Навіщо військове керівництво Росії бреше про "активну оборону" Авдіївки: пояснення американських аналітиків

FDrLk-mIf_wLOnb1LNcV
Фото? росЗМІ

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу продовжує неправдиво характеризувати російські наступальні зусилля в Україні як частину «активної оборони», намагаючись пом’якшити очікування щодо здатності російських військових досягати оперативних цілей.

Про це пишуть фахівці Інституту вивчення війни (ISW).

1 грудня під час селекторної наради з російським військовим керівництвом Шойгу заявив, що російські війська ведуть «активну оборону» в Україні та захоплюють більш вигідні позиції на кожному оперативному напрямку. 

Повідомляється, що мова йде про райони, де російські війська проводять наступальні операції на сході України, а не обороняються від українських контрнаступальних операцій у Запорізькій області. 

Аналітики відзначають, що Шойгу та Путін раніше називали російські наступальні операції із захоплення Авдіївки «активною обороною» після провалу першого російського механізованого поштовху для досягнення значних тактичних переваг на початку жовтня 2023 року.

Загалом, російські війська розпочали два наступні великомасштабні наступи для захоплення Авдіївка з початку жовтня 2023 року та продовжують високі темпи виснажливих піхотних штурмів навколо населеного пункту.

В Інституті вивчення війни відмічають, що характеристика російськими офіційними особами цих наступів як частини «активної оборони» навмисно вводить в оману. Українські війська ніколи не проводили масштабних наступальних операцій у районі Авдіївки з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році, і Авдіївка є відомою статичною українською оборонною позицією з 2014 року. Тим не менш, російське керівництво продовжувало хибно формувати операції навколо Авдіївка як «активна оборона», яка, ймовірно, показує відсутність будь-якого значного прогресу Росії навколо Авдівки, незважаючи на більш ніж два місяці широкомасштабних російських атак на цьому напрямку.

На думку фахівців, російське військове командування повинно було б переслідувати чітко визначену оперативну мету, якби визнало операції із захоплення Авдіївки наступальними.

Таким чином, "активна оборона" дозволяє російському військовому керівництву заявляти про успіх доти, доки російські війська не дозволять українським силам досягти значних успіхів, що є цілком досяжною метою, враховуючи, що українські війська не проводять і ніколи не проводили контрнаступальних операцій в цьому районі.

"Оборонне" формулювання російським командуванням наступальних дій навколо Авдіївки, а також локальних наступальних операцій в інших місцях на сході України свідчить про те, що воно не впевнене у здатності російських військових трансформувати тактичні досягнення в оперативно значущі успіхи.

Президент Росії Володимир Путін, очевидно, стурбований зменшенням підтримки війни з боку росіян напередодні президентських виборів 2024 року, тому, ймовірно, вирішив применшити масштаби російських операцій для російської громадськості.

"Зростаюча невідповідність між великими російськими втратами в цих наступальних операціях і тим, як російське командування представляє ці операції, може підживлювати невдоволення в ширшому російському інформаційному просторі", – резюмують у звіті ISW.

Раніше повідомлялося, що минулої доби ворог з артилерії обстріляв 100 українських населених пунктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: