Програма Impact Business: хто отримав 20 000 євро на розвиток бізнесу

ддь
фото: Demo Day програми Impact Business у Львові, Дивись.info

Поглиблена акселераційна програма Impact Business створена міжнародною командою експертів, підприємців та інвесторів для активних бізнесів, зареєстрованих в Україні, які прагнуть зробити свій внесок у післявоєнне відновлення України та сформувати позитивний і довготривалий соціальний вплив. Сьогодні у Львові обрали дві команди для надання фінансової підтримки у розмірі 20 000 євро кожній.

Про це повідомляє журналістка IA.Дивись.info.

Які команди отримали кошти

З понад 100 заявників було відібрано найбільш мотивованих і готових бізнесів: 25 фіналістів з різних галузей економіки розпочали свою участь у програмі ще в лютому 2023 року.  Відбір кандидатів до програми проводили український та міжнародний комітети. Кандидатів оцінювали за чотирма основними критеріями, серед іншого увагу звертали на готовність продукту, прозорість бізнес-моделі, відповідність потреб компанії та можливостей програми, потенціал масштабування і очікуваний соціальний вплив.

«Нарешті ми підбили підсумки по цій програмі. Ми побачили перспективу розвитку імпакт-бізнесу в Україні. Повністю цю програму пройшли 23 учасники. Такі ініціативи важливо підтримувати саме в час війни. Нове покоління підприємців має соціальні цілі, що дуже важливо для держави», - зазначив директор офісу з розвитку підприємництва та експорту Андрій Ремізов.

Сьогодні відібрані команди презентували свої проєкти. Їхні оцінювали журі. Фінансову підтримку у розмірі 20 000 євро кожній отримали — кооператив «Файна Поляна» та громадська організація «Україна без сміття».

Детальніше про всіх учасників, в тому числі й переможців, читайте у наступних матеріалах IA.Дивись.info.

«Збільшення кількості імпакт-бізнесів сприятиме створенню робочих місць для вразливих категорій, розвитку сільських громад та деокупованих територій, що, у свою чергу, є важливим у створенні стійкого та успішного майбутнього для України», — підкреслила співзасновниця SILab Ukraine та керівниця Українського соціального венчурного фонду Олена Калібаба.

фото: Demo Day програми Impact Business у Львові, Дивись.info

Мета програми

Надати українським підприємствам можливість прискорити своє зростання та дати їм можливість структурно включити соціальний вплив як частину своєї бізнес-стратегії.

Більш широкою метою Програми є інтеграція технологічних рішень для сприяння економіці соціального впливу та бізнесу з соціальним впливом у післявоєнній Україні, що може принести додаткові 250 мільйонів доларів США до ВВП України протягом наступних 5 років.

Під час повномасштабної війни українські підприємці виявилися більш стійкими, компетентними та інноваційними, ніж будь-коли. Вони почали діяти по всій країні, підвищуючи економіку соціального впливу завдяки реалізації соціальних ініціатив: працевлаштування людей з уразливих категорій населення, волонтерство в робочий час, підтримка внутрішньо переміщених осіб, гуманітарна підтримка лікарень і шкіл, віддаючи перевагу людям над прибутком.

«Те, що ми робили останні дев'ять місяців, а йдеться про підготовку бізнесів до виходу на новий рівень, доказало, що наші українські бізнесмени можуть бути спражніми лідерами. Так вже склалося, що бізнес у світі пов'язують, здебільшого, з прибутками. Це все дуже правильно, але в наш час неможливо просто заробляти гроші. Наш світ змінюється дуже швидко, а тому люди мають думати не тільки про гроші. Вони мають думати про соціальний вплв та навколишнє середовище. До того ж, саме імпакт-бізнеси допомагають відновлювати Україну», - розповіла співзасновниця програми Impact Force Ніна Левчук.

фото: Demo Day програми Impact Business у Львові, Дивись.info

Що передбачено в межах програми

Акселераційна програма сприяє посиленню підприємства та допомагає розробити стратегію впливу:

  • унікальна 9-місячна бездольова віртуальна програма
  • безкоштовний доступ до світових технологічних ресурсів
  • 30 годин виділеного часу з менторами
  • сотні тренерів із провідних міжнародних компаній та успішних стартапів
  • 2 компанії можуть виграти грант до 20 000 євро, наданий Українським соціальним венчурним фондом в рамках проєкту «Collaborate for Impact», що фінансується Європейським Союзом і реалізується у партнерстві з EVPA
  • знайомство з інвесторами

Програма охоплює основи імпакт-економіки:

  • Що таке економіка впливу та які переваги вона приносить компаніям, споживачам та суспільству
  • Ведення бізнесу із соціальним впливом: розуміння теорії змін, очікувані результати, впливи та виходи, KPI та як про це звітувати
  • Масштабування та експортні стратегії для ефективного розвитку бізнесу в Україні та за її межами
  • Соціальний вплив та фандрейзинг

А також загальні бізнес-теми:

  • Розвиток комерційного та b2b-партнерства
  • Маркетинг, брендинг та позиціонування
  • Управління персоналом
  • Бізнес-операції
  • Фінанси та бухгалтерський облік
  • Фандрейзинг та пітчинг перед інвесторами
фото: Demo Day програми Impact Business у Львові, Дивись.info

Критерії відбору учасників у межах програми

Юридична особа

Підприємство повинно бути зареєстроване та здійснювати діяльність в Україні щонайменше один рік. Підприємства повинні надати копії свідоцтв про реєстрацію.

Фінансова діяльність та стабільність

Бізнес-модель підприємства має демонструвати потенціал фінансової стабільності та подальшого розвитку. Підприємство повинно надати податкову звітність за останні 12 місяців.

Команда

У підприємства є команда ентузіастів — засновників та працівників, які інвестують в успішний розвиток проєкту, відкриті до наставництва та зацікавлені в розвитку компанії (не менше 3 осіб). Список таких працівників повинен бути представлений разом з описом їхньої ключової ролі. Усі члени команди, які беруть участь в акселераційній програмі, повинні вміти комунікувати та вести бізнес як українською, так і англійською мовами.

Бізнес-модель

Бізнес-модель підприємства — це модель, яка має доведену прибутковість та ринкові можливості й може бути масштабована на інші міста та регіони країни або в глобальному масштабі. Підприємство повинно представити бізнес-план із реалістичним прогнозом виходу компанії на певний рівень прибутковості.

Готовність продукту

Підприємство має продукт/послугу/програму, що вже присутній/присутня на ринку або готовий/готова до запуску на ринок протягом 6 місяців від початку акселераційної програми.

Інноваційність моделі

Запропонована бізнес-модель, продукт або послуга є інноваційними у розв'язанні певної проблеми. Наявність інноваційної складової підвищує шанси бути відібраними для участі в програмі акселератора.

Потенціал масштабування

Бізнес-модель може бути масштабована на інші міста, регіони країни або глобально.

Етика

Підприємство повинно мати настанови з етики та дотримуватися етичних норм і принципів у веденні бізнесу, зокрема у своїй звітності.

Вплив

Підприємство повинно мати формалізовану місію (мету) впливу або мати намір і бути готовим переорієнтувати свою бізнес-модель (моделі) на пріоритетність соціального впливу поряд з прибутком і бути готовим закріпити це в управлінських документах. Хоча акселераційна програма допоможе учаснику кристалізувати, формалізувати та визначити підхід до вимірювання соціального впливу, апліканти програми повинні мати широке уявлення про те, який тип соціального впливу/причини/проблеми вони хочуть допомогти вирішити.

Прихильність до програми

Здатність та бажання відвідувати всі необхідні заняття, семінари та практичні заняття, а також виконувати необхідні домашні завдання.

Сектори

Підприємства усіх галузей можуть подавати заявки, якщо вони вважають, що така програма буде актуальною для них і вони прагнуть створити більший соціальний вплив. Додаткова перевага надаватиметься інноваційним технологічним рішенням та/або тим, що відповідають викликам часу. Пріоритет надаватиметься учасникам з таких галузей:

  • Енергетика
  • Сільське господарство
  • Охорона здоров’я
  • Фармацевтична промисловість
  • ІТ
  • Кібербезпека
  • Інфраструктура
  • Хімічна промисловість
  • Будівельна галузь
  • Логістика
  • Послуги (наприклад, освіта, електронна комерція, інноваційна роздрібна торгівля, соціальні послуги/робота з вразливими групами населення, збереження та просування культури тощо)
  • Фінанси
  • Споживчі товари
  • Екологія (наприклад, очищення води, переробка відходів тощо)
фото: Demo Day програми Impact Business у Львові, Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: