У Львові презентують фіджитал-мапу «Mariupol.Me»

У Львові 1 грудня в Центрі Шептицького відбудеться презентація фіджитал-мапи «Mariupol.Me», яка знаходиться в фізичному та віртуальному вимірах водночас. На ній зображено пам'ятки культурної спадщини, які розташовані в Маріуполі.

Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Там розповіли, мапа «Mariupol.Me» – це сучасне рішення, яке покликане об’єднати ініціативи віртуального світу про Маріуполь на одній платформі та створити комплексний фіджітал-проєкт (об'єднання фізичної (Physics) і віртуальної (Digital) реальності, спосіб комунікувати зі споживачем в цих двох світах).

Детальніше про проєкт «Mariupol.Me».

 Загалом «Mariupol.Me» - це 15 проєктів віртуального світу, які є прикладом збереження культурної спадщини. Серед них: копія маріупольського Драмтеатру від «SKEIRON», 3D-тур Художнім музеєм імені Куїнджі, лекція про архітектуру дореволюційного Маріуполя тощо.

За словами організаторів ініціативи, робота над наповненням карти продовжується, а ідейники проєкту сподіваються, що після першої презентації у Львові на карту будуть додані й інші цифрові продукти про тимчасово окупований Маріуполь.

Крім того, зазначено, що створення фіджітал-мапи вирішує проблему відокремленості людей, які досліджують наслідки мілітарного впливу і специфіку знищення культурного спадку, працюють над концептами відновлення міста і подекуди дублюють схожі ініціативи, хоча могли б працювати в одному напрямку та посилювати роботу одне одного. А через те, що фахівці не мають єдиної платформи для презентації власних доробків, то часто їхні напрацювання залишаються «прихованими».

Розробка карти була розпочата під час «Хататон 4.0: Ukraine Heritage Edition» від «House of Europe» влітку 2023 року. Над створенням арт-мапи «Mariupol.Me» працюють:

  • Дмитро Бєлопольський – дизайнер і креатор, який народився в Маріуполі, але зараз мешкає в Києві;
  • Ярослава Яковлєва – програмна менеджерка, культурологиня, івентерка, викладачка гуманітарних дисциплін, дослідниця культурної спадщини та ідейниця комеморації історії, нині кураторка культурних програм Центру Шептицького, УКУ;
  • Алевтина Швецова – народилася та виросла в Маріуполі, працювала до повномасштабного вторгнення рф журналісткою на місцевому телебаченні, а зараз займається координацією культурних проєктів, які пов’язані з Маріуполем.

За словами ідейників проєкту, його реалізація «Mariupol.Me» стане ефективним кейсом для переосмислення травматичного досвіду війни, налагодження професійної взаємодії між представниками громадських, культурних та дослідницьких організацій, допоможе систематизувати історичні знання, концептуальні напрацювання, культурні продукти, які будуть корисними у процесі реалізації нових культурних практик та створенні цілісної візії відбудови міста Маріуполь.

Вхід на презентацію мапи вільний, однак потрібно попередньо зареєструватися: тут за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: