Як підготувати своє авто до зими і на що варто зважати під час руху

125395-1_large
Фото: inastana.kz

Коли випадає сніг, ускладнюється рух на дорогах. Головні причини — непідготовані автомобілі до доріг узимку, коли є ожеледиця. Такі керманичі створюють низку аварійних ситуацій, яких можна уникнути, знаючи ключові правила.


Колонка автомобільного експерта Юрія Стефанишина

Чому ускладнюється рух на дорогах, коли випадає сніг

На перший погляд, все зрозуміло, але головні причини - це непідготовані автомобілі до доріг узимку: на підйомах або у місцях, які легко продуваються (мости, поляни). Вітер дуже сильно охолоджує землю і тоді утворюється лід, адже земля ще тепла. Сніг, який опиняється на дорозі, тане. А вітер, який обдуває дорогу, дуже швидко її охолоджує і утворюється лід, тож на цих ділянках з'являється ожеледиця.

Відповідно, якщо на цій ділянці зупинились автомобілісти, то вони вже не можуть нормально продовжити рух. Дуже часто такі ситуації стаються на перехрестях, виїздах. Якщо у вас повнопривідний автомобіль, то це добре. Якщо ж моно- чи задньопривідний, то останні при таких погодних умовах поводять себе не найкращим чином, навіть, якщо це великий та дорогий автомобіль. Враховуючи, що центр ваги у середньостатистичному авто розміщений спереду, задня частина є завжди легкою, тож починає буксувати.

Причин такої ситуації зазвичай є дві. Перша — сам автомобіль не готовий до зимової пори. Тобто немає зимової гуми або вона неякісна. Також сюди належить те, що комунальники спрацювали невчасно, тобто не посипали проблемні місця піском чи сіллю.

Друга, одна із найрозповсюдженіших причин — люди відкладають на потім, не стежать за прогнозом погоди, тож, коли вже на дорогах слизько, часто у водіїв стоїть ще літня резина. Водночас такі керманичі створюють ще більше проблем на дорозі. Коли у «потоці» одна машина загрузла, то фактично, всі інші загрузли також.

Як поводитись водіям взимку?

Взимку водіям варто:

  • Уникати різких обгонів, різких стартів та різких гальмувань.
  • Планувати заздалегідь: якщо прогнозують ожеледицю, виїжджайте з дому на 15 хвилин чи на пів години раніше. Так ви не будете нервувати через запізнення і водночас не наражатимете себе та інших учасників дорожнього руху на небезпеку.
  • Вчасно замінюйте резину та колеса. Це обійдеться дешевше, ніж потрапити у ДТП.

Наступний фактор — оглядовість автомобіля: потрібно подбати заздалегідь, щоб у бачку вашого авто була «зимова» рідина. Це потрібно для того, аби у будь-який момент ви змогли очистити скло від бруду та інших продуктів замерзання. Відомо, що омивач не тільки не замерзає, а й допомагає розмерзнутись двірникам.

На затори також впливає психологічний стан людей, адже не кожен водій добре відчуває автомобіль і розуміє, чи є щеплення автомобіля із дорогою. Дуже часто обережні водії стараються дотримуватись великих дистанцій, не робити різких маневрів і це також заповільнює рух. Утім, водночас, це запобігає ДТП.

Також окрему нішу займає комерційний транспорт, зокрема, йдеться про фури, які не мають зимової гуми, як такої. І вони просто блокують рух транспорту на підйомах, а на поворотах вантажівки заносить. Якщо ви бачите, що розвертається фура або вантажівка із цистерною, вам обов'язково варто враховувати її габарити та маневреність. Тож потрібно прорахувати траєкторію, аби не перетинатись із цим транспортним засобом.

Правила для водіїв та пішоходів

Особливу увагу хочеться приділити водіям та пішоходам. Якщо це читає пішохід, то знайте: у зимову пору року водій не завжди може різко загальмувати. Якщо вам байдуже на ці фактори, то ви ризикуєте створити дуже багато проблем для свого здоров'я, а також водієві - у юридичній площині.

Якщо ви водій, то будьте уважними на дорозі та зважайте на пішоходів. Раджу зазделегідь пригальмовувати і, скажімо, прогнозувати гірший варіант розвитку подій. Якщо просто — дотримуйтесь правил дорожнього руху, зменшуйте швидкість руху та пригальмовуйте на переходах.

Рекомендації під час негоди

Негода може застати водіїв де завгодно. У вас завжди має бути максимальна кількість палива у баці. Це дозволить, наприклад, зігрітись у заторі.

Наступна порада — заливайте зимовий омивач. Ним варто навіть поливати двірники на ніч, аби ті не промерзали.

Обов'язково слідкуйте за розвал-сходженням коліс. Влітку може просто «з'їдатися» гума, а взимку вона сковзить по дорозі, відповідно, авто починає заносити і втрачається керованість. Це також призводить до ДТП, пошкодження автомобіля тощо. Гума має термін придатності і потрібно слідкувати, щоб вона була «свіжою» і висота протектора також має бути в межах своєї роботи.

Якщо у вас буде гума стара і зношена, вона не буде працювати взимку.

Обов'язково перевірте систему опалення в автомобілі — пічку, зарядку, освітлення, підігрів заднього скла, дзеркал, керма, підлікотників, рідину тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: