У Львові відбувся фінал Конкурсу молодих вокалістів імені Сліпака: хто переміг

image - 2023-12-21T154246.801
Фото: Віталій Грабар

Днями у Львівській філармонії відбувся підсумковий тур Конкурсу молодих вокалістів імені Василя Сліпака. У ньому взяли учать понад 60 співаків з різних областей України та за кордону.

Про це повідомили у Львівській філармонії.

Там розповіли, що конкурс проводять вже четвертий раз. Перший тур відбувся онлайн. Другий тур у форматі конкурсних прослуховувань, які проходили в концертних залах Львівського національного університету імені Івана Франка та Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика. У третьому турі Конкурсу було залучено Академічний симфонічний оркестр філармонії під керівництвом Івана Чередніченка.

Хто став переможцями конкурсу

  • Приз Гран-прі – Володимир Щигіль
  • У другій категорії: І премія – Олександр Нікіфоров, ІІ премія – Олена СкіцькоОлександр Чишій, ІІІ премія – Олексій Піголенко, Вероніка Мостова
  • Дипломантами конкурсу стали Михайло Сас, Ірина Поломана, Ярослав Комарніцький. 
  • Переможці І категорії: І премія – Любов Островська, ІІ премія – Максим Савчук, ІІІ премія – Ольга Мельничук. 
  • Дипломанти – Дарʼя Погоріла, Володимир Гіра.
Олена Скіцько. Фото: Віталій Грабар

Олександр Нікіфоров. Фото: Віталій Грабар

Нагороди конкурсантам, окрім традиційних премій лауреатам, доповнили спеціальні премії та відзнаки від партнерів, меценатів та друзів Конкурсу.

Творче змагання оцінювало авторитетне журі, яке очолила всесвітньо відома оперна співачка (мецо-сопрано), почесна президентка Галицького музичного товариства, професорка співу в Університеті Моцартеум – Зоряна Кушплер (Україна – Австрія). 

Члени журі:

  • оперний режисер та артистичний менеджер – Аксель Кресін (Німеччина);
  • всесвітньо відома оперна співачка (сопрано), солістка Львівської Національної Опери, викладачка вокалу Львівської національної музичної академії імені М.В. Лисенка – Софія Соловій (Україна);
  • диригент, музичний керівник Львівської Національної Опери – Іван Чередніченко (Україна) та всесвітньо відомий оперний співак (бас), соліст Нюрнберзького державного оперного театру – Тарас Конощенко (Україна – Німеччина).
  • Директор Конкурсу – заслужений артист України Олег Созанський.

Довідка

Василь Сліпак - український оперний співак, соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник бойових дій, який загинув на війні.

Народився Василь Сліпак у Львові 20 грудня 1974 року у сім'ї Надії та Ярослава Сліпаків.  В родині ніхто професійно не займався музикою, а унікальний голос був у діда, на честь якого й назвали хлопця.

У 9 років брат Орест відвів Василя до Львівської державної академічної хорової капели «Дударик». Незважаючи на рідкісний голос (контртенор), до Львівського Вищого державного музичного інституту імені М. В. Лисенка вступив не відразу. Лише 1992 року став студентом класу сольного співу народної артистки України, професора Марії Байко.

Читайте також «Я нічого не боюсь. Тільки Бога», або Восьмий рік без співака та воїна Василя Сліпака

Ще дуже молодий Василь Сліпак у 1997 році успішно подолав конкурсне випробування на вступ до складу Паризької національної опери. Його голос дав змогу йому почати сольну кар'єру у Франції та Європі, яка стрімко розвивалася.

Уперше поїхав на війну у травні 2014 р. Пробув там більше місяця. Позивний «Міф» на честь Мефістофеля з'явився відразу. Воював у Пісках у районі Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку у складі 1-ої окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Повернувся пораненим.

Вдруге поїхав на фронт у вересні 2015 року, у с. Водяне під Маріуполем, на лінію зіткнення, у жовтні повернувся до Парижа. Улітку 18 червня 2016 року втретє поїхав на Донбас, щоб доправити зібрану допомогу захисникам-добровольцям, і планував залишитися там на півроку.

29 червня 2016 року, виконуючи бойове завдання як кулеметник, загинув у бою близько 6:00 від ворожої кулі калібру 12.7 мм, яку випустив снайпер з великокаліберної гвинтівки. Василь Сліпак ціною власного життя врятував побратимів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: