Ключова рідина у двигуні: наскільки часто потрібно замінювати моторне мастило

Depositphotos_661985614_S
Фото: depositphotos.com.ua

Моторне мастило потрібне насамперед для того, аби змащувати деталі двигуна авто. Якщо ж його злити, двигун пропрацює не більш ніж 15 хвилин, а у кращому випадку — годину. Додатковими, але також важливими функціями мастила, є охолодження поршнів та турбокомпресора, якщо останній присутній.


Колонка автомобільного експерта Юрія Стефанишина

Мастило є ключовою рідиною в двигуні внутрішнього згорання.

Вважається, що мастило потрібно міняти кожні 10 тис. км пробігу. Ця цифра стала популярною, оскільки вона є зручною і легко запам'ятовується як орієнтир для більшості водіїв. Деякі виробники на синтетичне мастило дають термін пробігу до 15000.

Однак спершу потрібно розібратися, як тип їзди впливає на термін «служби» моторного мастила.

Якщо уважно почитати інструкцію з експлуатації автомобіля, то там вказано, що обслуговування двигуна, а саме заміна моторного мастила, проводиться раз на 15 тис. км за умови використання автомобіля в плавному режимі та на круїзних швидкостях. Іншими словами, йдеться про «спокійну» їзду, про яку йшлось вище. Тобто якщо ви не розкручуєте сильно двигун і оберти на тахометрі коливаються від 1000 до 2500, немає різких розгонів та постійних заторів у містах, ви не грієте машину по 4 години, тоді моторне мастило може служити набагато довше.

Якщо ж їздити в «агресивному» стилі або постійно перебувати у заторах, тоді моторне мастило потрібно замінювати частіше - від 6-8 тисяч км пробігу. Найгіршим варіантом є затори, в яких водії дуже часто нервують, а після цього різко натискають на педаль акселератора, щоб поїхати навздогін. У таких випадках мастило отримує найбільший знос.

Вплив типу мастила на термін служби

Розглянемо типи мастила. Їх є три:

  • мінеральне,
  • напівсинтетичне,
  • синтетичне.

Найменший термін придатності має мінеральне. Його бажано міняти від 8 до максимум 10 тис. км за умови спокійної їзди.

Наступним за терміном придатності є напівсинтетичне. Таке масло замінюють від 10 до 12 тис. км пробігу за такої ж їзди.

Синтетичне мастило вважається найвитривалішим, тож за умови спокійної їзди його можна замінювати раз на 15 тис. км пробігу.

Існують також присадки, longlife, які продовжують термін використання моторного мастила до 20, а деякі виробники заявляють, що й до 30 тис. км. Але заміна мастила впродовж такого великого кілометражу є шкідливою для двигуна навіть зі спеціальними присадками.


Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: