Польща назвала умови для розблокування пунктів пропуску з Україною, - ЗМІ

ркпуаув
ілюстративне фото з відкритих джерел

Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем’єр-міністру інфраструктури України Олександру Кубракову, у якому закликав виконати вимоги польських протестувальників.

Про це у понеділок 27 листопада повідомило hromadske з посиланням на Міністерство інфраструктури Польщі.

У листі міністр Адамчик закликав українську сторону терміново виконати вимоги польських перевізників. Зокрема міністр запропонував скасувати обов’язкову реєстрацію вантажівок в електронній черзі принаймні на двох пунктах пропуску: «Зосин — Устилуг» та «Нижанковичі — Мальховіце».

Також польський міністр звернувся до європейської комісарки з транспорту Адіни Велян з проханням повернути обов’язкові дозволи на міжнародні перевезення, які скасували для українських транспортних фірм від початку повномасштабного вторгнення. За словами міністра, Інспекція автомобільного транспорту Польщі виявляла порушення правил з боку українських перевізників, про які він повідомив Велян.

«Зазначені дії є продовженням зусиль Міністерства інфраструктури, які були докладені з початку протесту, щоб усунути його причини, які лежать в Україні та Європейському Союзі», — йдеться в повідомленні Міністерства інфраструктури Польщі.

У міністерстві додали, що нині триває підготовка до засідання Транспортної ради ЄС, яке відбудеться 4 грудня 2023 року в Брюсселі. На засіданні обговорять наслідки угоди між Україною та ЄС щодо скасування обов’язкових дозволів на міжнародні перевезення для українських перевізників.

Що передувало

Україна звернулася до Міністерства закордонних справ Польщі з черговою офіційною нотою через смерть другого водія на кордоні з вимогою розблокувати рух вантажівок.

Посол України в Польщі Василь Зварич наголосив, що відповідні сигнали доведені також до Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі.

«Ми закликаємо польську владу до рішучих дій з розблокування руху і не допущення, щоб українські, польські та іноземні водії вантажного автотранспорту простоювали в багатокілометрових чергах без належних для цього умов — ставали заручниками дій організаторів протесту», — заявив Зварич.

Посол додав, що обмеження вантажного руху польськими протестувальниками створює загрозу життю та здоров’ю людей, спричиняє значну загрозу безпеці та порядку руху на дорогах, а отже, згідно з польським законодавством, дає підстави для розпуску страйку.

«Кожен має право на протест і відстоювання своєї позиції. Але обрана цього разу форма, час і тривалість зібрання, в складних погодних умовах, створює реальну загрозу життю і здоров’ю, а також безпеці людей», — підкреслив Зварич.

Смерть українських водіїв на кордоні

Під час блокади кордону польськими страйкарями померли двоє українських водіїв.

«Сьогодні вранці отримали інформацію, що вночі помер водій у Корчові на стоянці. Це, на жаль, вже другий летальний випадок з початку блокади. Я розумію, що скоріше за все причини там фізіологія. Але так чи інакше, стрес, який вони отримують через цей страйк, через те, що вимушені жити в кабінах і незрозуміло, коли вони зможуть попасти в Україну, додає негативу і спричинює певні ситуації», — заявив він в етері мовника.

Балін додав, що на місці будуть розбиратися медики та правоохоронні органи. За його словами, у померлого водія машина на харківських номерах. Він також зазначив, що знає ім'я водія, але не назвав його.

Страйк польських перевізників

Він триває з обіду шостого листопада нинішнього року. Причиною стала «надмірна конкуренція» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Страйкарі вимагають повернення дозволів на комерційні перевезення для України.

Учасники блокади заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Дозвіл на проведення страйку польські прикордонник мають аж до січня. 


Транспортний безвіз між Україною та ЄС було затверджено торік. Угода діє до липня 2024. Польські перевізники вважають, що внаслідок дії угоди виникла надмірна конкуренція і вимагають повернути обов'язок отримувати дозволи на діяльність для українських транспортних фірм. Також перевізники Польщі хочуть, аби їм дозволили не ставати в електронну чергу на території України або надали окрему чергу для порожнього транспорту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: