В Україні ухвалили закон про легалізацію медичного канабісу

дим
фото: з відкритих джерел

Верховна Рада ухвалила закон про легалізацію медичного канабісу.

Про це повідомляє народний депутат Ярослав Железняк.

Цей законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Документ спрощує медичне використання ліків на основі каннабісу й доручає уряду розширити перелік ліків.

Документ також дозволяє імпортувати субстанції, зареєстроваі як лікарські засоби. Тож пацієнтам не доведеться чекати, поки ліки виготовлять в Україні, вони зможуть отримати препарати майже відразу за рахунок імпорту.

Заклади охорони здоров'я всіх форм власності та фізичні особи – підприємці, які мають ліцензію на провадження медичної практики, матимуть змогу купувати, перевозити, зберігати, відпускати, використовувати та знищувати наркотичні засоби.

Діяльність із використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у науковій, науково-технічній та освітній діяльності дозволятиметься юридичним особам усіх форм власності за наявності в них ліцензії.

Лікарі матимуть право виписувати препарати з канабісом. Відпуск таких ліків буде здійснюватися виключно за рецептом. Натомість люди, які мають рецепт від лікаря і документ, що підтверджує діагноз, зможуть в’їжджати в Україну або виїжджати за кордон із препаратами на основі канабісу в невеликій кількості.

Відсоток вмісту концентрації тетрагідроканабінолу у сухій масі канабісу для медичних цілей визначатиметься урядом. Лабораторний контроль ТГК проводитиметься виключно у державних спеціалізованих лабораторіях Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Міністерства юстиції, Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Контролюватиме вирощування та обіг медичного канабісу Національна поліція.

Водночас законопроєктом передбачено, що:

  • розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.
  • Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах; вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції; кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта.
  • Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Закон вводиться в дію через пів року після його опублікування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: