У центрі Львова відреставрували історичні двері-віяло

image-3
Фото: «Бюро спадщини»

У будинку на вулиці Севастопольська, 8. у центральній частині Львова фахівці відновили двері-віяла, зокрема вони не лише вирівняли деформовану конструкцію, а й зберегли втрачені елементи різьбленого оздоблення.

Про це повідомили у львівському комунальному підприємстві «Бюро спадщини».

Там розповіли, що реставрація відбулася в межах міської програми співфінансування. Реставратори відновлювали двері близько 2 місяців. Під час роботи фахівці замінили пошкоджену деревину, відновили втрачені декоративні елементи, встановили нове засклення та ручки. Дерев’яні двері покрили акриловою лазур’ю і бейцем.

Двері до і після реставрації. Фото: «Бюро спадщини»

Реставратор Олександр Савчук зазначив, що ці соснові двері-віяло відчиняються у дві сторони, тому через цю особливість дверні полотна були пошкоджені та деформовані. За його словами, вони навіть знайшли сліди від кігтів тварини, яка таким чином відчиняла собі двері.

«Помітно, що мешканці цього будинку цінують культурну спадщину і хочуть її зберегти. Це один з небагатьох львівських під’їздів, де на сходовій залишилися майже всі автентичні двері, збереглась автентична плитка, а також відкрито розписи», – додає реставратор.

Відреставровані двері. Фото: «Бюро спадщини»

За інформацією «Бюро спадщини», вартість реставраційних робіт становила 65 000 грн. З цієї суми місто оплатило 45 500 грн, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у міській програмі співфінансування.

Нагадаємо, що у Львові триває програма реставрації балконів на фасадах будинків-пам’яток: як подати заявку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: