До Львова повернули з Польщі старовинну скульптуру Скорботного Христа

Каплиця боїмів
Каплиця Боїмів у Львові. Фото: lvivgallery.org.ua

З Польщі до Львова повернули відреставровану скульптуру Скорботного Христа. Її можна переглянути вже в січні у межах виставки «Те, чого не видно» в одному з музеїв. А на верхівку каплиці Боїмів, де вона перебувала, її помістять після реставрації купола.

Про це повідомила радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко, як передає пресслужба.

Вона розповіла, що реставрувати фігуру Христа планували у Львові, тоді з Польщі мали привезти спеціальний лазерний пристрій для її очистки. Однак розпочалась війна, привезти цей пристрій не змогли. Так, скульптуру перевезли до Варшави. За словами Лілії Онищенко, там провели детальні дослідження та відреставрували. Зокрема, доповнили втрачені елементи - німба та тернового вінця. Роботи фінансувала польська фундація «Полоніка».

Після реставрації, з 24 жовтня до 25 листопада скульптура Скорботного Христа експонували на виставці в одній з галерей Варшави.

Фігура після реставрації. Фото: ЛМР

Довідка

За інформацією ЛМР, фігуру Ісуса Христа на куполі родинної усипальниці Боїмів у Львові  встановили приблизно у 1597-1605 роках. До її створення долучився вроцлавський будівничий Андрій Бемер – видатний скульптор Центрально-Східної Європи. Пам’ятка є унікальною і має велику архітектурну та мистецьку цінність. У камені під двометровою скульптурою Христа викарбувані слова: «Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим ніж моє».

У 2021 році вапнякову скульптуру Скорботного Христа вагою 280 кілограмів, віком понад 400 років, вперше в історії демонтували з купола каплиці Боїмів у Львові через активний процес руйнування. Тоді фігуру перенесли до реставраційної майстерні.

У 2022 році завдяки співпраці Інституту «Полоніка», Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького та реставраційних служб Львова її перевезли до Польщі, де дослідили і реставрували. Команду реставраторів очолив Павел Єнджейчик, а в проєкті брали участь понад 20 спеціалістів.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що у кам'яниці неподалік центру Львова відреставрували столітню браму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: