Секретар РНБО анонсував нові ініціативи щодо мобілізації, - ЗМІ

мс
фото: з відкритих джерел

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що на наступному засіданні Ставки Верховного головнокомандувача розглядатимуться нові ініціативи щодо мобілізації.

Про це він сказав у інтерв’ю BBC.

«Ми зараз запускаємо нову програму, ми вже декілька разів на засіданнях Ставки це питання (про мобілізацію - ред.) проговорювали. Я думаю, що найближчим часом будуть нові ініціативи, в тому числі законодавчі, з цього приводу», - сказав Данілов.

За його словами, це питання зараз комплексно розробляється.

«Це і залучення рекрутингових компаній, і багато інших речей. Я б не хотів зараз давати остаточну відповідь, тому що, ще раз наголошую, воно зараз у процесі». - сказав секретар РНБО, зауваживши лише, що Президент дав вказівку, щоб до наступного засідання Ставки Верховного головнокомандувача це питання «було остаточно підготовлене».

Воєнний стан в Україні

Його ввели 24 лютого 2022 року, коли росіяни розпочали повномасштабну війну проти України. 9 листопада президент Володимир Зеленський вдев'яте продовжив термін дії воєнного стану та мобілізації.

Нагадаємо, минулого місяця відбулося дев'яте продовження терміну воєнного стану та мобілізації з початку повномасштабного вторгнення Росії на 90 діб. Вони діятимуть щонайменше до 14 лютого 2024 року.

Що передбачає воєнний стан

Можуть обмежувати свободу руху громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.

Згідно із законом, під час воєнного стану влада й військове командування мають право перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж, транспорт і приватне майно.

Що передбачає загальна мобілізація

Загальна мобілізація ‒ це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил, який проводиться одночасно на всій території України.

У цей період мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років (переважно чоловіки), які можуть виконувати військовий обов’язок.

У першу чергу комплектування бойових військових частин проводиться за рахунок резервістів, колишніх учасників АТО і ООС, з поступовим нарощуванням чисельності підрозділів за рахунок військовослужбовців та військовозобов’язаних, які проходили службу.

Мобілізованих, які не проходили військової служби на першому етапі направляють для здійснення фахової підготовки до навчальних центрів. Після завершення якої, вони вибувають для комплектування підрозділів, що ведуть бойові дії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: