Які свята відзначають 11 грудня (іменини, народні прикмети)

карпати
Фото ілюстративне

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 11 грудня в Україні та світі.

Свята та події 11 грудня

Сьогодні - Міжнародний день гір. Його відзначають з 2003 року, день гір встановлений за рішенням Генеральної Асамблеї ООН, яка виступила з закликом до міжнародного співтовариства приділити більш серйозну увагу розвиткові гірських регіонів.   

Гори займають близько чверті поверхні Землі і є домом для 12% населення світу. Вони не тільки забезпечують засобами до існування й добробуту майже мільярд жителів планети, але й опосередковано впливають на мільярди тих, хто мешкає біля їх підніжжя. При цьому, в гірських районах найбільш високий рівень бідності, й вони є надзвичайно вразливими під дією змін клімату, знеліснення, деградації грунтів та інших катастроф. Кожен третій мешканець з гірських районів країн що розвиваються, страждає від браку продовольства й змушений жити в злиднях та ізоляції.

Як наголошують в ООН, необхідно знайти нові сталі шляхи розвитку, які відкривали б нові можливості для населення як гірських районів, так і низин, що дозволило б викорінити бідність, не завдаючи шкоди доволі крихким гірським екосистемам.

Також 11 грудня - Міжнародний день танго. В Аргентині цей день був оголошений Національним днем танго ще в 1977 році. Так само на національному рівні відзначають день танго і в Уругваї. 

30 вересня 2009 року на прохання міст Буенос-Айреса й Монтевідео ЮНЕСКО визнало танго нематеріальною культурною спадщиною людства. В Україні танго також популярне. Щороку на різдвяні свята у Львові проводиться фестиваль танго.

Яке сьогодні релігійне свято

11 грудня православна церква вшановує пам’ять преподобного мученика і сповідника Стефана Нового. За переказами, преподобний мученик Стефан Новий народився в 750 р. в Константинополі від благочестивих батьків, за їхніми молитвами. Сама Пресвята Богородиця з’явилася матері його і обіцяла, що у неї буде син, як вона і просила. Зростаючи, юнак показав себе ґречним та особливо полюбив читання творів св. Іоанна Златоуста. Батьки віддали його в пустель на гору Авксентієву, в Віфінії, до старця Іоанна.

Одного разу зі сльозами на очах старець передбачив Стефану, що місце їхнього проживання буде створене і зрощене ним, але іконоборці розорять і спустошать його. Невдовзі старець помер, а Стефан прославився подвигами, тож стали стікатися до нього більшість любителів чернечого життя, і при печері утворилася обитель. 

Мученик Стефан Новий

Іменини 11 грудня

Цього дня свої іменини відзначають: Степан, Олексій, Андрій, Анна, Василь, Григорій, Данило, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Сергій, Тимофій, Федір.

Народні прикмети 11 грудня

Наші предки за цим днем передвіщали погоду на майбутнє:

  • Швидка відлига – до довгих морозів.
  • Якщо сьогодні холодно і сухо – літо буде спекотним і сухим.
  • Сухо і холодно, до сухого і спекотного літа.
  • Пічна зола швидко гасне – буде тепло.
  • Порося верещить в сажі – до холодів.
  • Гуси часто ляскають крилами – потеплішає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: