У Львівській області вперше в Україні запровадили е-квиток у міжміських та приміських автобусах

е-квиток на Львівщині
Фото: ЛОВА

На всіх приміських та міжміських автобусних маршрутах у Львівській області запровадили безготівковий розрахунок. Запуск системи відбувся у четвер, 30 листопада.

Про це повідомив на брифінгу голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Він розповів, що такий проєкт вдалося реалізувати трохи більше ніж за рік. За його словами, Львівська область стала першою в Україні, де на кожному маршруті у приміських та міжміських автобусах встановлені валідатори, які дають змогу розрахуватись у безготівковій формі.

«В такий спосіб ми продовжуємо рух до прозорого ринку та сплати податків, можливості прогнозування маршрутів та розуміння пасажиропотоку, правильного ціноутворення, зручності розрахунку та зрозумілості тарифу, диспетчеризації, забезпечення необхідної кількості автобусів на маршруті тощо. Це – ще один крок до сучасних перевезень і якісного сервісу»зазначив Максим Козицький.

Він також підкреслив, що проєкт реалізували повністю за кошти інвестора, а це приблизно 40 млн грн. Питання контролю оплати проїзду також закриватиме інвестор, який зобов’язався також з часом реалізувати і програму пільгових перевезень.  

Детальніше про е-квиток на Львівщині

За інформацією ЛОВА, у приміських та міжміських автобусних маршрутах Львівщини діє різна тарифна сітка. Система е-квитка побудована за моделлю безготівкової безконтактної оплати «Check-In/Cheсk-Out». Ця система дозволяє автоматично, відповідно до обраного маршруту, розрахуватися за відстань.

Як працює безготівкова оплата:

  • При вході в автобус пасажиру достатньо прикласти банківську картку або будь-який пристрій з функцією NFC (смартфон, розумний годинник та ін.) до валідатора (пристрій для безготівкової форми оплати).
  • Тоді система реєструє початкову точку маршруту «Сheck-In».
  • При виході пасажир знову прикладає картку до валідатора та фіксує завершення поїздки «Сheсk-Out».
  • Система автоматично обраховує відстань та кількість зупинок, які пасажир проїхав.
  • Після цього знімаються кошти за проїзд.

Крім того, якщо реєстрація відсутня (повторного прикладання картки) під час виходу з транспорту («Сheсk-Out»), система зніме з особистого банківського рахунку суму вартості проїзду, еквівалентну вартості кінцевої зупинки.

«Для більшої зручності кожен пасажир може завантажити мобільний застосунок (Android або iOS), а також зареєструватися та увійти в особистий кабінет на сайті. Пасажири мають змогу переглянути всю історію поїздок, час та місце посадки/висадки, інформацію про перевізника та маршрут, фіскальний чек», – повідомив начальник управління транспорту та зв’язку Львівської ОВА Степан Рудницький.

У кожному транспортному засобі є листівки, які інформують пасажирів про те, як поетапно можна скористатися послугою безконтактної оплати.

Якщо ж у пасажирів є запитання чи зауваження щодо роботи системи, вони можуть зателефонувати на нашу Гарячу лінію «Smart Ticket Technology»: 0 800 300 844.

Довідка

АСООП – це сучасна технологічна система, яку використовують для збору, обліку та оплати проїзду у громадському транспорті. Система також забезпечує повний облік пільговиків.

Нагадаємо, запровадження е-квитка на Львівщині реалізовують в межах співпраці Львівської ОВА з інвестором із впровадження АСООП «Smart Ticket Technology» та за підтримки міжнародної компанії платіжних технологій Visa. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: