У Львові стартувала безготівкова система оплати проїзду в громадському транспорті

чч
фото: ЛМР

Львові на всіх міських маршрутах запрацювала безготівкова оплата проїзду. Відтепер в автобусах, трамваях та тролейбусах діють єдині тарифи, а пасажири мають можливість розрахуватися транспортною карткою ЛеоКарт, банківською картою чи пристроєм з NFC. Також залишається можливість оплати готівкою у водія, однак, цей спосіб оплати є найдорожчим. Пільговики, за винятком учасників бойових дій, та учні можуть здійснювати безоплатні поїздки на підставі відповідних ЛеоКарт. Студенти можуть їздити у всіх видах транспорту за пів ціни, якщо вони мають студентські ЛеоКарт. Також на всіх маршрутах розпочав працювати контроль.

Про це повідомляє міська рада.

Директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило зауважив, що в цілому автоматизована система оплати проїзду працює коректно. За день були зафіксовані незначні несправності з обладнанням у 6 транспортних засобах, їх зняли з рейсів та замінили резервними.

«З 5.30  ранку працюємо в усіх депо, комунікуємо з водіями, перевіряємо чи є належне інформування у салонах транспорту, колеги з управління транспорту моніторять ситуацію безпосередньо на маршрутах. Були зафіксовані дрібні несправності техніки, через що ми змушені були зняти з рейсів 6 транспортних засобів, щоб відкоригувати роботу обладнання. Але, загалом, перші дані показують, що система працює коректно, кошти при оплаті готівкою обліковуються. Що стосується коштів, які стягуватимуться при розрахунку банківськими картками – то ці дані будуть завтра. Бо система працює за принципом відкладеної авторизації», - зазначив Олег Забарило.

Керівник ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк відзначив, що в цій ситуації перевізники спрацювали відмінно та оперативно випустили на лінії резервні транспортні засоби, замість тих, що з’їхали з маршрутів.

Важливо: якщо обладнання в транспорті не працює, водій має завершити рейс, висадити пасажирів на кінцевій зупинці та з’їхати з рейсу для ремонту обладнання. А перевізник має випустити на лінію резервний транспорт. У протилежному випадку перевізник ризикує отримати штраф. «Ми це контролюватимемо, бо є система диспетчеризації і ми бачимо, чи працює обладнання. І ми маємо можливість штрафувати перевізників за неякісну роботу. Щомісяця на перевізників накладається близько 100-120 тис. грн штрафів за неякісну роботу», - зауважив Олег Забарило.

Зауважимо, партнером інформаційної кампанії з впровадження та популяризації безготівкової системи оплати у громадському транспорті Львова є міжнародна компанія платіжних технологій Visa. Старший директор Visa з цифрових рішень в регіоні Східної і Південно-Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу Олександр Стельмах зауважив, що запуск безготівкової системи оплати, особливо в час війни, є великим досягненням. Та відзначає, що відтепер оплачувати за проїзд зручніше не тільки мешканцям міста, а й туристам. «Я відповідаю не тільки за Україну, а й за 16 інших країн, де ми розвиваємо цифрові сервіси. І партнери з інших країн дивуються, що навіть під час війни в Україні втілюють такі інноваційні рішення. Я особисто цим пишаюся.

Ми приділяємо досить багато уваги функціоналу безконтактної оплати у громадському транспорті, для нас це пріоритет. Кожного року ми робимо дослідження у різних країнах, і дані в 2023 році показали, що 94% пасажирів, які користуються громадським транспортом,  хотіли б мати можливість безконтактної оплати.

Безготівкова оплата є дуже важливою і зважаючи на те, що Львів – місто туристичне. Навіть в цей час тут є багато туристів. Для них така оплата – зрозуміла і звична. Їм не треба знімати готівку в банкоматі, міняти валюту, а просто – прикласти картку до валідатора і оплати в транспорті», – розповів Олександр Стельмах.

Як наголосив Олег Забарило, після етапу безготівкової системи оплати, решту функціоналу, який передбачає е-квиток, планують фіналізувати впродовж півроку.  «Решту функціоналу будемо доопрацьовувати, щоб впродовж пів року запустити і абонементи, і пересадки, і оплату транспортної роботи всім перевізникам», - зазначив Олег Забарило.

Нагадуємо пасажирам про основні зміни, які від сьогодні запрацювали у громадському транспорті Львова.

Так, пасажири пільгової категорії та школярі мають можливість скористатися безкоштовним проїздом, а студенти 50% знижкою у всьому транспорті – лише за наявності персоналізованої транспортної ЛеоКарт. Посвідчення на пільговий проїзд вже не діють. Виняток зробили тільки для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок участі в бойових діях. Вони можуть здійснювати безоплатні поїздки у транспорті на підставі своїх посвідчень і після 11 грудня. 

«Відповідно до норм закону, який стосується впровадження автоматизованої системи оплати проїзду в громадському транспорті, тепер право на пільговий проїзд надається тільки власникам персоналізованих ЛеоКарт. Також пільговик має завалідуватися. Єдиний виняток – це учасники бойових дій, які на підставі відповідних посвідчень зможуть користуватися безоплатно громадським транспортом.

Вже від сьогодні ми можемо розраховуватися з перевізниками по факту здійснених валідацій пільговиків. Це має стимулювати водіїв зупинятися на зупинках і надавати якісні послуги всім пільговикам. Тому що зараз за кожну валідацію пільговика перевізник отримуватиме відповідні кошти з міського бюджету», - пояснив директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

Відтак пасажирів-пільговиків, учнів, студентів, які ще не мають своїх ЛеоКарт,  закликають якнайшвидше оформляти транспортні картки та користуватися громадським транспортом безоплатно чи зі знижкою. Для цього слід звернутися за номером телефону гарячої лінії: 0 800 303 007.  Важливо: пільгові ЛеоКарт можуть оформити і пільговики з інших областей України та користуватися громадським транспортом у Львові безоплатно.

Аби оплатити/завалідувати проїзд, потрібно прикласти транспортну ЛеоКарт, банківську картку або пристрій з підтримкою NFC до зчитувача в нижній частині валідатора. Зелена галочка на екрані валідатора та одинарний звуковий сигнал свідчить про успішну реєстрацію проїзду. Важливо: при оплаті банківською карткою  кошти за поїздку списуються не відразу, а впродовж кількох днів. Система АСОП побудована на основі відкладеної авторизації. Пасажири можуть отримувати сповіщення у застосунку про передавторизацію – на рахунку “заморожується” 1 гривня. Таким чином система перевіряє, чи картка активна. Після зняття оплати за проїзд ця 1 гривня повертається на рахунок.

При оплаті готівкою пасажир зобов'язаний отримати у водія разовий паперовий квиток. На квитку є QR-код з інформацією про номер маршруту, день та час купівлі квитка. Квиток обов’язково треба зберігати до кінця поїздки.

Від сьогодні у Львові діють єдині тарифи на проїзд у трамваях, автобусах та тролейбусах. Вартість однієї поїздки в усіх видах транспорту залежить від способу оплати та складає: 13 грн - при оплаті транспортною карткою ЛеоКарт, 15 грн – при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC; 20 грн – при оплаті готівкою у водія; 6,5 грн – для студентів при оплаті студентською транспортною карткою ЛеоКарт.

«Найдешевший проїзд – з ЛеоКарт, тому пасажиру вигідно мати таку картку. На сьогодні вже продано понад 25 тисяч ЛеоКарт «для всіх». На сьогодні придбати їх можна у 76 пунктах – кіосках «Інтерпрес» та в терміналах «EasyPay», - зазначив Олег Забарило.

Крім того, в електротранспорті тимчасово залишаються активними і електронні сервіси, і проїзні картки. З 11 грудня вартість поїздки при оплаті за допомогою смартфона через QR-коди Приват24 та EasyPay складає 15 грн. Проїзні картки, придбані до 11 грудня, будуть дійсними в електротранспорті до закінчення терміну їх дії. З 11 грудня місячні проїзні картки можна придбати вже за новою ціною. Загальна місячна проїзна картка коштує: 420 грн – електронний варіант та 430 грн – звичайний. Вартість місячного студентського абонемента – 210 грн та 215 грн відповідно. Місячна картка для підприємств, установ та організацій Львівської МТГ коштує 500 грн.

Від сьогодні контролери розпочали працювати в усіх видах громадського транспорту. Для перевірки вони використовують портативний міні-термінал. На початку перевірки контролер заблокує бортову систему АСОП (валідатори). Це унеможливить будь-яку оплату чи валідацію проїзду під час контролю. До міні-терміналу контролера пасажир має прикласти той засіб (банківську картку, телефон із системою NFC, ЛеоКарт), що був використаний для безготівкової оплати проїзду. Контролер перевіряє саме факт валідації, а не списання коштів з картки.

Аналогічно, за допомогою такого ж пристрою, здійснюється перевірка реєстрації пільгових ЛеоКарт. Кантролер перевіряє не наявність картки, а саме факт валідації.

Пасажирам, які здійснювали оплату готівкою у водія, для перевірки необхідно надати паперовий квиток - контролер через міні-термінал зчитає всю необхідну інформацію з QR-коду на ньому.

Штраф за неоплачений/незавалідований проїзд складає 300 грн.

Більше інформації про безготівкову систему оплати проїзду у громадському транспорті Львова – тут.

ВАЖЛИВО

Перелік  пільгових категорій людей, які можуть безоплатно оформити пільгову ЛеоКарт та, відповідно, користуватися громадським транспортом Львова на безоплатній основі – тут.

Детальніша інформація про персоналізовані та загальні транспортні картки ЛеоКарт – тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: