До чого призвів збій у мережі «Київстар» (оновлено)

Чоловік гортає стрічку новин у мобільному телефоні
Фото: depositphotos.com

Вранці 12 грудня українці почали фіксувати перебої у роботі мобільного оператора «Київстар», що вплинуло на зв'язок, роботу банківських терміналів і навіть вуличного освітлення. Оператор стверджує, що все займаються усуненням технічного збою, втім ця робота є тривкою.

ІА Дивись.info розповідає, що відомо.

У компанії кажуть, що стався технічний збій, через що можливі перебої із послугами зв'язку та доступу до Інтернету у частини абонентської бази.

Там не пояснили, що стало причиною цього, втім dev.ua, посилаючись на джерела, припускає: ймовірно, відбулась хакерська атака на ядро мережі.

«Сьогодні в нашій мережі стався технічний збій, унаслідок якого можуть бути недоступні послуги зв’язку та доступу в інтернет у частині абонентської бази. Фахівці компанії працюють над усуненням проблеми», — йдеться в повідомленні мобільного оператора.

Оновлено. 12.54.

У компанії офіційно підтвердили, що «стали мішенню потужної хакерської атаки».

«Вона спричинила технічний збій, у результаті якого тимчасово недоступні послуги: мобільного зв’язку та доступу в інтернет. Звісно, для нас це — виклик. Але зараз для фіксації обставин та наслідків протиправного втручання у діяльність мережі ми залучили представників правоохоронних органів та спеціальних державних служб. Працюємо над усуненням наслідків для якнайскорішого відновлення зв’язку», — заявили там.

Додають: персональні дані абонентів не скомпрометовані, а команда надасть компенсацію тим абонентам, які не мали зв'язку або не могли скористатися сервісами.

У «Київстарі» порадили абонентам скористатись послугою «Національний роумінг». Завдяки їй є можливість перемикатися між операторами «Київстар», Vodafone та lifecell без зміни сім-карт та тарифів. На момент публікації ця функція не працює. Інформацію також підтвердили Громадське у Міністерстві цифрової трансформації.

«Нацроумінг не працює через те, що мережа „Київстару“ не може передати інформацію про своїх абонентів мережам інших операторів внаслідок загального технічного збою», — сказано у коментарі відомства виданню.

Алгоритм:

  • Вимкніть автовибір мережі (на Android: Налаштування — Мобільна мережа (чи Підключення) — Оператор; на iOS: Параметри — Стільникові дані — Вибір мережі).
  •  Знайдіть та виберіть доступну мережу: Vodafone UA, UA-Kyivstar чи Lifecell.
  • Якщо підключитися не вдалося, спробуйте ще раз або виберіть іншу мережу.
  • Перевірте, чи можна зателефонувати/відправити SMS.

До чого призвів збій у мережі оператора

У багатьох абонентів по всій країні немає мобільного зв'язку та відсутній Інтернет. Якщо необхідно терміново зателефонувати до рідних чи звернутись до екстрених служб, варто це зробити особисто у найближчих відділеннях, пише міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

«Також ви можете попросити про допомогу у нацгвардійців, поліцейських та прикордонників, які несуть службу в населених пунктах та на автодорогах. У Пунктах Незламності, розгорнутих на базах наших підрозділів, є можливість відключити Wi-Fi», — пояснив очільник МВС.

Окрім цього, можливі перебої у роботі банківських терміналів, додало Громадське із посиланням на коментар «ПриватБанку», позаяк частина всіх банків, банкоматів та POS-терміналів працює на мобільних картках.

У Львові, наприклад, через масштабний збій у роботі мобільного оператора довелось вручну вимикати вуличне освітлення у деяких районах.

Коли можуть відновити зв'язок

Олександр Кубраков, який очолює міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, припустив, що технічний збій усунуть впродовж декількох годин. Це він заявив під час відкриття підсумкової зустрічі команди відомства, передає NV.

Ремонтні роботи тривають, переконують у компанії.

Головна світлина — depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: