8° тепла. Водночас потепління теж відбувається раніше. Маємо таку тенденцію не тільки в області, але й по всій Україні».

ілюстративне фото з відкритих джерел

Пункти незламності на Львівщині

На Львівщині розгорнули близько 900 таких пунктів. Більшість – органи місцевої влади, решту – фахівці ДСНС та відповідальний бізнес.

«Звертаю увагу керівників громад, що у Пунктах Незламності має бути все необхідне для комфорту людей: альтернативні джерела енергії, тепло, інтернет, пристрої для зарядки гаджетів, вода та продукти першої необхідності», – зазначив очільник ЛОВА Максим Козицький.

Графіки роботи, адреси та контактні номери пунктів у кожному місті та селі повинні оприлюднити органи місцевої влади. Також така інформація має зʼявитися на фасадах самих пунктів.

Важливо: пункти, які розгорнули у закладах освіти, охорони здоров’я та культури, не мають заважати роботі цих закладів.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Довідка

За останні 10 років найхолоднішою осінь була в 2016 році, а найтеплішою – в 2019. А за увесь період спостережень гідрометцентру найхолодніше було вночі 18 листопада 1965 року. Тоді температура опустилася до позначки -17,6°.

За період 2012-2022 рр. у листопаді найхолодніший день був 30 листопада 2018 року, тоді температура була -4,9°, а найтепліший – 8 листопада 2014 – максимальна температура вдень сягала 21,4° тепла.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: