Обирати складніші, але ефективніші шляхи: як допомагати дітям із дитбудинків не лише на свята

IMG_1596-630x420-1
Ілюстративне фото. Автор: Микита Печеник для ІА Дивись.info

Напередодні різдвяно-новорічних свят активізуються ініціативи зі збору подарунків для вихованців дитячих будинків чи дітей, позбавлених батьківського піклування. Такі акції є вдалою ідеєю, аби потішити малечу, втім є підводні течії, на які варто зважати.

Маріанна Білик, яка є програмною директоркою БО Української освітньої платформи, радить насамперед визначити для себе, чи таким візитом до інституційних закладів ми хочемо допомогти дітям чи зокрема самому собі, каже вона у розмові із ІА Дивись.info.

Бажання зробити добру справу

«Важливо розуміти, що така “святкова лихоманка” починається  у людей, які впродовж року насправді не мають жодної дотичності до таких закладів (дитбудинків, будинків дитини тощо). Просто перед святом Миколая чи Різдвом люди мають бажання зробити якусь добру справу і на їхній погляд похід до інституційного закладу з подарунком — те, що потрібно», — зазначає наша співрозмовниця.

Маріанна додає: не варто йти з подарунком до дитини, імені та історії якої людина не знає. Часто, згадує вона, випускники інституційних закладів діляться, що Миколая для них було дивним святом: приходили незнайомці, приносили подарунки, а ти перед ними маєш виступати чи розповідати віршик.

«Цих подарунків зазвичай приносять багато і виникає питання, що з ними роботи. Якщо віддати всі дітям, вони, умовно, з'їдять забагато мандарин та цукерок. Або ж їх забирають вихователі. І тут важливо: якщо подарунків забагато, то звісно, що віддати їх всі дітям неправильно, але й ховати також не гаразд», — ділиться програмна директорка УОП.

Найцінніший подарунок — увага

Маріанна каже, що головна потреба вихованців дитбудинків чи інших закладів — це довірливі стосунки із дорослими, себто підтримка, спілкування, всебічна допомога. Найчастіше у дітей немає такої підтримки, адже вони розлучені із батьками чи опікунами і єдину комунікацію, яку вони отримують, це від вихователів.

«Не скажу, що у всіх, але у більшості дітей виникає прихильність до візитерів. Якщо, умовно, дорослий, якому дитина довірилась, не має наміру на тривалі стосунки, то звісно, для неї це може бути травматично. Тому я завжди наголошую на тому, що одноразовий похід на Миколая до дитячого будинку не є корисним, а шкідливим. Я впевнена, що всі діти, які проживають у закладі, на це свято отримують подарунки. Тож такими походами ми робимо це добро насамперед для себе, аби дати собі такий собі “кредит” перед святами і сказати: “Я щось зробив добре”», — пояснює співрозмовниця.

Чи є альтернатива «одноразовим» відвідинам

Так, відповідає Маріанна Білик. Є щонайменше кілька варіантів, про які говорять в освітній платформі.

«Перш за все, якщо ви плануєте допомагати дітям, то перший візит навіть на свято Миколая є добрим початком. Насамперед ми завжди говоримо про тривалі системні стосунки. Наприклад, наставництво, коли можна через центр соцслужб у вашому місті чи громаді оформити це юридично та мати свого підопічного — конкретну дитину, з якою ви комунікуватимете. Для цього потрібно пройти навчання, але так ви підтримуєте дитину, можете їй допомагати і це принесе більший результат», — наводить приклад вона.

І додає, якщо ж йдеться про конкретний подарунок дитині, то є запит на соціальне репетиторство. Таким чином людина може заплатити за послуги викладача для одного вихованця або ж цілої групи.

«Також буває так, що діти потребують медичної допомоги, зокрема йдеться, про оплату послуг медиків, наприклад, стоматолога чи іншого вузькопрофільного спеціаліста», — ділиться Маріанна, зазначивши, що вихованці інституційних закладів часто недоотримують профільної допомоги від лікарів.

Окрім цього, каже вона, для того, аби діти не потрапляли в інституційні заклади, потрібно правильно підтримувати сім’ї. Вчасне виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, означає дуже багато. Потрібна співпраця із такими родинами, спілкування, підтримка. 

«Є проєкт "Добрий сусід", в якому ми шукаємо волонтерів, які працюють із такими сім’ями. Перш за все, сім’ї часто мають потребу в одязі, підтримка мами та тата, тобто допомогти із оформленням документів чи консультації. Також потрібен психолог: часто сім’ї опиняються у скрутному становищі через те, що обидвоє батьків чи хтось один пережив травматичний досвід, і іншого формату життя вони не бачили. Є матері, наприклад, які мають дуже високу тривожність за дітей. Тому оплата кількох сеансів психолога - теж може бути добрим подарунком», — пояснює програмна директорка УОП.

Також можна допомогти із покращенням житлово-побутових умов, аби дітям було комфортніше вдома.

«Головний посил - не варто себе обманювати, думаючи, що ми робимо неймовірно добру справу, несучи подарунки до цих закладів. Діти мають їх мати, але коли це невнормовано і ми робимо це заради свого блага, це часто може свідчити про порушення кордонів дитини. Потрібно чесно відповісти, чи ми хочемо допомогти цим собі чи цим дітям. Нам потрібно обирати складніші, але ефективніші шляхи», — вважає Маріанна Білик.

Раніше ми розповідали, як правильно просити подарунки у Миколая у листі.

2023 року в Україні вперше святкуватимуть День Святого Миколая 6 грудня замість 19. Після того, як реформували церковний календар, низка свят відзначатиметься по-новому.

Нові дати свят

  • Обрізання Господнє - 1 січня (замість 14 січня).
  • Богоявлення, Водохреще - 6 січня (замість 19 січня).
  • Стрітення Господнє - 2 лютого (замість 15 лютого).
  • Благовіщення Діви Марії - 25 березня (замість 7 квітня).
  • Великий піст 2024 триватиме за західним обрядом із 14 лютого по 30 березня, а за східним - з 18 березня по 4 травня.
  • День Святого Юрія - 23 квітня (замість 6 травня).
  • Вербна неділя 2024 - дата змінюється щороку, відзначається за тиждень до Великодня. У 2024 році за східним обрядом відзначатиметься 28 квітня, а за західним - 24 березня.
  • Великдень 2024 - 5 травня за східним обрядом, 31 березня - за західним.
  • Вознесіння Господнє 2024 - дата змінюється щороку, відзначається через 40 днів після Великодня. У 2024 році за східним обрядом відзначатиметься 13 червня, а за західним - 9 травня.
  • Трійця 2024 - дата змінюється щороку, відзначається через 50 днів після Великодня. У 2024 році за східним обрядом відзначатиметься 23 червня, а за західним - 19 травня.
  • Різдво Іоанна Хрестителя (Івана Купала) - 24 червня (замість 7 липня).
  • Апостолів Петра та Павла - 29 червня (замість 12 липня).
  • Пророка Іллі - 20 липня (замість 2 серпня).
  • Маковія (Медовий Спас) - 1 серпня (замість 14 серпня).
  • Преображення Господнє (Яблучний Спас) - 6 серпня (замість 19 серпня).
  • Успіння Пресвятої Богородиці - 15 серпня (замість 28 серпня).
  • Різдво Пресвятої Богородиці - 8 вересня (замість 21 вересня).
  • Воздвиження Хреста Господнього - 14 вересня (замість 27 вересня).
  • Покров Пресвятої Богородиці - 1 жовтня (замість 14 жовтня).
  • Архістратига Михайла - 8 листопада (замість 21 листопада).
  • Введення в храм Пресвятої Богородиці - 21 листопада (замість 4 грудня).
  • Андрія Первозванного - 21 листопада (замість 4 грудня).
  • День Святого Миколая - 6 грудня (замість 19 грудня).
  • Різдво Христове - 25 грудня (замість 7 січня).
  • Собор Пресвятої Богородиці - 26 грудня (замість 8 січня).
  • Щедрий вечір, день Святої Маланки - 31 грудня (замість 13 січня).
Дати нових свят 2023-2024 року. Інфографіка: ІА Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: