Які свята відзначають 22 грудня (іменини, народні прикмети)

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 22 грудня в Україні і світі.

Свята та події 22 грудня

Сьогодні своє професійне свято відзначають енергетики. День енергетика в Україні святкують у найбільш короткий світловий день року, що можна вважати досить символічним, зважаючи на роль працівників сфери енергопостачання в сучасному суспільстві. Робота енергетиків полягає в забезпеченні одного з найважливіших благ цивілізації — тепла і світла. Завдяки їхній щоденній праці в наших будинках, школах, лікарнях та дитячих садках створені умови для комфортного перебування. Історія появи цього свята сягає своїм корінням в 60-і роки минулого століття, коли був започаткований День енергетика СРСР.

Щорічно 22 грудня в Україні відзначається День працівників дипломатичної служби.

Яке сьогодні релігійне свято

За новим церковним календарем, віряни вшановують пам’ять великомучениці Анастасії.

Вона народилась за часів гонінь на християн у Римі в родині язичника-посадовця. Мати Анастасії була таємною християнкою і прищепила доньці любов до християнської віри.

Після смерті матері батько видав Анастасію заміж за багатого язичника Помплія. Аби зберегти невинність дівчина вигадала, що невиліковно хвора.

Анастасія потай від чоловіка допомагала ув’язненим християнам: давала їжу, одяг, втішала. Після смерті чоловіка весь свій спадок Анастасія віддала нужденним.

Коли про її вчинки дізнався римський імператор Діоклетіан, то наказав стратити Анастасію.

За старим календарем відзначають свято Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці.

Його встановлення пов’язане з непорочним зачаттям праведною Анною доньки Марії – Матері Ісуса Христа. Свята Анна, мати Пресвятої Богородиці, була молодшою донькою священика Матфана з Вифлеєму. Її видали заміж за святого Йоакима. Довгий час свята Анна була безплідною, але через двадцять років ангел Господній повідомив подружжю про те, що у нього народиться донька, яку буде благословляти все людство.

Згодом в один із днів вже немолода Анна відчула, що носить дитину під серцем. За народним віруванням, літо зустрічається із зимою двічі на рік: на Стрітення та в день святої Анни.

За давнини це свято особливо шанували вагітні жінки, яким протягом дня заборонялося братися за будь-яку роботу. На Ганни, крім узгодження святкувань, виготовляли різдвяні прикраси — «павуків» та «їжаків» з соломи. З цього дня починали готуватися до свят і жінки: білили та прибирали оселі, краще підгодовували свиней, щоб мати свіжину до Різдва.

Іменини 22 грудня

Цього дня іменини святкують: Анна (Ганна), Василь, Володимир, Євфросинія, Олександр, Софрон, Степан.

Народні прикмети 22 грудня

  • Сьогоднішній день своїм святом вважали і бджолярі. Так, вранці вони приходили в бджоляник і читали спеціальні замовляння на здоров’я бджіл. Саме це, згідно з віруваннями, допомагало отримати багато меду в наступному році.
  • Без особливої потреби 22 грудня з дому не виходили, особливо ввечері, оскільки вірили, що саме зараз хижі звірі збираються в зграї, і це може становити небезпеку для людини.
  • У народному епосі 22 грудня вважали часом, коли борються між собою сили світла і темряви. Такі були прикмети тих часів. Предки зверталися до Красного сонечку і славили його, щоб холодні дні скоріше закінчилися. Говорили, що зараз Сонце вмирає і знову відроджується. Селяни наслідували сонця, спочатку погасивши полум’я і знову здобувши його.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: